HURAFE ÇEŞİTLERİ

  • imsa

İlk dört bölümünü geçen haftalarda paylaştığımız İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı görevlisi Prof. Dr. Saffet SANCAKLI’NIN İslami İlimler dergisinin,  2015 yılı güz döneminde yayımlanan çalışmasının beşinci bölümü olan HURAFE ÇEŞİTLERİ konusu ile kaldığımız yerden devam edeceğiz.

   Ülkemizde var olan ve yaşayan hurafe sayısının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın il müftülükleri aracılığıyla Türkiye genelinde yaptırdığı bir araştırmada Türkiye genelinde bilinen ve söylenen bidat ve hurafelerin en çok hangi konularda oldukları araştırılmıştır. Buna göre halk arasında 1380 çeşit hurafenin dolaştığı tespit edilmiştir. En fazla hurafe 335 adet olarak aile ile ilgili tespit edilirken, uğur ve uğursuzluğa inanma ile ilgili 319 hurafe tespit edilmiştir. Bazıları ise 272 çeşit ile cenaze ile ilgili hurafeler takip etmiştir. Yine şifa ile ilgili 78, türbe ve yatırlarla ilgili 73, hıdrellez ile ilgili 49, baht açılması ile ilgili 39, namaz ile ilgili 36, nazar ile ilgili 31, dua ile ilgili 26, adak-kurban ile ilgili 25, hac ile ilgili 23, mübarek gün ve gecelerle ilgili 17, misafir ile ilgili 12, bayramlar da ilgili 12, sihir-büyü-fal ile ilgili 19, cin ve peri ile ilgili 19, aşure ile ilgili 18, helal-haram ile ilgili 7, muska ile ilgili 6, ay ve güneş tutulması ile ilgili 2, adet hurafe tespiti yapılmıştır. Türkiye'de üretilen hurafeler içerisinde aile konusunun birinci sırada yer aldığını, akabinde bir şeylerin uğur ve uğursuzluğuna inanmakla ilgili hurafe sayısının 319 olduğunu görmekteyiz. Daha pek çok hurafeden bahsetmek mümkündür.

   Günümüzde herkesin dikkatini çeken rakamlarla ilgili olarak 13 rakamının uğursuzluğu ile ilgili benzer hikâyeler İslami kisveye büründürülmüş, İslami terminoloji de kullanılarak Müslüman halk arasında yayılmıştır. Bu tarz uydurmaların da Hıristiyan misyonerler vasıtasıyla halkın arasına yayıldığı düşünülmektedir. Çünkü Hıristiyanlar arsında çeşitli sebepler gerekçe gösterilerek 13 rakamının uğursuz sayıldığı b111nmektedir. Batıda pek çok alanda 13 rakamı, uğursuzluk getireceği endişesiyle kullanılmamaktadır.

   Yaygın hurafelerden birisi ve dikkat çekeni de asırlardır bir mektup, bir vasiyetname şeklinde elden ele dolaşan, teknolojik imkânların gelişmesiyle teknolojik ortama aktarılarak elektronik posta yoluyla pek çok kişiye ulaştırılan "Şeyh Ahmet Vasiyetnamesi"dir. Eğer 10 kişiye postalamazsanız duanız kabul olmaz, eviniz yıkılır ve ölürsünüz, mesajları bir hurafe olarak artık günümüzde e-maillerle gönderiliyor. Bunu da gayr-i Müslimlerin dini bozmak ve zihinlerde şüpheler uyandırmak için uydurduklarını söyleyebiliriz.

   Toplumumuzda mevcut olan her bir hurafeyi incelediğimiz zaman her birini İslam'a belli oranda zarar verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu hurafelerin insanların itikadını zedelediğini görmekteyiz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.