• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 26 Ekim 2020 14:30

İklim Değişti, Önlemler de Değişmeli….

İklim Değişti, Önlemler de Değişmeli….
Çiftçinin son yıllarda meydana gelen doğal afetlerle mücadele etmeye gücünün yetmediğini belirten KUTSO Başkanı Murat H. Günay...

Çiftçinin son yıllarda meydana gelen doğal afetlerle mücadele etmeye gücünün yetmediğini belirten KUTSO Başkanı Murat H. Günay, iklim değişikliği sonucu oluşan bu yeni durum karşısında devletin yeni bir strateji izlemesi gerektiğini belirtti.

 

Küresel ölçekteki iklim değişiklerinin özellikle kış aylarında gerçekleştirilen örtü altı üretim ve narenciye tarımına büyük zarar vermeye başladığını belirten Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay sözlerine şöyle devam etti;

 

Bölgemizde son 3 yılda gerçekleşen fırtına, hortum ve dolu gibi doğa olayları normal seyrinin üzerinde ve yıkıcı bir şekilde gerçekleşiyor. Bu durum özellikle cam seralarımızı içerisinde tarım yapılamaz hale getirdi. 

 

Afetlere Dayanıklı Seralar Kurulmalı.

Bölgemizde zarar gören seraların yerine kurulacak yeni seralar için acilen yeni standartlar belirlenmeli. Kurulacak yeni seralar yeni iklim şartlarından kaynaklanan zararlardan en az etkilenecek şekilde hazırlanan bu standartlara göre projelendirilerek ruhsatlandırılmalı.

 

Hibe ve Uzun Vadeli Krediler Verilmeli.

Daha sezon başında seraları ve ürünleri heba olan üreticimiz mevcut borçlarını ödemekte bile zorlanırken yeni sera kurmanın yükünü kaldırabilecek durumda değil. Yıkılan seraların yerine hibe ve uzun vadeli, faizsiz krediler ile yeni seraların kurulması sağlanmalı. 

 

Çiftçi Gereken Fedakârlığı Yaptı, Sıra Devlette.

Koronavirüs tedbirlerinin uygulandığı dönemde bile üretime bir güne bile ara vermeden, canını hiçe sayarak çalışan fedakâr çiftçimiz destek bekliyor. Devletimizin bu konuda ciddi bir destek paketi açıklamasını bekliyoruz.

 

TARSİM Bölgemizde Üretim Yapılan Tüm Alanları Kapsamalı.

Üreticilerimizin mağduriyet yaşadığı bir diğer konu da TARSİM. Bu konuda Tarım Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan tüm çiftçilerimizin TARSİM’den yararlanmasını istiyoruz. Ayrıca yine TARSİM tarafından dolusavar gibi uygulamalar ile çiftçimizin ürünlerinin korunması sağlanabilir.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.