Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Hayvancılık ülkemiz için bir milli güvenlik meselesidir dedi.
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Hayvancılık ülkemiz için bir milli güvenlik meselesidir dedi.
Türkiyenin 2020 yılında 108,6 milyar TLlik hayvansal ürünler üretim değeri gerçekleştirdiğini belirten Nazif Alp Toplam üretim değeri içinde; ilk sırayı yüzde 51 payla süt alırken, bunu yüzde 39 ile kırmızı et izlemektedir. Süt üretimi zaafa uğrarsa et üretimimiz de bundan aynı oranda etkilenir ifadesini kullandı.
BEL KEMİĞİ SÜT VE HAYVANCILIKTIR
Hayvancılığın ülkemiz için bir milli güvenlik meselesi olduğunu söyleyen Başkan Alp, Ülkemizde 1 milyondan fazla süt işletmesi, 250 binden fazla da besi işletmesi vardır. Bu işletmelerde 55 milyar liradan fazla süt üretimi, 41 milyar liraya yakın da kırmızı et üretimi gerçekleşmektedir. Bunun derisi, sakatatı, üretilen ve sanayiye aktarılan süt ve et ürünleri, buna bağlı 7,6 milyar dolarlık ciroya sahip yem sektörü, 340 milyon dolara yakın dış ticareti, marketi, nakliyecisi, veteriner hekimi gibi birçok kesim geçimini buradan sağlamaktadır. Böylesine önemli bir sektörün bel kemiği süt hayvancılığıdır şeklinde konuştu.
Nazif Alp, Üretici karlılığını kaybedip damızlık hayvanlarını elinden çıkarırsa hem hayvancılık sektöründe işsizlik seviyesi yükselir hem de bu ürünleri fahiş fiyatlarla almak zorunda kalan ya da almaya gücü yetmeyen tüketicilerin tepkisiyle karşı karşıya kalırız ifadelerini kullandı.
BÜYÜK BİR SINAVDAN GEÇİYORUZ
Hayvancılık çok büyük bir sınavdan geçmektedir diyen Başkan Nazif Alp, Üreticilerin umutları tükenmekte, ellerindeki hayvanları bir an önce çıkarıp sektörden kaçmak istemektedirler. Bu zorlu süreçte geleceğe umutla bakamayan üreticilerimizi desteklemeliyiz. Kaynakları çiftçilerimizi bu zorlu dönemde kıyının karşısına güvenle geçirmek için kullanmalıyız. Aksi takdirde çok büyük ve telafisi yılları alacak bir sorunla karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır açıklamasında bulundu.
Mayıs 2021 itibariyle dünya ülkelerindeki çiğ süt fiyatlarına bakıldığında Arjantin ve Uruguay gibi meraya dayalı ucuz maliyetli üretim yapan ülkelerden sonra en ucuz çiğ süt fiyatının Türkiye'de olduğu belirten Bayşkan Alp, Ülkemizde yüz litre çiğ sütün fiyatı 27,49 Euro iken, ABDde 33,86 Euro, Rusyada 29,88 Euro, Avrupa Birliğinde ortalama 35,57 Eurodur dedi.
ÜRETİCİNİN FİYATI SABİTLENDİ
Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından altı aylık belirlenen çiğ süt litre fiyatı 3 lira 20 kuruşluk fiyatın bugünkü kurla yüz litresinin 30,92 Euro yaptığını belirten Nazif Alp, Birçok ülkenin şu anda bile daha altında olan bir fiyata biz yılsonuna kadar üreticinin fiyatını sabitliyoruz diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: Haziran ayı itibariyle çiğ sütte kesintiler çıktıktan sonra üreticinin eline net 2 lira 74 kuruş geçmektedir. Süt üreticisi üretimin devamı için 1 litre süt sattığında 1 buçuk kilo yem alabilmelidir. Haziran ayında parite destekler hariç 0,88dir. 30 kuruşluk desteği dahil ettiğimizde 0,98 olmaktadır. Yani mevcut parite 1 buçuk olması gereken paritenin çok altındadır.1 buçuk pariteye ulaşmak için şu anki yem fiyatlarına göre olması gereken çiğ süt fiyatı 4 lira 66 kuruştur. Aradaki fark çiğ süt fiyatlarını artırarak, yem fiyatlarını düşürerek ya da çiğ süt primini artırarak kapatılabilir. Çiğ süt fiyatları önümüzdeki dönem için revize edilmeden bu şekilde uygulanmaya devam ederse ne yazık ki hayvanlar kesime gidecek, yeni bir kriz kaçınılmaz olacaktır.
TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Kırmızı et sektöründe de tehlike çanlarının çalmaya başladığını aktaran Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Üreticilerimiz geçen yıl haziran ayında 37 lira 74 kuruşa sattığı dana karkasını bu yılın aynı döneminde yüzde 16 artışla 43 lira 81 kuruşa satmıştır. Buna karşılık geçen yıl 1 lira 81 kuruşa aldığı yemi yüzde 62,4 zamla 2 lira 94 kuruşa almak zorunda kalmıştır bilgisini paylaştı.
Başkan Nazif Alp kırmızı et sektöründe yaşanan gelişmeleri paylaştı: Yıllara göre besicinin alım gücüne bakıldığında bir kilo karkas et sattığında 2015 yılında 26,32 kilo yem alırken, 2020 yılında 19,34 kilo yem alabilmiştir. 2021 yılı Haziran ayında ise alabildiği besi yemi miktarı 14,91 kiloya kadar düşmüştür. Yani geçen 7 buçuk yılda alım gücü yüzde 43 azalmıştır. Besici üretime devam etmek için en az 20 kilo yem alabilmelidir. Bugünkü yem fiyatlarıyla 20 kilo yem alabilmesi için olması gereken karkas et fiyatı ise 58 liradır. Hayvan başına verilen 250 lira besi desteği aradaki bu fiyat farkının kapatılmasına yetmemektedir. Bu yüzden hayvan başına verilen destekler artırılmalıdır.
Piyasada üreticinin hayvanını değerinde satmak için, Et ve Süt Kurumunun (ESK) 33 lira ile 36 lira arasında değişen düşük alım fiyatları piyasayı düzenleyememektedir diyen Başkan Alp son olarak şunları söyledi: ESK, piyasaya etkin müdahale etmeli, alım fiyatlarını artırarak piyasayı düzenleyecek miktarda alım yapmalı, serbest piyasa fiyatlarını 58 lira bandına çekecek müdahalede bulunmalıdır. Ayrıca bu süreçte perakende et fiyatlarını indirmeye yönelik karkas, lop et ve kasaplık hayvan ithalatı yapılmamalıdır.
Yalçın KÜÇÜK