• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 22 Ocak 2024 10:45

Konutun satış süresi uzadı

Konutun satış süresi uzadı

Yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle Türkiye’deki gayrimenkul fiyatları Avrupa şehirleriyle yarışıyor. Öyle ki son verilere göre Türkiye’de bir konutun pazarlama süresi 1 yılda 60 günden 86 güne yükseldi. 

Konut kredisindeki yüzde 4’e çıkan artış oranları da konuta erişimi zorlaştırmaya başladığını söyleyen Gayrımenkul Danışmanı Meltem Şahin, "Bunun sonucu olarak yatırımcıların Türkiye’de yeni bir konut almak yerine Avrupa ülkelerinde konut edinme eğilimi her geçen gün artıyor” dedi.

Dünya genelinde satın alınacak veya kiralanacak uygun fiyatlı konut eksikliği, küresel konut krizini körüklediğini dile getiren Meltem Şahin, "Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünya genelinde konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke konumunda yer alan Türkiye’de de konut piyasasına erişim her geçen gün zorlaşıyor. Nitekim bu durum rakamlara da yansıyor. TÜİK tarafından her yıl yayımlanan konut sahipliği oranını da gösteren “Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri”ne göre Türkiye’de ev sahipliği bir önceki yıla göre 0.8 puan azalarak 2022 yılında yüzde 56.7 oldu. 2002-2022 yılları arasındaki veriler dikkate alındığında bu oranın, 2002'den beri en düşük konut sahibi olma oranı olduğu belirlendi" şeklinde konuştu.

Yatırım yaparken amortisman sürelerinin kişinin tercihinde büyük rol oynadığını belirten Gayrımenkul Danışmanı Meltem Şahin, Türkiye'deki artan konut fiyatları nedeniyle yatırımcıların farklı ülkelere yöneldiğini söylerken benzer rakamlara yurtdışında da konut alınabileceğini kaydetti.

Antalya'da 3,5-4 milyon liraya alınabilecek bir konutu kira getirisinin 15-20 bin lira arasında olduğuna işaret eden Şahin, "Örneğin İngiltere'de aynı fiyata alacağınız evin kısa dönem kira getirisi ise daha yüksek düzeyde seyrediyor. Bu nedenle yatırımcı yurt dışına yönelmeye başladı" ifadesini kullandı.

Haber: Yalçın KÜÇÜK