• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 11 Aralık 2023 13:07

Kötü haber almamak için...

Kötü haber almamak için...

Ülkemizde her geçen gün kaybolan çocukların sayısı ardıyor. Kaybolan çocuklarda süre uzayınca kötü haberler alınıyor. Kısa adı YAKAD olan Yakınlarını Kaybedenler Derneği çocukların kaybolmaması için 10 altın kuralı açıkladı.

EVDEN ÇIKIYORLAR. SONRA!

Antalya'nın Kepez ilçesinde 2 yaşındaki bir çocuğun annesi evde yokken babasının da uyumasını fırsat bilerek dışarıya çıkmış ve yağmurda 500 metre kadar yürümüştü. Mahallelinin dikkati ile ailesine kavuşan çocuğun evden çıkarak kaybolması kaybolan çocukları gündeme getirdi. 

Ekim ayında 13 yaşındaki Aylin Kaya, yine Ekim ayında 14 yaşındaki Dila Nur Şatır evlerinden çıkmış ve bir daha eve dönmemişti. Her iki isimden de kötü haber alınmıştı. Temmuz ayında da ailesiyle birlikte sahile giden 4 yaşındaki Mehmet de kaybolmuş ve 2 saatin ardından bulunabilmişti.

NEDİR BU 10 ALTIN KURAL?

YAKAD da çocukların kaybolmaması adına yapılması gerekenleri sıralarken şu uyarılarda bulunuldu: "Çocuklarınıza sakıncalı yerler hakkında bilgi verin, ıssız sokaklar, inşaat ve terk edilmiş yerlere gitmemeleri gerektiğini öğretin. Çocuklarınıza tanıdığı bir kişiyle bile olsa hiçbir yere sizin onayınız olmadan gitmemesi gerektiğini anlatın. Çocuklarınıza tanımadıkları kişilerden yiyecek, içecek, ilaç gibi maddeler almaması gerektiğini öğretin. Sesin bir imdat çağrısı olabileceğini çocuklarınıza anlatın. Zor durumlarda bağırarak yardım istemesi hakkında bilgi verin. Çocuklarınıza adını, soyadını, aile bireylerinin ad, soyad ve adreslerini öğretin. Kimlik bilgilerini yanında taşımasını sağlayın. İnternet, sosyal medya ortamında ise tanımadığı kişilerle fotoğraf, adres, okul ve şahsi bilgileri paylaşmaması gerektiğini anlatın. Çocuklarınıza evde yalnız kaldıklarında tanımadıkları kişilere kapıyı açmamalarını öğretin. Parkta ya da dışarıda oyun oynarken çocuklarınızı sürekli izleyin. Gün içinde yaptıklarından haberdar olun. Arkadaşlarının ve ailelerinin adlarını, telefon numaralarını ve adreslerini kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun. Güvenlik görevlileri, polis, jandarma gibi güvenebilecekleri kişileri ve okul, hastane, karakol, cami gibi yardım isteyebileceği yerleri çocuklarınıza öğretin. Çocuklarınıza kaybolduklarını fark ettiklerinde oldukları yerden uzaklaşmaması gerektiğini anlatın. Çocuklarınızı birine emanete etmek zorunda kaldığınızda sürekli o kişiyle iletişim halinde kalın."

ÇOCUKLARIMIZ KAYBOLMASIN PROJESİ

"Çocuklarımız Kaybolmasın" projesi, teşhisi doğru koyup çözüm önerileri üreterek toplumsal sorunları sorun ortaya çıkmadan önlemenin mümkün olacağı inancıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği ve Ströer Kentvizyon işbirliği ile bir de proje geliştirildi.

"Çocuklarımız Kaybolmasın" projesinin amacı; çocuk kaybolmalarına karşı alınabilecek basit önlemleri hatırlatmak, kamuoyu duyarlılığını artırmak, ailelerin bilinçlenmesini sağlamak ve çocuklarda farkındalık yaratmak olarak açıklandı. 'Çocuklar kaybolur ve bulmak zordur' gerçeğiyle karşılaşmamak için basit önlemlerle çocukların kaybolmaları önlenebileceği dile getirilirken "Çocuklarımız yarınlarımız, kaybolmalarına izin vermeyelim!" denildi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK