KADER’İ FARKLI KATEGORİLER İÇİNDE OKUMANIN İMKÂNI-5

  • imsa

Prof.Dr. Şaban Ali Düzgün’ün KELAM ARAŞTIRMALARI dergisinde 2013 yılında yayımlanan kader hakkındaki çok güzel olan yazısının 5. bölümünü noktasına virgülüne dokunmadan kaldığımız yerden paylaşmaya devam ediyoruz.

   1.1.Kaderin Ahlâkî Bağlamı: İnsanın İradesine/Seçimine Bırakılmış Yaşam Alanı

Kader meselesinin insan eylemlerine ilişkin yönü, ahlakidir. Meselenin ahlaki yönünü, Allah’ın adaleti, insanın iradesi, özgürlüğü ve sorumluluğu gibi unsurlar oluşturmaktadır. İnsanın yapıp ettiklerinden sorumlu olduğunun apaçık bir şekilde biliniyor olması ve gündelik yaşamda tecrübe edilmesi, ahlaki yönün metafizik yöne oranla daha kolay anlaşılmasını sağlamaktadır. Meselenin bu yönü Kelam’da, ilahî fiiller ve insanî fiiller ayrımı yapılarak tartışılmıştır. Örrneğin Vasıl b. Ata, kaderi tartıştığı yerde, fakirlik ve zenginlik, hastalık ve sağlık, ölüm ve hayat gibi olguları ilahî fiiller olarak tasnif etmekte, ardından, iyi-kötü, fazilet-erdemsizlik gibi ahlaki sonuçlar doğuran ve sorumluları olan eylemleri ise insan fiilleri kapsamında saymaktadır.

Meselenin tahliline imkân veren bir ayeti burada anabiliriz:

ما اصاب من مصيبة في الأرض ولا في أنفسكم الا في كتاب من قبل أن نبرأها “Yeryüzünde veya       

kendinizle ilgili bir musibet meydana gelmeden önce mutlaka bir kitaptadır”.

   İmam Mâtürîdî, bu ayeti tahlil ederken önemli bir noktaya dikkat çekmektedir. Ayetteki ‘önce’ zarfı, insanlar yaratılmadan önce mi, yoksa musibet meydana gelmeden önce mi olarak anlaşılmalıdır, diye sormaktadır. Eğer insanlar yaratılmadan önce bir kitapta yazılıdır denirse, bu insan için her şeyin belirlenmiş olduğu anlamına gelir ki, insanın iradesi, özgürlüğü ve sorumluluğu devreden çıkmış olur. İnsan yaşarken o musibet meydana gelmeden önce bir kitapta olması demek ise, o olayın bir kanuna göre meydana gelmesi demektir.

   Ayetteki ‘kitap’, varlığın ve hayatın kanununu/yasasını ifade eder. Aşırı dozda radyasyona maruz kalan bir insanın kanser olması, varlığın ve hayatın kanunudur. Bu kitabî bir şeydir. Rusya’da Çernobil nükleer reaktörünün infilak etmesinden sonra bölgede kanser vakalarının artması, bu kanunun en bilindik örneklerindendir. Bu bir kanundur ve insanlar yaşarken onları gelir bulur; daha onlar doğmadan önce onlar için böyle bir şey belirlenmez. Ayetteki önce zarfı, insan doğmadan önce değil, olay meydana gelmeden önce şeklinde anlaşılırsa, kader fikrine değil yasa fikrine ulaşmış oluruz.

2. KADER BAĞLAMINDA ÖNE ÇIKAN AYETLERİN ÖZNE/FAİL AÇISINDAN ÜÇLÜ TASNİFİ

   Kader konusundaki tartışmalarda öne çıkarılan Kur’an ayetleri tasnif edildiğinde, bazı ayetlerde özne olarak Allah’ın, bir kısmında insanın failliğinin vurgulandığını bir kısmında ise insanın irade ve talebine bağlı olarak Allah’ın failliğinin söz konusu edildiğini görürüz. Şimdi bu üçlü tasnife kısaca daha yakından bakalım:

Allah’ın failliğini vurgulayan ayetlere örnek

“… Biz Kur’an mesajını anlamamaları için, kalplerine örtüler, kulaklarına da ağırlıklar koyduk…”.

   İnsanı fail olarak öne çıkaran ayetlere örnek

“De ki: “Ey insanlar! Gerçek size Rabbinizden gelmiştir. O halde, kim doğru yola ulaşacak olursa kendisi için ulaşmış olacaktır. Kim de doğru yoldan sapacak olursa o da kendi aleyhine sapmış olacaktır. Ben sizin davranışlarınızdan sorumlu değilim”.

Allah’ın failliğini insanın talebine ve fail olarak hareketine bağlayan ayetler

“Allah birilerinin sapmasını dilemiş ise, sen Allah’ın onlarla ilgili kararını değiştirmek için hiçbir şey yapamazsın. İşte bunlar, Allah’ın kalplerini temizlemek istemediği kimselerdir. Dünyada rezillik onlar içindir, âhirette ise, onları çok büyük bir azap beklemektedir. Çünkü onlar yalana kulak verirler ve haram yerler”.

“Allah ancak fasık olanları saptırır”.

“Allah onları küfürlerinden dolayı lanetlemiştir”.

“Ancak Biz, onların içindeki inkârcılara, sözlerini tutmamalarından, Allah’ın ayetlerini inkâr etmelerinden, peygamberleri haksız yere öldürmelerinden,“kalplerimiz perdelidir” demelerinden ötürü kalplerini mühürlemişizdir”.

“Biz haddi aşanların kalplerini böyle mühürleriz”.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.