• imsa
GÜNDEM Haber Girişi : 26 Mart 2021 10:11

Kayıplar Telafi Edilmeli

Kayıplar Telafi Edilmeli
Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya, dolardaki artışın ardından yaptığı açıklamada, “2020 yılının kamu maliyesi ve bütçesinden daha az olmayacak şekilde kamu görevlilerinin maaş ve bütçelerinde de kayıp ve zarar üretmiştir” dedi.

Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya, dolardaki artışın ardından yaptığı açıklamada, “2020 yılının kamu maliyesi ve bütçesinden daha az olmayacak şekilde kamu görevlilerinin maaş ve bütçelerinde de kayıp ve zarar üretmiştir” dedi.

CEPTEKİ PARA ERİYOR

Başkan Hisarkaya, “Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de Covid-19 ve pandemi’nin etkisi ve diğer bileşenlerin katkısıyla; ekonominin makro-mikro verileri, bütçe gösterge ve gerçekleşmeleri, enflasyon faiz ve kur tarafının oran ve değişimleri, belli sosyal kesimler açısından daha fazla olacak şekilde kayıp, sorun ve sıkıntı üretmektedir. 2020 yılı enflasyonu %14,6, Merkez Bankası politika faiz oranı 2020 Ocak’ta 11,25  iken 2020 Aralık’ta ise %17, 2020 Ocak ilk iş günü 5,95TL olan dolar kuru  aynı yılın son günü 7.41 TL olmuştu. Yani kamu çalışanlarının cebindeki para durup dururken eridi” şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASI POLİTİKASI

“2020 yılı bütünü itibariyle oluşan bu fotoğraf, 2021 yılının ilk üç ayında da benzer bir içerikle kendini göstermiştir” diyen Hisarkaya, “Faiz, enflasyon ve kur tarafında oluşan oran ve rakamlar; kamu görevlilerinin maaşlarında, ücretlerinde ve diğer mali haklarında kamu işvereni ve maliyesi eliyle telafi, tazmin ve temin sorumluluğunun sergilenmesini gerektiren seviyeye ulaşmış görünüyor. İçinde bulunduğumuz hafta kur tarafında yüzde 15’lere yaklaşan sert artış gerçekleşmiştir. Diğer taraftan ise Merkez Bankası politika faizini yüzde 17’den 2 baz puan ve yaklaşık yüzde 11,70’lik oransal artışla yüzde 19’a yükseltmiştir. Kaba tabirle dolara yüzde 10, faize yaklaşık yüzde 12 oranında zam yapılmıştır” açıklamasında bulundu.

Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya, “Ekonomi Reform Paketi içeriğinde, kamu görevlilerinin ve yetkili temsilcisi konumundaki Konfederasyonumuzun ve sendikalarımızın beklentilerine, taleplerine ve teklif ve tepkilerine uygun cevap niteliğinde hüküm ve hedeflere ne yazık ki yer verilmemiştir. Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinde 2020 ve 2021 yılı açısından yani Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun keyfi, gerçeklere kayıtsız, ekonomik verilerle uyumsuz kararıyla gerçekleşen yetersiz, adaletsiz, hakkaniyetsiz maaş-ücret artışlarının telafi ve tazmin edilmesini gerektiren süreçler yaşanmış, sonuçlar gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.

MALİ HAKLAR İYİLEŞTİRİLMELİ

“Maaşlar seyyanen zamla yükseltilmeli, mali haklar iyileştirilmeli” diyen Başkan Ünal Hisarkaya şunları söyledi: “Özetle kamu görevlilerinin maaşları ve bütçeleri, kamu maliyesi ve kamu bütçesinden daha az olmayacak şekilde mevcut gelişmelerden olumsuz etkilenmiş ve etkilenmeye devam etmektedir. Bu sonuç, Kamu İşvereni’nin gerçeklerle uyumlu teklif sunmamasının ,Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun ise gerçek duruma gözlerini ve  gerçekleri ifade eden beyanlara kulaklarını kapatmasının eseridir. Kamu İşvereni ve  Hakeminin birlikte ürettiği bu sonucu telafi ve tazmin etmek ise hiç kuşkusuz siyasi iradenin, hükümetin ve kamu yönetiminin ortak görev, yetki ve sorumluluk alanındadır.”

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.