• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 15 Temmuz 2024 12:44

Kiracıya çözüm yok

Kiracıya çözüm yok


Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar'dan vatandaşları kiralık konutlar noktasında uyarırken,  yüzde 25'lik kira artış sınırlamasının çözüm olmadığını, bu sınırlamanın kaldırılmasının da çözüm olmadığını vurguladı
1 Temmuz 2024 itibarıyla kira artışlarında yeni düzenlemelerin yürürlüğe girdiğini dile getiren Başkan Çağlar, "11 Haziran 2022 tarihinde başlayan yüzde 25 kira artış sınırlaması 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erdi. Bu tarihten itibaren kira artışları TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranına göre belirlenecek. Yeni düzenleme sonrasında vatandaşlarımız daha dikkatli olmalı" dedi.
ÜST SINIR YÜZDE 65,07 
2 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kira artışları, TÜFE'nin o aya ait 12 aylık ortalaması kadar yapılabileceğini kaydeden İsmail Çağlar, " Yeni kira kontratlarında üst sınır yüzde 65,07 olarak belirlendi. Bu oran, kiracılar ve ev sahipleri arasında yapılacak anlaşmalarda dikkate alınacak" dedi.
İsmail Çağlar, yüzde 25'lik sınırlamanın kaldırılmasıyla birlikte fahiş kira artışlarının tekrar gündeme gelebileceğini belirtti. Birçok ev sahibi yüzde 25 uygulamasına uymadığı ve mahkeme kararıyla kira bedellerini yüzde 25'in üzerinde artırdığı için, mevcut kira bedellerine yüzde 60-70 bandında zam yapılması bekleniyor.
EV SAHİBİ - KİRACI ANLAŞMAZLIĞI ARTACAK
"Bu durum, kiracıları zorlayacak ve ev sahibi-kiracı arasındaki anlaşmazlıkları artıracak" diyen Başkan İsmail Çağlar, "Örneğin, geçen yıl kira bedeli 10 bin TL olan bir evin değeri 12 bin TL'ye çıkarılmışsa, kiracı bu yıl 16.500 TL ödemek zorunda kalacak. Bu durumda kiracı, evin değerinin üzerinde kira ödemek zorunda kalacak. Yapılan kontratlarda 1 yılı doldurduktan sonra artış oranı güncel olarak uygulanır. Örneğin, Mayıs 2024'te yapılan kontrat, 2025 Mayıs ayına kadar geçerlidir ve güncel artış 2025 Mayıs ayında yapılabilir" şeklinde konuştu
Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, "Ev sahipleri, TÜFE oranını az bulursa kendi isteği doğrultusunda zam yapamaz. Kiracı, TÜFE oranı kadar zam yapıp gönderebilir ve evin tahliye edilmesi istenemez. Kiracılar, eğer 5 yılını doldurmadılarsa ve bu uygulama devam etmiyorsa, TÜFE'nin son 12 aylık tutarını kira yenileme döneminde kiralarına ekleyip gönderdiklerinde yasal olarak sorumluluklarını yerine getirmiş olurlar" ifadelerini kullandı.
5 YILA DİKKAT EDİLMELİ
Başkan Çağlar, " 5 yılını doldurmuş kiracılar artık TÜFE değil, rayiç kira bedelleri üzerinden kira bedellerini güncellemek üzere ev sahipleriyle anlaşmak zorundadır. Aksi halde mahkemeye başvurulduğunda, talep edilen kira dönemi itibarıyla mahkemenin artırdığı rakamla ödedikleri kira bedeli arasındaki farkı toplu bir şekilde ev sahiplerine öderler. Mahkeme, eski kiracı olması sebebiyle indirim hakkına sahiptir ancak amaç, kiracının ödediği kira bedelini güncel kiraya yaklaştırmaktır" açıklamasında bulundu.
İsmail Çağlar, yüzde 25'lik kira artış sınırlamasının çözüm olmadığını, bu sınırlamanın kaldırılmasının da çözüm olmadığını vurguladı. Yeni düzenlemelerle ilgili vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Haber: Yalçın KÜÇÜK