• imsa
EKONOMİHaber Girişi : 05 Ağustos 2022 16:02

‘Krediler terzi işi verilsin’

‘Krediler terzi işi verilsin’
Ekonomi gündemini ve sektördeki gelişmeleri değerlendiren Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar; işletmelere kredilerin kişiye özel verilmesi gerektiğine vurgu yaparak "Krediler terzi işi verilmelidir” dedi.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun stokçuluk ve finansman sözlerini değerlendirdi.

Bahar, Kredi Garanti Fonu destekli krediler pandemi ile ortaya çıktığını o dönem için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Bahar, “Türkiye’de değil dünyasın tamamında bu durum vardı. Devlet bankalarının bu hızla girmesinin önemi çok büyüktü. Daha sonra bu Kredi Garanti Fonu destekli kredileri, ‘dövize gitti, ranta gitti’  gibi bir takı konuşmalar başladı. Gitmiş olanı yok mudur? Vardır. Ancak bunun hala konuşması bu kredilerin açılmasında bir gölge oluşturuyor. Bu konuşmaları bir kenara bırakmamız lazım. Biz sanayiciler,ihracatçılar için üretim yapanlar için bu kredilerin şahsa özel ‘terzi işi’ verilmesinin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz” dedi.

KREDİ SAĞLIKLI İŞLEYEN ŞİRKETLERİN İHTİYACI

Bugün bu kredi ihtiyacının sağlıklı şirketler tarafından ihtiyaç olduğunu altını Çizen Bahar, “Bu krediler zor durumda sıkıntıda olan şirketlerin değil, sağlıklı işleyen şirketlerin ihtiyacı. Bugün sadece Türkiye’de değil dünya oluşmuş bu enflasyon nedeniyle enerjideki emtiadaki,ham maddedeki artışların bu kredi ihtiyacını doğdurduğunu unutmamalıyız. Bizim cirolarımız aynı malı üretirken, kendi isteğimizle artmadı. Dünyadaki enflasyon şartlarından oluştu” diye konuştu.

STOĞU YÖNETEMEZSENİZ; FİRMA KALICI OLMAZ

Bahar, gerçek sanayicilerin stokçuluk yapacağını düşünmediğini belirterek “Gerçek sanayiciliği, gerçek ihracatı,gerçek üreticiliği yapan firmaların stokçulukla ilişkisi olacağını düşünmüyorum. Burada stokçuluk yok gerçek sanayiciye. Burada stok yönetimi var. Stok yönetimini doğru bir şekilde yönetemezse eğer kalıcılığı olamaz. O istihdamı ve o yönetimi yapmaya devam edemez. Çünkü bugün enflasyon ortamında bir sonraki alacağınız emtiayı aynı fiyata almanız söz konusu değil. Sizde oluşan stok sürekli değer artışına giden bir stoktur. Eğer siz bir önceki ürününüzü o stokun artışlarına göre yönetemezseniz; o firmanın o firmanın kalıcılığı söz konusu olamaz” dedi.

FİRMALAR FRENE BASAKCAKTIR

Bahar stokçulukla ilgili değerlendirmesinde şunları kaydetti: “İşletme sermayesine erişim de bu stokçuluğu bu bakış açısıyla düşünecek olursak eğer doğru bir şey yapmayız. Bugün 5 bin ton üretimi olan bir sanayici düşünelim. Bu enflasyon ortamı oluşmadan önce 30 milyon TL kredi kullanıyordu, 100 milyon TL de cirosu vardı. Basit rakamlar kullanalım. Bugün aynı 5 bin tonu üretmek için 100 milyon TL ciro değil, 400 milyon TL ciroya ulaşmanız lazım. O 30 milyon kredinin de 130 milyon TL’ye çıkması gerekiyor. Hiçbir işletme 30 milyonluk bir krediyi 130 milyona bu kadar kısa sürede geliştiremez. Finansal araçların, banka kredilerinin işletme sermayesinin kredi garanti fonu destekli kredilerin devreye girmesi lazım. Eğer bunlar devreye girmezse üretim yapan firmaların birincil refleksi frene basmak olacaktır. Yani 5 bin tonu 3 bin 500 tona, akabinde 2 bin 500 tona düşürmek olacaktır. Bu, enflasyonu daha çok körükleyecektir.”

ARZ AZALMAYA DOĞRU GİDİLECEK

Pandemi etkisi bitmeden yüksek enflasyonla karşılaşan üreticilerin işletme sermayeleri bu enflasyon oranında muhakkak geliştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Başkan Bahar, “Kredi garanti fonu destekli kredilerde son yıllarda girmiş bulunmaktayız.  Pandemi etkisi bitmediği gibi üstüne bir de dünya enflasyonu eklendi. Eğer bunlar geliştirilmezse, yani yeni bir kredi garanti fonu destekli krediyle doğru yere verilmesiyle geliştirilmezse korkarım ki arzda bir azalma doğru gidilecek” dedi.

MÜHÜBE TAŞKIN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.