• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 07 Ağustos 2020 13:59

Kırtasiyeciler Hazır Kıta Bekliyor

Kırtasiyeciler Hazır Kıta Bekliyor
Antalya Fotoğrafçılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Mehmet Bayrak, kırtasiyecilerin yeni eğitim-öğretim yılına yönelik hazırlıklarını tamamladığını belirtti.

Antalya Fotoğrafçılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Mehmet Bayrak, kırtasiyecilerin yeni eğitim-öğretim yılına yönelik hazırlıklarını tamamladığını belirtti.

 

2020-2021 eğitim ve öğretim yılı öncesi velilerin ve öğrencilerin alışveriş telaşı başladı. Antalya’da 450 binin üzerinde öğrencinin kırtasiye ürünü alacak olması ticari faaliyetlerin bu alan üzerine yoğunlaşmasına neden oldu. Yetkililer okul alışverişi konusunda velileri ve öğrencileri pandemiye karşı uyardı. Okul alışverişinin esnaflardan yapılması gerektiğini belirten yetkililer, kırtasiyeci esnafının kontrolden geçmiş yerli ve sağlıklı ürünleri sattığına değindiler.

 

Sezonculara dikkat
Fotoğrafçılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Bayrak, her yıl olduğu gibi bu yıl da okul alışverişlerinin başladığını ifade etti. Bayrak, “Sezonluk ürün satıcıları yine kırtasiye alışverişine yöneldiler. Kurban’da kurbanlık, Ramazan’da tatlı satıyorlar. Şu an da kırtasiye sezonu ve ilgileri de bu yönde. AVM ve zincir marketlerle etik olmayan şartlarda rağbet etmeye çalışıyoruz. Bizlerin tek işi bu ve 12 ay boyunca esnaf arkadaşlarımız kırtasiye ürünlerini sergileyip bu ürünlerin satışıyla geçimlerini sağlıyorlar. AVM’ler ve zincir marketler yıl içinde sadece 2-3 haftalık bir zaman diliminde kırtasiye ürünlerinin satışını gerçekleştiriyor. Bizler 9 ve 10’uncu aylarda iş yapabiliriz umuduyla yıl boyunca bir takım masrafları çekiyoruz. Artık herkesin kendi işini yapmasını istiyoruz. Özellikle yaşanan korona virüs salgınında yaşanan ekonomik küçülme nedeniyle sektörlerin birbirlerine saygı duyması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.



Sağlık vurgusu
Kırtasiyelerin öğrencilerin sağlığını tehdit eden ürünlerden uzak durduğunu ve bu konunun ilgili kurumlarca sürekli denetim altında tutulduğunu aktaran Bayrak, “Sektörümüzde yer alan ürünler direk çocuklarımızın kullandığı ürünler. Bu nedenle sektörümüz sıkı denetim altında. Öğrencilerimiz, sektör içerisinde yer alan ürünlerle sürekli temas halinde oluyorlar. Kırtasiyeciler olarak sağlıklı ürünler satıyoruz; ama sezonluk olarak bu işi yapanların böyle bir kaygısı da bulunmuyor. Bizler sürekli olarak denetim altındayız, asla çocuklarımızın sağlığına zarar verecek ürünlerin satışı söz konusu değil. Kırtasiye ürünlerini alırken sadece fiyatına bakmak bazı hileleri kabul etmektir. Kırtasiye alışverişinde sadece fiyata bakarsanız çocuklarınız sağlığıyla oynarsınız. Pandemi nedeniyle dövizde bir artış söz konusu. Ancak odamıza kayıtlı esnaf arkadaşlarımızda fiyatlarda bir artış söz konusu değil. Yılın ilk ve son çeyreğinde gerçekleştirilen fuarlarda ürün bağlantılarımızı yaptığımız için fiyatlarımızda bir zam olmuyor. Aksine AVM ve zincir marketlerden daha uygun fiyatlarımız bulunmakta. Çünkü onlar sezonluk satış yaptıkları için ürünleri pahalıya alıp, pahalıya satıyorlar” diye konuştu. 

 

 

Esnafı tercih edin
Korona virüs salgını nedeniyle internet üzerinden yapılan alışverişlerin arttığını hatırlatan Bayrak, bu konuda da öğrenci ve velilere şu uyarılarda bulundu:
“TV üzerinden bal ya da çeşitli malların ticaretini yapanlar şu an kırtasiye setleri satma uğraşındalar. Ayrıca internette de ciddi manada kırtasiye ürünlerine yönelik bir satış eğilimi gözlemliyoruz. Bunlar sektörümüzü ciddi manada etkilemiyor. Milletimiz, kırtasiye ürünlerini görerek, dokunarak almak istiyor ve aslına bakarsanız işin doğrusu da budur. İnternetten yaptığınız alışverişte sadece ürünün fotoğrafını görebiliyorsunuz; ama esnaftan yaptığınız alışverişte ürünü her yönüyle inceleme imkânına sahip oluyorsunuz. Kırtasiye ürünleri hassas ürünler ve o yüzden bu ürünlerin yüz yüze alışverişle temin edilmesini öneriyorum. Pandemi nedeniyle dışarı çıkmak istemeyenler de odamıza kayıtlı esnaflardan spariş verirler. Birçok arkadaşımız bu tarz da işlemleri gerçekleştiriyor. Aksi halde ürünle ilgili bir sıkıntı yaşandığında vatandaş mağdur duruma düşüyor. Mağduriyetlerin önüne geçilmesi için de en kesin yöntem kırtasiye alışverişinin odamıza bağlı esnaf arkadaşlarımızdan gerçekleştirilmesi.”

 

 

Salgın önlemleri alındı
Esnafın korona virüs salgınına karşı önlemlerini de aldığını vurgulayan Bayrak, “Kırtasiyelerimize yaz döneminde zaten çok fazla kişi girip-çıkmıyor. Bizlerde dükkan girişlerimize dezenfektanlarımızı koyduk ve içeriye maskesiz müşteri almıyoruz. Hijyen konusunda ürünlerimiz ve iş yerlerimiz dezenfekte ediliyor. Kırtasiyelerimiz korona virüs yayılımı açısından en güvenli yerler arasında yer alıyor. İş yerlerimiz her açıdan pandemiye karşı tedbirli durumda. Çin malı ürünleri tercih etmiyoruz. Ürünlerimizin tamamına yakını yerli ürünlerden oluşuyor. Bakanlığımızın yaptığı denetimlerde de ürünlerimizin yüzde 99.9 sağlığa zararlı olmadığı tespit edilmiştir. Bu konuda Antalya’daki tüm kırtasiyelerimize kefiliz. Antalya esnafı olarak bu konuda çok dikkatliyiz. Kendi çocuklarımıza kullandırmadığımız hiçbir ürünü dükkanlarımızda satışa sunmuyoruz” dedi.

 

 

Okullar açılmazsa sektörün durumu ne olacak?
Pandemi nedeniyle okulların açılmaması halinde esnafın ekonomik sıkıntı içine gireceğini ifade eden Bayrak, “Pandemi sürecinde uzun süre iş yapamadık, büyük iş düşüşü yaşadık. Kırtasiyeci esnafı olarak yılsonunda yapılan fuarlarda ürün bağlantılarımızı yapıyoruz. Firmalara çeklerimizi kesiyoruz, senetlerimizi yazıyoruz. Bu ürünlerimizin ödemeleri okulların açıldığı dokuzuncu, onuncu, on birinci ve on ikinci ayların sonuna geliyor. Yani ödemelerimiz okulların açıldığı dönemin ardına geliyor. Okullar açıldığında yapacağımız cirolarla ödeyeceğimiz senetler ve çekler. Okullar açılmazsa bu senet ve çeklerin büyük bir bölümü ödenemeyecek. Birçok kırtasiyeci bu konuda büyük mağduriyet yaşayacak, hatta batma noktasına gelecek ve sektörde çok büyük sıkıntılar oluşacak. Eğer pandemi nedeniyle okullar açılmazsa sadece kırtasiye sektörü değil, birçok sektör ekonomik olarak zor bir durumun içine düşecek. Kırtasiyecinden servisçisine, fotoğrafçısından giyimcisine çok büyük bir pazar var ve bu pazarın ekonomik durumunu okulların açılması belirleyecek” değerlendirmesinde bulundu.
Veli AKOĞLU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.