Antalya'da tarihi Kaleiçi semtinde bir butik otelde çıkan yangında Lübnan uyruklu biri kadın, 2 turist hayatını kaybetti. Antalya Kaleiçi Otelciler ve Esnaflar Derneği (AKOED) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yetgil, “Alınması gereken tedbirler önceden alınmadı. İhmalin boyutu o kadar fazla ki o gece biraz rüzgâr olsaydı Antalya Kaleiçi Antalya'dan silinebilirdi” dedi.
KALEİÇİ ANTALYA'NIN DEĞERİDİR
Antalya Kaleiçi Otelciler ve Esnaflar Derneği (AKOED) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yetgil, “22 Temmuz 2023 tarihinde sabaha karşı yaşadığımız yangın afeti bu açıklamayı zorunlu kılmıştır. Çünkü o gece can kayıpları yaşanmıştır. Yangın başladığı andan itibaren sönene kadar, bölgede birçok arkadaşımız bulunmuştur. Yangın öncesinde alınması gereken tedbirlerin alınmaması yangının seyrini çok olumsuz etkilemiştir. Hatta emin olabilirsiniz ki ihmalin boyutu o kadar fazla ki o gece biraz rüzgâr olsaydı Antalya Kaleiçi Antalya'dan silinebilirdi ve yüzlerce can kaybı olabilirdi” dedi.
Açıklamanın devamında yangının neden büyüdüğünü belirten Yetgil,
“-Sokaklar ve yangın musluklarının yerleri itfaiye tarafından bilinmiyordu. Muslukların bazıları bakımsızlıktan kullanılamadı. Bazılarında ise yeterli su ve tazyik verimi alınamadı.
-Ara sokaklara girişlerdeki dubaların kumandalarının olmaması ya da kumandası olanlarında çalışmaması, gecikme yaşatmakta ve doğru noktadan müdahaleyi engellemiştir. Ayrıca dubaların bakımlarının özel bir şirket tarafından kısa süre önce yapılmış olduğunun bilgisini de paylaşmak isteriz.
-Sokaklara konmuş olan devasa saksılar sokaklara girişi engellemiştir.
-3 adet küçük yangın söndürme aracının olduğu ve ancak saatler sonra bir tanesinin yangın bölgesine ulaştığı gözlemlenmiştir. -İtfaiye erleri, çok yetersiz iş güvenliği tedbirleriyle, ülkemize yakışmayan ilkel şartlarda canlarını ortaya koyarak çalışmışlardır. İtfaiye araçlarından Kaleiçi'ne uygun araç sayısı o gece sadece 1 adetti” diye sıraladı.
“ALINACAK TEDBİRLER İÇİN RAPOR HAZIRLADIK”
Yapılan açıklamada, “Kaleiçi'nin sokaklarını karış karış bilen, birçok yangına şahitlik etmiş bizler oluşturduğumuz raporu sunmak için altı kez büyükşehir belediye başkanı Muhittin Böcek'ten randevu talep etmemize rağmen, randevu alınamamıştır. Ancak ortak katılımda bulunduğumuz toplantılarda dile getirmiş ve randevu talebimizi tekrarlamamıza rağmen yine sonuç alınmamıştır” denildi.
Oluşturduğumuz rapordan kısaca bahseden Yetgil, “Yangın musluklarının periyodik olarak kontrol edilmesi. Otel çalışanlarımızın, özellikle gececilerimizin eğitilmesi. Ara sokak dubalarının periyodik kontrollerini yapılması, bir kumandanın 24 saat açık olan bir işletmeye zimmetlenmesi. Muratpaşa ve büyükşehir belediyesinden, yangın tedbiri olarak dar sokaklardaki bütün saksıların kaldırılmasını talep ettik. Muratpasa Belediyesi, talebimizi gerekli görmesi üzerine kaldırdı. Gece kontrolsüz giriş yapan ve park eden araçların engellenmesi. Kaleiçi'ne uygun yangın söndürme araçlarının sayısının arttırılmalı” diye konuştu.
“BİZLERE YÜZ ÇEVRİLMESİ BİZLERİ DEHŞETE DÜŞÜRÜYOR”
Kaleiçi yapısı gereği dar sokaklar ve birbirine yakın binalardan oluşmaktadır. Hareket kabiliyetini kısıtlı olduğu bu bölgede özel tedbirler alınmaz ise tüm Kaleiçi kaderiyle baş başadır. Müdahalede saniyelerin önemli olduğunu defalarca gözlemledik. Bu şartlarda hesaba katmadığımız olumsuz hava şartları, yangının tüm Kaleiçi'ne yayılabilmesi gerçeğini gözler önüne seriyor. Özel tedbirlerin alınması gereken bu bölgede, sıradan tedbirlerin bile alınmaması ve bizlere yüz çevrilmesi bizleri dehşete düşürüyor ve çok üzüyor. Teknik donanım, çevre engelleri ve yetersiz iş güvenliğine rağmen canlarını hiçe sayarak saatlerce mücadele eden kahraman itfaiye erlerine minnettarız. Acilen Kaleiçi'nin sorumluları tarafından; yangın öncesi, ani ve sonrası için tedbir ve eylem planlarının oluşturulmasının gereği, bizlerin her konuda destek ve iş birliğine hazır olduğumuz kamuoyuna duyurulur” diyerek yetkililere seslendi.
Haber: Çiler İLTUŞ