KDV ORANLARI ARTTI

  • imsa

Esnafın belini büken konuların başında hiç kuşku yoktur ki vergiler gelmektedir.

Yüzde 18 vergi gerçekten de yüksek bir vergi oranıdır. 

Dönüp bakıyoruz, KDV oranlarında göze çarpan en yüksek indirim; pırlanta, elmas, yakut, zümrüt ve incinin, yüzde 18 olan KDV'sinin, sıfıra indirilmesi şeklinde olmuş.

Şu anda gübre, odun, kömür, tezek, tükenmez kalem, çocuk emziği, sabun ve daha bir çok şey yüzde 18 KDV'ye tabi.

Bizim basın camiasında da KDV oranı yüzde 18’de durmakta iken yüzde 1 olan abone KDV oranı sıfıra indirildi.

Talep yüzde 18’in yüzde 8’e çekilmesi iken sanki büyük bir lütuf gibi yüzde 1 olan KDV oranı yüzde sıfıra indirildi.

Özel sektör, ülkemiz ekonomisinin yapı taşıdır. Özel sektörde sağlanan istihdam sayesinde, bireyler gelir sahibi olmakta ve bu gelirleri ile ekonomiye katılmaktadır. Özel sektör tarafından sağlanan iş olanakları sayesinde ülkemizin refahı artmakta ve bir çok sosyolojik problemin önüne geçilmektedir.

Zor zamanlar geçiren ve hala zorluğu atlatamayan özel sektör, şimdi de arttırılan kurumlar vergisi oranı ve finansman gider kısıtlamaları ile sanki yaşadığı sıkıntılar yetmiyormuş gibi yeni bir problemle karşı karşıya kaldı. 

Özellikle şu sıralar vergi politikalarının mükellef lehine hareket etmesi gerekirken, bütçe açıklarını kapatabilmek adına kurumlar vergisi oranı 1 Temmuz 2021 döneminden itibaren uygulanmak üzere yüzde 25’e çıkarıldı ve mükellef aleyhine bir durum oluştu.

Özel sektör hali hazırda birçok sıkıntıyla boğuşuyor. 

Yüksek enflasyonu kontrol altına almak amacıyla Merkez Bankası yönetimince benimsenen yüksek faiz seviyeleri, hiçbir şekilde ertelenmeyen SGK, KDV, MTV, ÖTV, damga vergileri, harçlar, noter ödemeleri ve stopajlar şirketlerin nakit akışlarında büyük bir gedik açıyor. 

Henüz toparlanma arefesindeyken bir de üstüne ilave vergi yükümlülükleri ilan edildiğinde özel sektörün sıkıntısı derinleşecektir.

Küresel ticaretin halen eski temposuna kavuşmadığı bugünlerde, şirketleri kayıt dışı iş yapmaya itmemek ve onları desteklemek gerekiyor. 

Aksi takdirde iflas aşamasına gelen şirketler için yeni paketler açıklanmak zorunda kalınabilir ve bu durum bütçede daha büyük açıklara yol açabilir. 

Tüm bunlar meydana geldiğinde ilan edilen vergi arttırım politikalarının astarı yüzünden pahalıya gelebilir. 

En azından 2021 yılında, şirketlerin nefes alması ve kayıplarını telafi edebilmesi için onlara fırsat tanımak gerekiyor. 

Bu yıl kurumlar vergisini arttırmak şöyle dursun, bazı vergilerin tahsilinin ertelenmesi ve istihdam teşviklerinin de arttırılması gerekir. 

İlla ki vergi arttırımı olacaksa bunun zamanlamasını, ekonomik büyümenin rayına oturmasına ve faiz seviyelerinin gevşemesine göre ayarlamalıyız.

Etiketler : KDV ORANLARI ARTTI
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.