Gerek Suriye sınırındaki savaş gerekse Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ülkemizdeki kaçak rehber sayısı her geçen gün artarken ARO Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, Hataydan bile insan gelerek Arapça bildiği için rehberlik yapıyor. Bu konuda gerekli suç
Antalya Rehberler Odası (ARO) Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, rehberlerin yaşadığı mesleki sorunlara değindi.
Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, rehberlerinde diğer birçok gibi sektörel sorunları olduğunu ama en önemli sorunun kaçak rehberler olduğunu dile getirdi. Orta Doğu pazarında ve Bağımsız Devlet Topluluğundan (BDT) çok fazla insanın Antalyada kaçak yollarla turist rehberliği yaptığını söyledi.
KAÇAK REHBERLER EN BÜYÜK SORUN
Rehberler Odasına kayıtlı bin 700 kişi olduğunu ama bu sayılının çok üstünde farklı ülkelerden gelerek Antalyada kaçak rehberlik yapan insanların olduğunu ve hatta diğer sektörlerde olduğu gibi rehber mesleğinde de acente şirketlerinin ucuz işçi çalıştırmak için bu pazarlardan insanlarla çalıştıklarını söyleyen Başkan Yalçınkaya, Ortadoğu pazarlarından ve Bağımsız Devletler Topluluğundan çok fazla göç alan bir şehir Antalya. Bağımsız Devletler Topluluğunda bulunan ülkeler ise, Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan,Moldova, Özbekistan, Rusya ve Tacikistan'dır. Oradan gelen insanlar da kendi anadilleriyle para kazanmak istiyorlar. Gidip kaçak yollarla rehberlik yapıyorlar ve hatta bütün kurum ve kuruluşlardan bağımsız kendi turlarını düzenliyorlar. Antalyaya Hataydan bile insan gelerek Arapça bildiği için rehberlik yapıyor. Bu konuda gerekli suç duyurularını gerçekleştiriyoruz ama vatandaşların da bilinçlenmesi lazım. Vatandaşların,kendilerini gezdirecek olan kişilere mutlaka çalışma kartlarını sormalı. Hem rehbere güven açısında hem de kaçak rehber sorununu çözmek adına. Biz gidip gerekli kurumlara şikayette bulunuyoruz ama düzenli bir göç alındığı ve acente şirketlerinin ucuz işçi çalıştırma isteğinden dolayı bu pazarlarda çalışan insanlarla iş ilişkileri kurmalarından mütevellit kaçakların önüne geçemiyoruz. ifadelerini kullandı.
TABAN FİYAT DEĞİŞMELİ, BELİRSİZLİK YOK EDİLMELİ
Rehberlerin bir diğer sorunun ise fiyatlandırma sistemi olduğunu dile getiren Başkan Yalçınkaya, rehberlere verilen günlük gezilerde taban ücretin 872 lira, konaklamalı turlarda ise, bin 50 lira olduğunu dile getirdi. Başkan Yalçınkaya, Rehberlerin aldığı taban fiyatlar çok düşük. Bu yüzden bazı rehberler birçok acente ile birlikte çalışıyorlar. Müsaitlik günlerine göre kendi planlamalarını yapıp bildiriyorlar. Tur olmadığı zamanlar ise çalışamıyorlar. Bu da maddi kazançta büyük bir belirsizliğe neden oluyor. Turizm bittiği ya da çok fazla turist gelmediği dönemlerde şehir değişikliği yapmak zorunda kalıyorlar. Örneğin yazın Antalyada sonrasında İstanbul, Nevşehir ya da yurt dışına gidiyorlar. Maddi düzensizlikte yaşanan belirsizliğin aynısı sosyal yaşamlarına da yansıyor çünkü durmadan şehir değiştirmek çalışan içinde ailesi için de zorluk yaratıyor. şeklinde konuştu.
İŞ-ÖZEL HAYAT KAVRAMI YOK
Maddi kazançta ve şehir değişikliklerinde yaşanan belirsizlikler yüzünden çoğu rehberlikçinin evliliklerini bittiğini söyleyen ARO Başkanı Yalçınkaya, Nerede o an turist varsa oraya giden rehberler hayatları hem yerleşik hem de düzenli olmuyor. Yaşanan maddi ve manevi belirsizlikler evliliklerini bitirmek noktasına getiriyor. Maalesef ki bizim mesleğimizde boşanma oranları çok fazla bu da mesleki olarak bir diğer sorunlarımızdan biri. Taban fiyat sistemi değişir yükselir ve kaçak rehberlikçilerden bu sektörü arındırabilirsek belki tur ve fiyatlar yükselir. Belirsizlikler biraz olsun azalır. açıklamalarında bulundu.
PANDEMİ BÜYÜK ZORLUK YAŞATTI
Pandemi döneminde ülkeye giriş ve çıkışlar yasaklandığında sektörde büyük bir sorun yarattığını ve çoğu rehberin çağrı merkezlerinde çalıştığını çoğunun da işsiz kaldığını dile getiren Başkan Yalçınkaya, Pandemi döneminde en büyük zorluk yaşayan mesleklerden biriydik. Mesleğin para kazanç kaynağı yerli ve yabancı turistten geçiyor. Ülkeye giriş ve çıkışlar yasaklandığında ve tabi dışarı çıkma yasağı yaşadığımızda çoğu rehberlikçi çağrı merkezlerinde çalıştılar ya da kapanmadan önce yurtdışına çalışmaya gidebilenler oralara gittiler. Büyük bir maddi zorluk yaşandı o dönem birçok arkadaşımız ailelerinin ve eşlerinin maddi ve manevi destekleriyle o dönemi atlattılar. dedi.
ALMANYA VE İNGİLTEREDEN GELİYORLAR AMA ALMAN VE İNGİLİZ DEĞİLLER
Antalyaya en çok Almanyadan ve İngiltereden turist geldiğini ama asıllarının o ülkeler olmadığını sadece vatandaşlıklarını aldıklarını açıklayan Yalçınkaya, Antalya Türkiye için turizmin başkenti konumunda. Dünyadan birçok ülke vatandaşı buraya gezmeye ve görmeye geliyor. Talebin en çok olduğu ülkeler ise, Almanya ve İngiltere. Zaten bu yıl 5 sene aradan sonra Almanlar Rusları geçti gelen yolcu sayısıyla. Ama gelen Almanya ve İngiltere de ki vatandaşların genelde asılları orası değil oranın vatandaşlığını almış kişiler. ifadelerini kullandı.
TARİHE DEĞİL; DENİZ, KUM, GÜNEŞ ÜÇLÜSÜNE GELİYORLAR
Antalyaya gelen turistlerin genelde tarihi için değil deniz, kum, güneş üçlüsü için geldiklerini söyleyen Başkan Yalçınkaya, Türkiyeye gelen turistler genelde tarihi bir gezi amacı varsa istanbula gidiyor. Antalyaya gelen turistler genelde lüks oteller ve deniz,kum, güneş üçlüsü için geliyorlar. Oysaki Antalyada da gezilecek birçok tarihi yer var. Turistlerin ilgi odağı olan ve bizim en çok gezdirdiğimiz yerler ise;kaleiçi, düden şelalesi, kurşunlu, kapuz kanyonu, antik kentler, kleopatra plajı, damlataş mağarası. şeklinde konuştu.
KÜLTÜRÜ YAŞAMIŞ BİRİNDEN DİNLEMEK İSTİYORLAR
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık insanların gidecekleri yerleri ve bilgilerini kolaylıkla bulmasına rağmen hala rehberlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan ARO Başkanı Yalçınkaya, Ne kadar teknoloji gelişirse gelişsin insanlar sosyal bir varlıktır. Daima sosyal bir etkileşime ve bağa ihtiyaçları vardır. Bağı kurarken ve gezmek istedikleri ülkeyi, şehri tanırlarken kültürü yaşamış bir kişinin birinci ağızından dinlemek istiyorlar. dedi.
TURİZM BİRÇOK SEKTÖRE HİZMET EDİYOR
Rehberler sadece turizme değil birçok sektöre hizmet ediyor diyen Başkan Yalçınkaya, Turizmde olay sadece bir ülkeye ya da şehire turistin gelmesi değildir. Gelen turist ve onları gezdiren rehber ülke ekonomisine katkı sağlayan birçok sektöre hizmet eder. Bunlar ulaştırma, gıda,konaklama, alışveriş olarak sıralandırılabilir. dedi.
www.haberseri.com