Antalyada Salı Sanayici, İşadamları ve Kanaat Önderleri Grubunun (SALI GRUBU) 4üncü Dijital Zoom toplantısında Covid- 19 sonrası küresel güvenlik sorunları konuşuldu.
Antalyada Salı Sanayici, İşadamları ve Kanaat Önderleri Grubunun (SALI GRUBU) 4üncü Dijital Zoom toplantısında Covid- 19 sonrası küresel güvenlik sorunları konuşuldu.
Muharrem Koç başkanlığında gerçekleştirilen dijital toplantıya Salı Grubu üyelerinin yanı sıra; aralarında Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ile ekonomi yazarı Hakan Çınarın da bulunduğu yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık 30 kişi katıldı.
İŞLER DAHA DA KARIŞACAK
Salı Grubu üyelerinden Hava Kuvvetleri eski İstihbarat Daire Başkanı emekli Albay Gürsel Tokmakoğlu, dijital toplantıda Covid- 19 sonrası küresel güvenlik sorunları konusunda bir sunum yaptı. Tokmakoğlu, Çindeki bir hayvan pazarından çıktığı tespit edilen bu virüsün politik bir malzeme olarak da kullanıldığına dikkat çekti. Tokmakoğlu, COVİD sonrası dünyada işlerin düzelmek yerinde daha da karışabileceğini iddia etti.
DENGELER OTURMADI
Tokmakoğlu,COVİD sonrası İşlerin düzeleceğini değil, daha çok karışabileceğini işaret edebiliriz. Çünkü dengeler oturmamış durumda. Ama bu aynı zamanda fırsatları da doğuruyor. Çok akıllı davranan ülkeler veya yönetimler bu süreçte bu karışık ortamdan kendilerine bir yön bulup avantaj elde edebilirler dedi.
AFRİKADAKİ SAVAŞ KIZIŞACAK
Rusyanın Covit salgınından sonra da stratejik değerinde bir kayıp olmayacağını anlatan Tokmakoğlu, Önümüzdeki dönemde Afrikada rant savaşı gündeme gelecek. Oraya Çin oraya yerleşmiş durumda. Para olarak nüfus olarak yerleşmiş durumda. Bütün projeleri onlar alıyorlar. Rusya ise Sovyetler Birliği dönemindeki gibi yine genişlemek istiyor. Ama Rusyada işler bilinen usullerle yürümüyor diye konuştu.
SURİYEDEKİ KRİZ
Tokmakoğlu, Suriyedeki krizin çözümü için ise Beşar Esatın gitmesi gerektiğini ileri sürdü. Esat gittiği zaman Rusyanın güvenlik anlaşmasının da fesih olacağını anlatan Tokmakoğlu, Esatın gitmesi beklenecek. Burada Rusyanın ABD ve diğer muhataplarla pazarlık yapması gerekiyor. Ama Rusya ben sizle anlaşmam der gibi bir yol izliyor. Bu bir problem. Bu nedenle NATO da devreye girebilir diye konuştu.
AB DAĞILMAYA KARAR VERSE 5 YIL SÜRER
Ekonomi yazarı Dr. Hakan Çınar da İstanbuldan konuk olduğu dijital toplantıda;Çok enteresan bir süreçten geçiyoruz. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarından sonra barış konuşulmaya başlandı. Sonra bir COVİD salgınıyla karşılaştık. Avrupa Birliği dağılır mı diye konuşulmaya başlandı. Avrupa Birliği dağılmaya karar verse bile en az 5 yıl geçer. Çünkü Avrupa Birliği o kadar yavaş ve demokratik, kararları çok yavaş alıyor. Dağılmaya karar vermeleri bile zaman alır. Ama ben dağılacaklarını da çok düşünmüyorum açıkçası. Bizim Avrupa Birliği, Çin,ABD ne olur diye bakmaktansa, kendimize bakmamızın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Kendi ekonomimizi, kendi pozisyonumuzu doğru bir şekilde yönetmemiz gerektiğini düşünüyorum diye konuştu.
EKONOMİDE PANDEMİ KRİZİ YENİ BAŞLIYOR
Virüs salgınının ekonomiyi derinden etkilediğini anlatan Hakan Çınar, Bugüne kadar birçok kriz yaşadık. Sanayicilerin, tüccarların yaşadığı krizleri görmüştük. Ama esnafın dibine kadar inen bir krizi hiç yaşamamıştık. Biz krizlere alışığız. Tecrübeliyiz diyoruz. Ama; bu boyutta bir krize alışık değiliz. Avrupa da alışık değil. Hiçbirimiz değiliz. Amerika da değil. Zaten tüm başkanlar sendelediler. Çin de dahil olmak üzere belli ölçüde yönetmeye çalıştılar. Ama sonuçta bir kaos içerisine girildi. Biz ise bir takım şeyleri öteleyerek bugünlere geldik. Vergileri öteledik. Kirayla ilgili hukuki yollarda bir takım düzenlemeler yapıldı. Uluslararası ticaretle ilgili bir takım düzenlemeler yapıldı. Normalleşme süreci sadece sağlıkla ilgili değil. İnsan sağlığı ile ilgili bir takım iyileşmeler görüyoruz ama;ekonomik açıdan baktığımızda ciddi manada bozulmuş vaziyette. İlginç bir dönemden geçiyoruz. Türkiyenin avantajlı olabileceği noktalar da var. Türkiyenin önünde tekstil ve maske ihracatı konusunda önünde bir fırsat var. O fırsatı daha iyi değerlendirmemiz lazım. Bu süreci iyi mi yönettik, kötü mü yönettik sorusunun cevabını görmek için aslıda daha erken. Daha Türkiyede pandemi krizi bitmedi daha yeni başlıyor. Şirketlerin sağlığı çok ciddi bozuldu . Ekonomideki sıkıntıları aşmamız için bizleri zor günler bekliyor dedi.