• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 05 Ağustos 2024 12:47

Kent Kronolojisi kitabının hikayesi

Kent Kronolojisi kitabının hikayesi

Tarihçi Hüseyin Çimrin, "Kuruluşundan Bugüne Antalya Kent Kronolojisi [İÖ 158 – 2005]" adlı kitabının yazılış sürecini ve ilham kaynağını anlattı. Çimrin, Antalyalılar Dergisi için hazırlanan aile öykülerinin tarihsel tutarsızlıklarını gidermek amacıyla başladığı bu çalışmanın, zamanla kapsamlı bir esere dönüştüğünü belirtti.

Çimrin, süreci şu sözlerle özetledi: "Antalyalılar Dergisi’nde aile öykülerini yazmak için üç bayan görevlendirilmişti. Ancak anlattıkları göç hikâyeleri, tarihsel olarak pek birbirini tutmuyordu. Bu arkadaşlarımıza, Antalya’nın bazı kronolojik tarihlerini bir kâğıt üzerine yazarsam, onlar bu tarihlere bakarak aileyi doğru tarihlere yönlendirebilirlerdi. Bu düşünce ile birkaç sayfa Antalya Kronolojisi hazırlamaya başladım. Bir sayfa, iki sayfa, bu da lazım, bu gerekebilir derken hazırladığım kronoloji 35 sayfayı buldu."

Kendi ihtiyaç duyduğu tarihleri de derlemek amacıyla çalışmasını genişlettiğini belirten Çimrin, sonunda 272 sayfalık kapsamlı bir kitap ortaya çıktığını söyledi. Kitap, 2005 yılının Ağustos ayında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yayımlandı.

Kitabının aldığı olumlu tepkilerden bahseden Çimrin, Türk Tarih Vakfı yönetim kurulu üyelerinin Antalya Kent Müzesi çalışmaları sırasında kendisine söyledikleri sözleri paylaştı: "Hüseyin Bey, siz ne yapmışsınız öyle? Bir kentin tarihi, coğrafyası, ekonomisi ve benzeri kronolojik kitaplar çok görülmüştür. Fakat bir kentin kronolojisini yapmak, bizim bildiğimiz kadarıyla dünyada ilk kez oluyor. Büyük ve bugüne kadar hiç yapılmayan, bir ilki yapmışsınız. Sizi tebrik ederiz."

Bu sözlerin kendisini gururlandırdığını ifade eden Hüseyin Çimrin, "Demek ki, bilmeden yine bir ilki başarmışım. Çok mutlu oldum" dedi.

Hüseyin Çimrin'in "Kuruluşundan Bugüne Antalya Kent Kronolojisi [İÖ 158 – 2005]" kitabı, Antalya'nın tarihini, coğrafyasını ve ekonomisini kronolojik bir şekilde ele alan çalışma olarak tarihe geçti.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK