• imsa
ÖZEL HABERLERHaber Girişi : 13 Kasım 2023 10:08

'Kurala uy, kaza yapma'

'Kurala uy, kaza yapma'

Araç sürücülerini trafik kurallarına ve işaretlerine uymaya çağıran Antalya Trafik Kazalarını Önleme Dernek Genel Sekreteri Ünal Ayvazoğlu, "Kazaların oluşunda sürücü, yaya ve yolcu olarak insan öğesi % 99,12 gibi çok büyük bir kusur payı ile birinci derecede sorumlu görülmektedir" dedi.

Günümüzde yaşanan çoğu trafik kazasının nedeni insanların yaptığı hatalar. Ne var ki bazı kurallara dikkat ederek ve basit önlemler alarak ölümle ya da ağır yaralanmalarla sonuçlanabilecek kazaların önüne geçilebilir. Ünal Ayvazoğlu, , sürücülerle hem kendileri hem de trafikte yer alan diğer kişiler için dikkat etmeleri gerekenler hakkında bilgi verdi.

HIZ VE TAKİP MESAFESİ

Hız limitlerine uyulması gerektiğinin altını çizen Ayvazoğlu, "Hız sınırları, trafikte kaza riskini azaltarak güvenliği sağlar. Hız sınırlarını aşmak veya trafik kurallarının üzerinde bir hızla araç sürmek, kaza anında ölüm ve ağır yaralanma oranını artırır. Sürüş güvenliği açısından hız sınırlarına uyun. Günümüzde birçok kazanın ilk nedenleri arasında güvenli sürüşü tehlikeye atan takip mesafesinin korunmaması yer alıyor. Pek çok sürücünün dikkatinden kaçan takip mesafesinin metre cinsinden, aracın saatteki kilometre hızının en az yarısı kadar olması gerektiğini her zaman hatırlayın" ifadelerini kullandı.

ALKOLLÜ KAZALAR ARTIŞTA

Alkollü araç kullanıldığı için meydana gelen kaza oranlarının her geçen gün arttığına işaret eden Ayvazoğlu, "Trafik güvenliğini tehlikeye atan en önemli suçlar arasında yer alan alkollü araç kullanımı, ülkemizde ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücüler için yasak. Alkolmetre ile yapılan test sonucunda alkollü çıkan sürücü; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılıyor, aracı trafikten menediliyor ve sürücü belgesi 6 ay süreyle Trafik Polisi tarafından geri alınıyor" şeklinde konuştu.

Trafik levhalarına ve ışıklarına uyulması durumunda kaza oranlarının azalacağına dikkat çeken Trafik Kazalarını Önleme Dernek Antalya Şubesi Genel Sekreteri Ünal Ayvazoğlu, "Trafik anında sürücü, yaya ve yolcuların ortak dili olan trafik işaretlerini doğru ve yerinde kullanmak trafik güvenliği açısından çok önemli. Trafik işaretlerine uyulmaması halinde ağır hasarlı birçok kaza meydana gelebiliyor. Kırmızı ışıkta geçmek de trafik kazalarının önemli nedenleri arasında yer alıyor. Sürüş güvenliği açısından trafik işaretlerine ve ışıklarına uyulmasının kritik önem taşıdığı unutmayın!" dedi.

DİKKAT DAĞINIKLILIĞINA DİKKAT!

Uzun süre araç kullanımının, yorgunluğun ve uykusuzluğun yine trafik kazalarında önemli bir etken olduğunu vurgulayan Ünal Ayvazoğlu, "Dikkati dağılmış sürüş, trafik kazalarının başlıca nedenleri arasında geliyor. Sürüş esnasında telefon aracılığıyla mesajlaşmak, yemek yemek, şarkı değiştirmek, yere düşen eşyaları toplamak, arka koltukta bulunan çocuklarla ilgilenmek ve telefonla konuşmak sürücülerin dikkatini dağıtan unsurlar olarak öne çıkıyor. Trafik akışında önceliğin güvenli sürüş olduğu unutulmayın ve dikkati dağıtan tüm unsurlardan uzak durun" uyarısında bulundu.

Ayvazoğlu, "Trafik kazası istatistiklerine göre yorgun ve uykusuz araç kullanımı en önemli kaza nedenlerinden biri. Yeterince bilinmeyen ya da göz ardı edilen bu durum, sürücülerin performansını olumsuz etkileyerek ciddi trafik kazalarına neden oluyor. Uykulu ve yorgun olmak, sürücü reflekslerini yavaşlatarak ani karar alma mekanizmasını da devre dışı bırakıyor. Bu yüzden uzun mesafeli sürüşlerde her iki saatte bir mola vererek dinlenin" açıklamasında bulundu. 

Hız ile birlikte trafik kurallarının yok sayıldığını belirten Ayvazoğlu en fazla yapılan kural ihlalinin hatalı sollama olduğunu kaydetti. Ünal Ayvazoğlu, "Hatalı sollamalar sık rastlanan bir trafik kazası nedeni. Araç sollamak içerdiği risk nedeniyle bilgi ve dikkat gerektiriyor. Sollamanın trafik işaretiyle yasaklandığı yerlerde, görüş yetersizliği olan tepe üstü ve dönemeçlerde, yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, kavşaklarda, demiryolu geçitlerinde, gidiş ve geliş için birer şeridi bulunan iki yönlü trafiğin kullanıldığı köprü ve tünellerde sollama yapmayın" ifadelerine yer verdi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK