ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 21 Kasım 2023 10:42

Kış lastiği uyarısı

Kış lastiği uyarısı

Türkiye genelinde havalar soğumaya başlarken bazı bölgelere yılın ilk karı da yağdı. Antalya'da Korkuteli ilçesinde kar yağışı görülürken Antalya Motosiklet, Bisiklet, Oto Lastik Tamircileri ve Oto Yıkamacıları Odası Başkanı Bayram Dal'dan kış lastiği uyarısı geldi.

CAN GÜVENLİĞİ DE ARTACAK

Kış lastiği uygulamasının 1 Aralık tarihinde başlayacağını anımsatan Başkan Bayram Dal, vatandaşların araçlarına takacakları kış lastikleriyle yalnızca sürüş güvenliği sağlamakla kalmayıp kendi can güvenliklerini de artıracaklarını dile getirdi.

Dal, "Kış lastikleri, özellikle soğuk hava, buzlanma ve kar yağışı gibi zorlu hava koşullarında daha iyi tutuş ve yol tutma kabiliyeti sunarak sürücülere avantaj sağlıyor. Bu nedenle, belirli tarihlerde kış lastiği uygulamasının başlaması, sürücülere hem kendi güvenlikleri hem de diğer sürücülerin güvenliği açısından önemli bir uyarı niteliği taşıyor.Uygulamanın başlamasıyla birlikte sürücüler, araçlarının lastiklerini kontrol etmeli ve varsa kış lastikleri ile değiştirmelidir. Ayrıca, kış lastiği takmanın yanı sıra araçlarda kar zinciri bulundurmak da bazı bölgelerde zorunlu olduğu unutulmamalı" şeklinde konuştu.

Bayram Dal, "Kış lastiği uygulaması, trafik kazalarını minimize etmek ve sürücülerin kış koşullarına uygun donanımlara sahip olmalarını sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor. Sürücülerin, kışın zorlu şartlarında daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşamaları için bu kurallara uymaları önem arz ediyor" dedi.

YASAL OLARAK ZORUNLU

Bayram Dal, "Yönetmeliğe göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanımı zorunlu. Ticari araç takmalı özel araç takmasa da olur gibi bir imaj trafik güvenliği açısından çok tehlikeli durumlar yaratır. Çünkü yolumuz aynı yol. Karda buzda tüm araçlar kayacağı için özel üretilmiş kar lastiği kullanmak, yasal mecburiyetin yanında can ve mal güvenliğimiz içinde önemlidir" ifadelerini kullandı.

Başkan Bayram Dal, şehirlerarası seyahat edecek vatandaşların ve ticari araç sürücülerinin, kış lastiği ile standartlara uygun lastik kullanımı konusunda göstereceği hassasiyet ve dikkatin, trafiğin daha güvenli olmasını sağlayacağın altını çizdi.

DİŞ DERİNLİĞİ NE KADAR OLMALI?

Antalya Motosiklet, Bisiklet, Oto Lastik Tamircileri ve Oto Yıkamacıları Odası Başkanı Bayram Dal, kış lastiklerinin 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda kullanılmasının zorunlu olduğu hatırlattı. Başkan Bayram Dal, "Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliğinin 4 milimetreden, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda ise 1,6 milimetreden az olmaması gerekmekte. Hava sıcaklığının 7 santigrat derecenin altına düştüğü durumlarda kış lastiği tercih edilmelidir. Hava basıncı her 10 santigrat derecede 1-2 PSI veya 0,07 ila 0,14 bar düşmektedir. Aracın önerilen lastik basıncı bulunmalı ve iki haftada bir lastik basıncı kontrol edilmelidir" açıklamasında bulundu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK