• SUR YAPIIIIIII
KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 07 Ağustos 2022 12:27

Kepez Belediyesi Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i unutmadı

Kepez Belediyesi Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i unutmadı
Kepez Belediyesi, “Yeryüzünün şahit olduğu bütün savaşlarda her Türk zabitinin hayatı; tarihi süsleyen ve Büyük Ulusun göğsünü kabartan destanlarla doludur.” diyen ve tarihte ilk kez bir uçak gemisini topçu ateşiyle batıran Yüzbaşı Topçu Mustafa Ertuğrul

Kepez Belediyesi, “Yeryüzünün şahit olduğu bütün savaşlarda her Türk zabitinin hayatı; tarihi süsleyen ve Büyük Ulusun göğsünü kabartan destanlarla doludur.”  diyen ve tarihte ilk kez bir uçak gemisini topçu ateşiyle batıran Yüzbaşı Topçu Mustafa Ertuğrul Aker’in resmettiği tarihi anı Dokumapark’taki Bir Zamanlar Antalya Müzesi’nde sergiliyor.

Kepez Belediyesi dünya denizcilik ve savaş tarihinde ilk kez bir uçak gemisini topçu ateşiyle batıran Yüzbaşı Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i unutmadı. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşımızda büyük kahramanlıklar göstererek dünyada ilk uçak gemisi Ben My Chree’yi, Meis Adası açıklarında 9 Ocak 1917'de batırmıştır. Daha sonra düşman işgaline karşı Kemer açıklarında Paris II gemisini 13 Aralık 1917’de ve  Alexandra gemisini 8 Mart 1918’de bir kayığa yerleştirilen dinamitlerin patlatılmasıyla batıran, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, birçok askeri görevin ardından emekliye ayrılarak Antalya iline yerleşir. Ömrünün sonuna kadar Antalya’da yaşayan ve aynı zamanda iyi bir ressam olan Mustafa Ertuğrul gerek muharebeleri gerekse Antalya’nın doğal güzelliklerini çizimlerine yansıtır. Harp Okulu’nu topçu subayı olarak bitiren Mustafa Ertuğrul Aker, emekli olduktan sonra görev aldığı zamanlarda kemer açıklarında vurduğu Paris II gemisinin batış anını resmeder. Topçu Mustafa Ertuğrul Aker imzalı Paris II gemisinin tablosu Dokumapark’taki Bir Zamanlar Antalya  Müzesinde sergilenmeye başlandı.

Mustafa Ertuğrul Aker Kimdir?

Mustafa Ertuğrul Aker, 1912 yılında Harp Okulu’nu topçu subayı olarak bitirdi. Çanakkale Savaşı’nda 27. Alay’da savaştı. Buradaki başarılarından dolayı Osmanlı Harp Madalyası ile taltif edildi. Çanakkale Savaşı’nın bitmesinden sonra Galiçya Cephesi’ne gönderildi. 1916 yılında yurda döndü ve emrine 4 dağ topu verilerek Kaş’a tayin edildi. 1.Dünya Savaşı’nın en sıcak günlerinde 1917’de Meis limanında demirli bulunan İngiliz Uçak Gemisi Ben My Chree’yi Kaş’tan yaptığı topçu ateşiyle batırdı. 1917’de Kemer yakınındaki Ağva koyunda Fransız Paris II gemisini de sadece 18 dakikada batırdı ve mürettebatını esir aldı. 1918’de ise Fransız Savaş Gemisi Aleksandıra’yı Kemer’de batırdı. Mustafa Ertuğrul Aker 5 Kasım 1968’de Antalya’da vefat etmiş ve Andızlı Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.