• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 28 Mayıs 2024 11:25

‘İnanç bilgiyle sınırlı değil’

‘İnanç bilgiyle sınırlı değil’

Antalya - Kültür Memur-Sen Antalya İl Temsilcisi Esat Esmeray,  inancın bilgiye dayandığı, ancak bilgiyle sınırlı olmadığı konusuna dikkat çekti. 

Esmeray, ilk bakışta inancın bilgiye ihtiyaç duyduğunun düşünülebileceğini ve bilginin inancı güçlendireceğini belirtti. Ancak, bu yaklaşımın bazı sorunları da beraberinde getirdiğini ifade etti.

Esmeray, inanç kavramının doğrudan din ve İslam ile ilişkilendirilmesi gerektiğini vurguladı. Tevhit ilkesi çerçevesinde, inancın Uluhiyet, Nübüvvet ve Ahiret konularıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Bir müminin, inancının temel ilkelerine dair hiç şüphe duymamış olabileceğini ve ileride de duymayacağını söyledi. İmanın, şek ve şüpheden uzak, nefsin teskin olduğu bir bilinç hali olduğunu ifade etti.

Ancak Esmeray, bu esasların bilgiyle ilişkisinin incelendiğinde farklı bir durumun ortaya çıktığını belirtti. Örneğin, Allah'ın varlığı ve birliğinin nasıl ve hangi yöntemle bilineceği sorusunu gündeme getirdi. Allah'ın zatının insan idrakine konu olmadığı ve O'nun özü ve hakikatinin deney, tecrübe ve duyu verisiyle kavranamayacağını vurguladı.

Esmeray, Ayet ve Hadislerin Allah'ın isim, sıfat ve fiilleri hakkında bilgi verdiğini, bu bilgilerden hareketle Allah'ın hakikati, insan ve evrenle ilişkisi hakkında malumat elde edilebileceğini belirtti. Ayrıca, bu kavramların göründüğü alemi tefekkür ederek de Allah hakkında bilgi sahibi olunabileceğini söyledi. Ulemanın farklı yollarla da olsa Allah'ın bilgisine ulaşmanın (Marifetullah) insan için mümkün olduğu konusunda ittifak ettiğini ifade etti.

Esmeray, aksi halde inancın temel unsuru olan bir varlığın bilinmez kalacağını ve bunun ateistlerin ve agnostiklerin iddialarına kapı aralayacağını belirtti. Her halükarda, Allah'a dair bilinenlerin ilahi niteliklerin ötesinde, idrak terazisinin çekemeyeceği bir ağırlık olarak kalacağını söyledi. İnancın tümüyle bilgiden ibaret olmadığını, bilginin sona erdiği veya anlamını yitirdiği yerde başladığını vurguladı.

Esmeray, "Cehalete uyarımızdır, doğru yol seni hakikate götürecektir" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK