• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 15 Aralık 2023 12:09

İnşaatta yükseliş son buldu

İnşaatta yükseliş son buldu

Hazır Beton Endeksi 2023 Kasım Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi 6 aydır pozitif tarafta iken kasım ayında negatif tarafa geçerek son 6 aydır süregelen olumlu gidişatı devam ettiremedi.

Hem Beklenti hem de Güven Endeksi kasım ayında aşağı yönlü hareket etti. Beklenti Endeksinin 4 aydır düşük seyretmesi faaliyetteki hareketin devam etmesini zorlaştıracak bir unsur olarak karşımıza çıkıyordu. Nitekim kasım ayında söz konusu hususun gerçekleştiği görülmekte. Her 3 endeks de hem azalmış hem de eşik değerin altına gerilemiştir. Endeks değerlerinin tamamında görülen azalma sonrasında Hazır Beton Endeksi eşik değerin altına indi.

Kasım ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalmış durumda. En fazla daralma Faaliyette, en az daralma ise Güven Endeksi’nde oldu.Raporun sonuçlarını değerlendiren ATSO 41. Grup (Gayrimenkul Faaliyetleri) Meslek Komitesi eski Başkanı Halil Ersoy, “Faaliyet Endeksi 6 aydır pozitif tarafta iken kasım ayında daralarak negatif tarafa geçmiştir. Hem Beklenti hem de Güven Endeksi kasım ayında aşağı yönlü hareket etmiştir. Endeks değerlerinin tamamında görülen azalma sonrasında hazır beton endeksi eşik değerin altına inmiştir.” dedi.

Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunan Halil Ersoy, “Kasım ayında başlayan yavaşlamanın gerekçelerinin iyi irdelenmesi gerekmektedir. Kentsel dönüşüm başta olmak üzere inşaat sektörünü harekete geçirecek mekanizmaların ötesinde seçici kredi politikası ile konut kredilerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Yükselen faiz hadleri, finans kuruluşlarının kredi kullandırma konusunda isteksiz olmaları sonucunda ipotekli konut satışları olumsuz etkilenmeye devam etmektedir.” dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK