• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 22 Mayıs 2020 11:30

Klima virüs yaymaz

Klima virüs yaymaz
Evrim Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Topcuoğlu, kilamaların virus yaydığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtirken kilma temizliğine vurgu yaptı.

Evrim Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Topcuoğlu, kilamaların virus yaydığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtirken kilma temizliğine vurgu yaptı.

 Ülkemizde hem vaka sayısının hem de koronavirüsten kaynıklı ölüm sayısının giderek düştüğünü ve bunların sevindirici olduğunu kaydeden Mitsubishi klima satıcısı olan Topcuoğlu, her zaman klima temizliği uyarısında bulunduklarını belirtirken içinde bulunduğumuz dönemdi temizliğe bir kat daha önem gösterilmesi gerektiğini belirtti.

 İnsanların korkuları üzerinden yapılan açıklamaların doğru olmadığının altını çizen Topcuoğlu, “Bizler de konuşurken bilimsel dayanaklara bakıyoruz. Virüsü yenen ülkeler klima kullanımından vazgeçmedi. Vaka sayısının buralarda klimalar üzerinden yayılmadığının bir göstergesi” dedi.

 AVM’lerin dahi açıldığını ve AVM’lerin serin tutulabilmesi adına merkezi system klimaların kullanıldığını ifade eden Topcuoğlu, “Klimaların virüsü yaydığı şeklindeki iddia yüzde 100 olarak doğrulanmış ve bilimsel bir dayanağa bağlı bir iddia değil. Önümüzde Çin, Singapur ve Japonya örnekleri var. Koronavirüsü yenen ülkeler hiçbir şekilde klima kullanımından vazgeçmedi, AVM'ler dahi açık kaldı. Virüsün yayılması bu bölgelerde bilakis gittikçe azaldı. Vaka sayısının buralarda azalması en azından klimalar üzerinden yayılmadığının bir göstergesi olarak algılanmalıdır” ifadelerini kullandı.

 Klimaların virüsü yaydığı iddiasının doğru olması durumunda AVM’ye giren olası virüslü kişinin yüzlerce kişiye virus bulaştırması gerektiğine değinen Evrim Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Topcuoğlu, aynı şekilde marketlerde de klimaların açık olduğunu hatırlattı.

 “Marketler de klimaların çalıştığı alanlar ve yoğunlukları ortada. Eğer klimadan yayılma durumu olsaydı şu an vaka sayısı 10'a 20'ye katlanırdı” diyen Cengiz Topcuoğlu, “Bu iddiayı ortaya atan kişiler de dahil herkes marketten alışveriş yapıyor. Eğer maske takar sosyal mesafeyi korursanız virüsün yayılma yoğunluğu düşüyor. Düşününki bir markete girdiniz ve klimada filtreleme yok netice itibariyle emiş havası var havayı topluyor ve sirküle ediyor. 2 metrekarede yoğun olan virüsü 20 bin metrekareye yayar. Doğal olarak metrekareye düşen virüs sayısı azalır. Yani virüsün etkisini azaltıyor. Sosyal mesafe bu yüzden önemli. Yoksa virüslü bir kimse sokakta yürüdü diye orada yürünmemesi gerekir. Geçmiş pandemilerde de bunun hiç bir şekilde delilli ispatı yok” açıklamasında bulundu.

 

Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.