İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) 68. kuruluş yıldönümünü kutlamasında konuşan Soner Akdoğan, “Mesleki çıkarlarını koruyabilmek, birlik ve dayanışmanın meslekte tezahürü olmak amacıyla bir araya gelmiş bir avuç gencin çabalarıyla kurulan İnşaat Mühendisleri
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) 68. kuruluş yıldönümünü kutladı. İMO Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, meslekte uzun yıllar çalışmış inşaat mühendislerine plaket ve onur belgesini verdi. Akdoğan, konuşmasından mesleki sorunlara değindi. Deprem master planlarına da dikkat çeken Akdoğan “Türkiye depreme hazır değildir” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Baş Danışmanı Cem Oğuz, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, İMO Isparta, Burdur, Alanya, Manavgat, Serik ve Finike temsilcilikleri ve çeşitli STK başkan ve temsilcileri katıldı.
İMO’NUN DÜNÜ ve BUGÜNÜ
Akdoğan açılış konuşmasında birlik ve beraberliğin önemine değindi. Akdoğan, “Mesleki çıkarlarını koruyabilmek, birlik ve dayanışmanın meslekte tezahürü olmak amacıyla bir araya gelmiş bir avuç gencin çabalarıyla kurulan İnşaat Mühendisleri Odası bugün 130 bini aşkın üyesiyle toplumun derinlerine kök salmış bir örgütlülüğe dönüşmüştür. Mesleğimize ve meslek odamıza inancımız ve güvenimiz tam, geleceği kazanma irademiz güçlüdür. Bu bilinç, bu irade, mesleki-politik hattımızı belirlemek, insani-toplumsal ve etik yönümüze bir kez daha vurgu yapmak, geçmiş ile gelecek arasında kurulacak köprünün ayaklarını sağlam temellere oturtma gayretinin bir başka ifadesi olarak görülmelidir” diye konuştu.
Akdoğan, “Mikro ölçekte gündelik yaşamın, makro ölçekte ise toplumsal modernleşme ve gelişmenin en önemli unsurlarını alanında barındırmaktadır. En güzel tabir ile; İnşaat mühendisliği doğadaki güç kaynaklarını insanlığın refahı ve yararı için yönetme sanatıdır. Bugün İnşaat Mühendisliği eserlerine baktığınızda yalnızca bu eserleri değil yükselttiği medeniyetin izlerini görürsünüz. İnsanı görürsünüz, duyguları görürsünüz” dedi.
“BİRLİKTE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ”
Türkiye’nin gerçeği depreme de dikkat çeken Başkan Akdoğan, “Yaşanan her depremin Türkiye’de büyük bir iz bırakıyor. Bu yüzden de uzman kadrolarla birlikte deprem master planı hazırlanması gerekiyor. Çözüm odaklı olan tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte çalışmaya hazırız. Ülkemiz dünyanın en etkin deprem kuşaklarının üzerinde bulunmaktadır. Yaklaşık 550 diri fay hattı yüzyıllardır deprem üretmiş ve üretmeye devam edecektir. Yani, deprem bir Türkiye gerçeğidir. Yaşadığımız tecrübeler göstermiştir ki Türkiye depreme hazır değildir. Denetim mekanizmaları eksik, toplanma alanları eksik, en önemlisi de deprem bilinci ve hassasiyeti olmayan bir ülke depreme hazır değildir” diye kaydetti.
Akdoğan, “Bu yıkımı nasıl daha aza hatta sıfıra indirebiliriz. Bu konuda sadece bizlerin inşaat mühendislerinin alanına girer. Daha fazla geç kalmadan; Ülkemizde hiçbir bölgeyi ayırmadan toplumsal deprem bilincinin oluşması için çaba göstermeliyiz. Deprem master planları, uzman kadrolarla ve ciddiyetle hazırlayıp hayata geçirmeliyiz. Bilinmelidir ki İnşaat Mühendisleri Odası bu hususlarda çözüm odaklı ve eleştirel yaklaşımlarıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte çalışmaya hazırdır” dedi.
Ekonomi mühendisleri vurdu
Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunların inşaat mühendislerini de etkilediğine değinen Başkan Akdoğan, “Ülkemizin yaşadığı sorunlar mesleğimizi ve meslektaşlarımızı derinden etkilemektedir. Bugün yanlış ekonomi politikaları, pandemi, enerji ve gıda krizleri ile birlikte ülkemiz de enflasyon TÜİK verilerine göre yüzde 80 seviyelerinde olsa da sokakta yüzde 150-200 seviyelerindedir. İşsizlik oranının yüzde 11, genç işsizliğin ise yüzde 20 seviyelerinde olduğu TÜİK verilerinde açıklanan ülkemizde meslektaşlarımız da hem istihdam edilme hem de hak ettiği ücreti alma konusunda gelişmiş ülkelerin maalesef çok gerisinde. Bugün birçok meslektaşımız daha refah yaşam talepleriyle bir başka ülkeye göç etmeyi düşünmekte. Genç meslektaşlarıma seslenmek istiyorum; odamız, mesleğimiz ve toplumumuz sizlerle daha ileriye taşınacak. Bu bayrak yarışında siz de elinizi uzatın. Ülkemizi, toplumu, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak sizlerle mümkün olacaktır. Kötü zamanlar geçirebiliriz, iş, aş, hatta adalet arıyor olabiliriz. Burası evimiz, buradayız. Ekonomik baskılar, etkisizleştirme ve hatta itibarsızlaştırma bile olsa karşılaştığımız; biz buradayız, mücadele gücümüz, umudumuz tam ve gençliğimiz var” diye konuştu.
“ÇÖZÜM NOKTASINDA KARARLI OLACAĞIZ”
Soner Akdoğan, “Mühendisliği temeli rasyonelliğe dayanır. Problem tespit eder, formulize eder ve çözer. Mühendis yaklaşımını duyusal deneyimi ikincil kılar ve hatta önemsizleştirir. Biz mühendisler bir çok olay ve gelişmeye bu pencereden bakma eğilimindeyiz. Devlet içerisinde de rasyonelliği sağlayacak mekanizmalar işlevsizleştirilmemelidir. Öngörülemez hesaplanamaz ve denetlenemez bir düzeni ortaya çıkarmak, bireyin güvenliğini sağlama sorumluluğu bir yana yurttaşın güvensiz hissetmesinin bizzat sebebi olacaktır. Bilinmelidir ki devlet; hukuk, adalet ve demokrasi ile birlikte rasyonellikten söz edilemeyecek şekilde, sezgisel ve iktidarların ahlak anlayışı üzerinden oluşturulan rejimle işlemeye çalışırsa, ne hukuk devleti ne de modern devlettir. Bu devlet, sistematik olarak ayrıcalıklı bir grubun eline geçmiş, yurttaşın rızayla verdiği meşru yetkiyi kendi çıkarlarını tesis etmek üzere suistimal etmiş ve şimdi var oluş sebebini unutup ayakta kalmaya çalışan bir devlet olacaktır. Biz İnşaat mühendisleri de rasyonel bakış açımızı ön planda tutarak, özellikle mesleğimiz ve meslektaşımızı ilgilendiren konularda yerelde ve ulusalda her platformda düşüncelerimizi dile getirme noktasında kararlı olacağız” dedi.
ERGÜN DEMİR