• imsa
GÜNDEMHaber Girişi : 24 Ağustos 2022 12:34

İş güvenliği yine gündemde

İş güvenliği yine gündemde
İnşaatlardaki iş sağlığı güvenliği hakkında bilgiler aktaran B sınıfı İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Oktay Omaç, “İnşaatlarda görülen iş kazası sonucu ölümlerin yüzde 30’u düşmelerden kaynaklanıyor” dedi.

Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan tersanede 19 yaşındaki işçi hayatını kaybederken olay sonrası iş sağlığı güvenliği önlemlerinin alınmak istemesi nedeniyle kavga çıkmıştı. İnşaatlardaki iş sağlığı güvenliği hakkında bilgiler aktaran B sınıfı İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Oktay Omaç, “İnşaatlarda görülen iş kazası sonucu ölümlerin yüzde 30’u düşmelerden kaynaklanıyor” dedi.

 

İŞ GÜVENLİĞİ OLMAZSA OLMAZDIR

“Dünya’nın hemen her yerinde en çok ölümlü iş kazasının görüldüğü sektörlerden biridir inşaat sektörü” diyen Oktay Omaç, “Kazaların yüzde 26’sı taşıma yani yüksekten düşen cisimler, yüzde 19’ u makinaların arasına sıkışmaktan ve çarpmalardan yüzde 18’ i ise elektrik çarpması gibi tehlikelerden oluşmaktadır. Ama genele bakılırsa en önemli etken insan olduğu görülmektedir. İşte tam olarak bu noktada alınabilecek önlemlere baktığımızda öncelikle mutlaka OSGB firmaları arasından bu işe yeterliliği olan bir OSGB firması ile anlaşma sağlanmalıdır. İş güvenliği hizmeti şantiyede olmazsa olmazdır. İSG ekibi tarafından alınması gereken tedbirlerle ilgili uyarılar dikkate alınmalı ve acilen bu tedbirler hayata geçirilmelidir” şeklinde konuştu.

 350 BİN KAZA ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR

Dünyada her yıl 270 milyon iş kazası meydana geldiğine dikkat çeken Oktay Omaç, söz konusu kazaların 350 bininin ölümlerle sonuçlandığını kaydetti.  İş kazasının tanımın yapan Omaç, “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 3/g maddesinde iş kazasının tanımı işyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olay olarak yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

 İşyerinde güvenlik ve sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde işverenin sorumlu olduğunu aktaran B sınıfı İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Oktay Omaç, “İşveren, işyerinde bünyesinde iş güvenliği uzmanı istihdam etmiş ise iş güvenliği uzmanı, işveren vekili sıfatıyla iş yerinde güvenlik, sağlık ve tehlikelerin giderilmesin işveren gibi sorumludur. İşverenin kendi bünyesinden görevlendirmediği İş Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı ise işveren vekili olarak değerlendirilemez. Bu durumda çalışanları kurallara uyma konusunda zorlayıcı değil rehberlik görevi söz konusudur” açıklamasında bulundu.

 GERÇEK BİR ŞEKİLDE KAYIT ALTINA ALINMALI

“Bilindiği üzere iş kazası sonucu oluşan yaralama ve ölüm durumunda olayın, hem ceza hukuku hemde rucü davası, maddi ve manevi tazminat davası yönüyle iş ve borçlar hukuku boyutu bulunmaktadır” diyen Oktay Omaç,“Her iki boyut içinde iş kazasının oluşmasında kusur durumu en belirleyici unsurdur. Kusur oranı gerek ceza ve gerekse özel hukuk alanında bilirkişi raporları ile belirlenmektedir. Bilirkişinin kusuru doğru oranda tespitinde, iş kazasının oluşa uygun, gerçek ve objektif şekilde kayıt altına alınması,usulüne uygun bildirilmesi ve sürecin doğru işletilmesi gerekir. İş güvenliği uzmanının iş güvenliği ile ilgili olarak işyerindeki eksiklikleri, önlemleri,uyarıları ve tehlikeleri onaylı işyeri defterine yazması işverene tebliğ niteliğindedir. Bu eksiklikler ve tedbirsizlikler nedeniyle iş kazasının oluşması halinde iş güvenliği uzmanına kusur izafe edilemez” şeklinde konuştu.


Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.