Antalya İYİ Parti Milletvekili Hasan Subaşı, hükümetin tarımsal üretimi bitirdiğini, ardından gelen kuraklığın tehlike alarmı çaldığını ve hükümetin tarımı önemsemediğini söyledi.
Hükümet tarımı yönetemiyor
Antalya İYİ Parti Milletvekili Hasan Subaşı,hükümetin tarımsal üretimi bitirdiğini, ardından gelen kuraklığın tehlike alarmı çaldığını ve hükümetin tarımı önemsemediğinisöyledi.
Hasan Subaşı, TBMM Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde, hükümetin başta GAP projesi olmak üzere Anadoluda yaşanan kuraklık konusunda bir planı olup olmadığını sordu. Subaşı, önergesinde,Türkiyenin en büyük projelerinden biri olan GAPla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğanın 2008 yılında projenin 5 yılda bitirileceğini, tarımsal sulama yanında 4 milyon insana iş imkânı sağlanacağını söylediğini hatırlattı. Erdoğanın 2017de yaptığı bir açıklamada ise, hala bitirilemeyen GAPın 2019 yılına kadar bitirileceğini söylemişti.
Subaşı, bütün bu söylemlerin masal olduğunu belirterek, Şimdi ortada bir gerçek var. Tarımsal üretim bitme noktasına geldi. Hükümet bu konuda hiçbir tedbir almadığı gibi afete dönüşmek üzere olan kuraklık konusunda da hiçbir önlem ve tedbir alamıyorlar. Ellerindeki tek kaynak TARSİM tarafından çiftçiye yardım edilmesi. O kaynak da kurudu dedi.
AKDENİZDE KURAKLIK
Antalyanın hububat ambarı olan Korkuteli ve Elmalı ilçeleriyle köylerinde ciddi bir kuraklık yaşandığını dile getiren Subaşı, şöyle devam etti:
Bu bölgelerde Ocak-Nisan ayları tam anlamıyla kurak geçmiştir. Akdeniz bölgesinde köylüler Nisandan beri yağmur duasına çıkmaktadır. Pandemi nedeniyle zaten zarara uğrayan çiftçimiz, şimdi kuraklık nedeniyle mağdur durumdadır. Acilen afet bölgeleri kurularak, hükümetin çiftçinin yanında yer alması gerekmektedir
Hasan Subaşının Pakdemirliye yönelttiği sorular da şöyle:
1- GAPın tamamlanması konusunda belirlenen proje hedefleri nelerdir. Hedefe ulaşmak için yapılan çalışmalar ne aşamadadır?
2- Ciddi anlamda kuraklık yaşanan Anadoluda afet bölgeleri ilan edilmesi gerekmektedir. Bu konuda bir çalışmanız varmıdır?
3- Kuraklık nedeniyle zarara uğrayan çiftçilere dönüm başına nakdi destek, borç yapılandırılması ve teşvik verilmesi gibi çalışmalarınız varmıdır?