• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 13 Haziran 2024 11:52

Konut alımına destek çağrısı

Konut alımına destek çağrısı

Antalya İnşaat  Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail İltemir, durma noktasına gelen inşaat sektörü ile ilgili olarak konut alımına destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Sektörün çarkının mortgage gibi uzun vadeli düşük faizli konut kredileriyle ya da konut kredisi faizlerinin düşürülmesiyle, ilk evini alacaklara verilecek teşvikler yöntemiyle bir miktar çevrilmesi gerektiğini söyleyen İltemir, acil destek çağrısı yaptı.

Antalya’da inşaat sektörü durma noktasına geldiğini söyleyen İsmail İltemir, “6 ay daha böyle giderse vatandaş yüksek fiyata dahi alacak konut bulamayacak” dedi.

İNŞAATTA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Antalya'nın nüfusunun hızla büyüyen bir şehir olduğunu söyleyen Başkan İltemir, "Bir yandan kentsel dönüşümle eski ve dayanıksız binaların yenilenmesi bekleniyor, diğer yandan da artan nüfus için yeni konut ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Ancak inşaat sektöründe deyim yerindeyse yaprak kımıldamıyor. Bu gidiş ilerisi için de tehlike çanlarının çalmaya başladığı anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

SADECE İNŞAAT SEKTÖRÜ ETKİLENMİYOR

Antalya İnşaat Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail İltemir, "Stoklar var ancak satışlar durmuş durumda. Alacağını alamayan, satış yapamayan müteahhittin borcunu ödeyemez hale geldi. Olaya sadece inşaat sektörü olarak bakmamak gerekiyor. Buna 250 kalem inşaat malzemesi satan şirketi etkilediğine, iflas eden bir müteahhittin aslında 250 alt sektörü etkilediğini görüyoruz. Yani briketçisinden betoncusuna, kalıpçısından demircisine, elektrikçisinden sucusuna kadar pek çok sektör olumsuz etkileniyor" açıklamasında bulundu.

İltemir,  “İnşaatlar durdu, satış olmadığı için altı aya kadar bu şekilde giderse çöker. Şu an yüzde 25 çalışır vaziyette, yüzde 75 beklemeye aldı. Bu da gelecekte konut alımını zorlaştıracak, konut fiyatların artmasına sebep olacak” dedi.

ARTIŞA ANLAM VEREMİYORUZ

İnşaat sektörü ile ilgili gelişmeler ortada iken çimento fiyatlarındaki durdurulamaz artışa bir anlam veremediklerini dile getiren Başkan İsmail İltemir, "Mermer, seramik, çimento gibi inşaat malzemelerinin ihracatına kota konması gerekiyor. 2021 yılında 260 lira olan çimento fiyatının 3 bin liraya çıkmış durumda. Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle fiyatlarda artış yaşandı ancak bu kadar artış hiç de normal değil. Çimento fiyatları kontrol altına alınmalı” şeklinde konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK