• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 15 Ağustos 2024 10:44

Havuz kullanımı uyarısı

Havuz kullanımı uyarısı

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Operatör Doktor Baki Çelik, yaz aylarında artan havuz kullanımına karşı vatandaşları uyardı. Dr. Çelik, hijyenik olmayan havuzların çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, özellikle kulak, burun ve boğaz enfeksiyonlarına dikkat çekti.

Dr. Baki Çelik, yaz aylarında serinlemek için havuzların yoğun bir şekilde kullanıldığını, ancak bu durumun sağlık açısından bazı riskler taşıdığını ifade etti. Havuzların yeterince temizlenmediği ve hijyen kurallarına uyulmadığı durumlarda, özellikle kulak enfeksiyonları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirtti.

Dr. Çelik, "Hijyenik olmayan havuzlarda, kulak yoluna su kaçması sonucu oluşan dış kulak yolu enfeksiyonları sıkça karşılaştığımız durumlardan biridir. Bu enfeksiyonlar, şiddetli kulak ağrısı, işitme kaybı ve kulak akıntısına yol açabilir. Bu tür durumlarda mutlaka bir KBB uzmanına başvurulmalıdır" dedi.

Ayrıca, burun ve boğaz enfeksiyonlarının da havuz sularından kaynaklanabileceğini vurgulayan Dr. Çelik, havuz suyunda bulunan mikroorganizmaların sinüs enfeksiyonlarına neden olabileceğini söyledi. Havuz suyunun buruna kaçması durumunda, burun tıkanıklığı, akıntı ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Dr. Baki Çelik, sağlıklı bir yaz dönemi geçirmek için havuz kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Havuzların temizliğine dikkat edilmelidir. Hijyenik olmayan havuzlardan kaçınılmalıdır. Havuzda uzun süre kalmaktan kaçınılmalıdır.Özellikle çocukların kulaklarını sudan koruyacak kulak tıkaçları kullanmaları önerilmektedir. Havuzdan çıktıktan sonra kulakları iyice kurutmak önemlidir. Havuz suyu yutmaktan kaçınılmalı, mümkünse yüzme sırasında burun klipsleri kullanılmalıdır."

Dr. Çelik, havuz kullanımı sonrasında ortaya çıkabilecek kulak, burun ve boğaz problemleri ile karşılaşıldığında zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı. Sağlıklı ve sorunsuz bir yaz dönemi için, havuz kullanımında hijyenin önemini bir kez daha hatırlatan Dr. Baki Çelik, bilinçli hareket edilmesinin büyük sağlık sorunlarının önüne geçebileceğini ifade etti.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK