• SUR YAPIIIIIII
KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 07 Mart 2021 14:56

KBT’de perde hazırlığı

KBT’de perde hazırlığı
Pandemi de kademeli normalleşme sürecine geçilmesiyle Kepez Belediye Tiyatrosu’da(KBT), hazırlıklarına hız verdi. İl Hıfzıssıhha kurulunun kararları doğrultusunda, KBT, çocuklara ‘Barışsın Dünya’ adlı müzikli oyunla perdelerini açacak.

Pandemi de kademeli normalleşme sürecine geçilmesiyle Kepez Belediye Tiyatrosu’da(KBT), hazırlıklarına hız verdi. İl Hıfzıssıhha kurulunun kararları doğrultusunda, KBT,  çocuklara ‘Barışsın Dünya’ adlı müzikli oyunla perdelerini açacak. 

Her yıl yaklaşık 55 bin seyircisine sanat perdelerini aralayarak, ilçeye tiyatro kültürünü aşılayan Kepez Belediye Tiyatrosu(KBT), pandemi sürecinde de ilçe sakinleri için birbirinden seçkin tiyatro oyunları hazırladı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi koronavirüs salgını nedeniyle geçtiğimiz sezon perdelerini erken kapatmak zorunda kalan Kepez Belediye Tiyatrosu, bu süreçte de hazırlıklarını hız kesmeden sürdürdü. Kepez Belediye Tiyatrosu, Gürcan Koç’un yazdığı Derya Bütev’in yönettiği ‘Barışsın Dünya’ adlı müzikli çocuk oyunu ile merhaba diyecek.

Pandemi kuralları dikkate alınarak, Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde prova hazırlıkları devam eden ‘Barışsın Dünya’ müzikli çocuk oyununun provalarını Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özsoy ve beraberindeki heyet izledi. Oyunda günümüz dünyasında birçok bölgede süren savaşlar ve bundan etkilenen insanlar ve en çok etkilenen çocuklar anlatılıyor. Çocuk gözünde savaşlara bakmayı ve savaşları önlemenin bir yolu olduğunun masalsı bir şekilde anlatılıyor. Tiyatro oyununun yönetmenliğini Derya Bütev, Dekor Tasarımını Emre İnal, Kostüm Tasarımını Hıdır Doğan, Koreografiyi Özge Efe, Işık Tasarımını Mustafa Uçak, Müzik Soner Yener, Gürcan Koç ve Umut  Tekin üstlendi. ‘Barışsın Dünya’ adlı tiyatro gösterimi oyuncu Derya Bütev, Emre İnal, Özge Efe ve Hüseyin Yorgancı’nın muhteşem sahne performansıyla çocuklarla buluşacak. 

‘Barışsın Dünya’ tiyatro oyununun konusu

Bilinmeyen bir yerde olan Barış Ülkesi'nde herkes barış içinde yaşamaktadır. Barış Ülkesi'nin kralı, Güçlü Bilek, çok adil ve sevgi dolu bir kraldır. Güçlü Bilek'in en yakın dostu, çocukken beraber büyüdükleri ve sarayın soytarısı olan Soytarı Yufka Yürek'tir. Barış Ülkesi'nde günler barış içinde ve neşe ile geçmektedir. Kral Güçlü Bilek ülkesine adaletle hükmetmekte, bütün komşu ülkelerle iyi geçinmekte ve herkese yardım etmektedir. Ancak bu güzel günler, kötü kalpli Savaş Perisi'nin Barış Ülkesi'ne gelmesi ile birlikte bozulacak; Savaş Perisi kötülük saçan savaş asasını Kral Güçlü Bilek'e vererek kralı savaşçı bir krala dönüştürecektir.

Ülkesine ve barışa ihanet

Savaş Perisi savaş asasını krala verir ve kaçar; çünkü iyilik perileri Savaş Perisi'ni yakalayıp Periler Ülkesi'ndeki İyilikler Şatosu'na kapatmak istemektedirler. Bu arada Barış Ülkesi'nin kötü kalpli veziri Vezir Sinsi Surat, Savaş Perisi ile işbirliği yapmış ülkesine ve barışa ihanet etmiştir. Bütün bu olanları üzüntüyle izleyen Soytarı Yufka Yürek, kralın gülmeyi ve güldürmeyi yasaklamasıyla iyice bunalır ve bu durum için çareler aramaya başlar. Sonunda dedesi Soytarı Koca Burun'un kitabında bu duruma çare bulup Barış Perisi'nden yardım ister. Soytarı Barış Perisi'ni çağırmak için çocuklardan yardım ister. Barış Perisi gelir ve duruma el koyar.

Savaş istemediklerini dünyaya haykırırlar

Barış Perisi'ni sadece barışa yürekten inananlar görebilmektedir. Uzun uğraşlardan sonra Savaş Perisi'nin asasını kraldan alırlar; ama bu kez asanın gücü soytarıyı etkisi altına alır. Soytarı değişir ve kendini kral ilan eder. Kral ve Barış Perisi uzun uğraşlardan sonra Savaş Perisi'nin asasını soytarıdan alırlar ve Savaş Perisi ile hain vezirin oyununu bozarlar. Vezir yaptıklarından pişman olmuştur ama iş işten geçmiştir. Barış Ülkesi yine barış içinde yaşamaya başlamıştır artık... Hep birlikte Barış Şarkısı'nı söylerler ve savaş istemediklerini tüm dünyaya haykırırlar.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.