Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, 2023 yılına kıyasla %8’lik bir artış gösteren Antalya, geçtiğimiz yıl toplam 17 milyon 278 bin 103 yabancı turisti misafir etti. Bu turistlerin 1 milyon 574 bin 167’si İngiltere’den, 1 milyon 260 bini ise Polonya’dan geldi. İngiltere, Antalya’ya en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında 3’üncü, Polonya ise 4’üncü sırada yer aldı.
Bu yıl da İngiltere ve Polonya’dan gelen erken rezervasyonlar turizmcileri memnun etti. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, Antalya’nın geçen yıl turist sayısı bakımından rekor kırdığını belirterek, “Bu yıl da olumlu bir tablo bekliyoruz” dedi.
Ocak ve şubat aylarında gelen turist sayısının geçen yıl ile benzer seviyelerde olduğunu ifade eden Saatçioğlu, özellikle nisan ayından sonra ciddi bir rezervasyon artışı yaşandığını belirtti. “Gelen rezervasyonlar umut verici. Geçen yıla göre %8 ile %12 arasında bir artış öngörüyoruz. Avrupa’dan yoğun ilgi var ve İngiltere ile Polonya’dan gelen rezervasyonlar dikkat çekiyor” diye konuştu.
Geçen yıl Antalya’yı en fazla ziyaret eden turistler arasında Ruslar ilk sırada yer aldı. Yaklaşık 4 milyon Rus turist Antalya’yı tercih etti. Rus turistlerin genellikle son dakika rezervasyon yaptırdığını hatırlatan Saatçioğlu, bu yıl erken rezervasyon oranlarının da arttığını vurguladı.
Turizm sektörünün hızla büyümesiyle birlikte istihdam konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten Saatçioğlu, Antalya’da turizm sektöründe yaklaşık 300 bin çalışanın bulunduğunu ancak bu sayının yeterli olmadığını ifade etti.
Kaliteli hizmet sunabilmek için daha fazla çalışana ihtiyaç duyduklarını belirten Saatçioğlu, bu açığı kapatmak için üniversitelerle iş birliği yaptıklarını söyledi. Sektör temsilcilerinin sık sık üniversiteleri ziyaret ederek öğrencilere mesleği tanıttığını ve gençleri turizm sektörüne kazandırmaya çalıştıklarını aktardı.
2024 sezonunun umut verici başladığını belirten turizmciler, sektördeki büyümeyi sürdürebilmek için kalifiye iş gücünü artırmanın önemine dikkat çekti.
Haber: Aynur GÜNEŞ