Konut satış ve kiralık fiyatlarındaki artışın dükkan ve ofis satış ve kira fiyatlarını da etkilediğini söyleyen Gayrimenkul Danışmanı Meltem Şahin, "Ofis ve perakendede artan talep kiraları yükseltti" dedi.
Son dönemde Türkiye genelinde yaşanan konut kira fiyatlarındaki artış, işletmeleri de olumsuz etkilemeye başladı. Yükselen konut kiraları, doğal olarak iş yerlerinin bulunduğu ofis ve dükkan kiralarını da artırdı. Bu durum, işletmelerin maliyetlerini artırarak işletme sahiplerini zor durumda bırakıyor.
İstanbul, Ankara, İzmir, Bura ve Antalya gibi büyük şehirlerdeki konut kira fiyatları son birkaç yıldır sürekli olarak artış gösterdiğini söyleyen Gayrimenkul Danışmanı Meltem Şahin, "Bunun doğal bir sonucu olarak, ticari alanlardaki ofis ve dükkan kiraları da yükseliyor. Bu durum, işletmecileri kiraları ödemekte güçlük çekmekle birlikte, rekabet güçlerini de olumsuz yönde etkiliyor" dedi.
Konut kiralarındaki artışın işletme maliyetlerini artırdığını ve kar marjlarını olumsuz etkilemesinden dolayı mevcut kiracıların da artışlardan olumsuz etkilendiğini dile getiren Meltem Şahin, aynı zamanda, yüksek kira bedellerinin işletmelerin büyüme ve genişleme olanaklarını da kısıtladığına dikkat çekiyor.
Şahin, "Konut kiraları arttıkça, ofis ve dükkan kiraları da artıyor. Bu da küçük işletmeler için çok zorlayıcı bir durum. Kiraları ödeyemeyen esnaf sayısı artıyor. İşletmelerin ayakta kalması zorlaşıyor" şeklinde konuşuyor.
Gayrimenkul Danışmanı Meltem Şahin, konut kiralarında zam oranının yüzde 25 ile sınırlı kalmasına karşın işyerleri için böyle bir sınırlama olmadığına işaret ederken işyerleri için de benzer bir beklenti olduğunu aktardı.
İLANDA KALMA SÜRELERİ UZADI
Meltem Şahin, fiyatlardaki hızlı artışı takiben kiralarda da aynı şekilde artışların görüldüğünü, fakat ticari gayrimenkullerde kira sınırlaması olmaması nedeniyle artışın daha hızlı olduğunu vurguladı.
Şahin, ilan fiyatlarından yola çıkarak Türkiye genelinde yüzde 140-150 bandında artışlar olduğunu aktardı. Yüksek kiralar nedeniyle mal sahibi ve işletmeci arasında ihtilafların çıkabildiğine dikkat çeken Meltem Şahin, ayrıca yüksek kira talebi nedeniyle ticari gayrimenkullerin ilanda kalma sürelerinin de uzadığına dikkat çekti.
Meltem Şahin, “Fiyatlar arttığı için pazarlama süreleri uzadı. Ticari tarafta ortalamada 90 günlerin üzerini görmeye başladık. Genel anlamda zaten piyasada ilanda kalma süreleri çok uzamış durumda” dedi.
Haber:Yalçın KÜÇÜK