• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 22 Aralık 2023 16:59

Kutlayın ama içkiyle değil!

Kutlayın ama içkiyle değil!

Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, yeni yıl kutlamalarında İslami değerlere dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatarak, ‘’Yeni bir yılı karşılamak sorun değil ancak içki ve kumar eşliğinde kutlanırsa caiz olmaz’’ dedi.


2024 yılının karşılanmasına az bir süre kalması nedeniyle birçok kişi yeni yılı kutlama planı yapmaya başladı. Yeni yıl kutlamalarında ülkemizce de gelenek haline gelmiş etkinlikler nedeniyle farklı bireylere ait farklı görüşler kaydedildi. Konuya açıklama getiren Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, yeni yılı iyi dileklerle karşılamanın bir problem yaratmayacağını ancak dinimizce haram olan şeylerin caiz olmadığını ifade etti.

‘NİYETE GÖRE DEĞİŞİR’

Her sene olduğu gibi bu sene de yapılacak olan yeni yıl etkinlikleri ile ilgili konuşan Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, ‘’Yeni yıl kutlaması insanın niyetine göredir. Bir insan yeni bir yıla girme sevincini yaşayabilir. Yeni yıla girerken geçmişin muhasebesi yapılır. Geleceğin ise planlaması yapılır. Yeni bir yıla kavuşulduğu için şükredilir. Şükür ise ibadet ile olur, dua ile olur’’ dedi.

‘İÇKİ VE KUMARLA OLMAZ’

Yeni bir yılı iyi niyetlerle karşılamanın sıkıntı teşkil etmediğini ifade eden Yalçınkaya, ‘’Bizim İslam anlayışımızda yeni bir yılı kutlamak aslında caiz değildir. Özellikle yeni yıl kutlaması adı altında içki almak ve kumar oynamak dinimizce haramdır. Ancak yeni yılı insani bir şekilde iyi niyetlerle karşılamaktan zarar gelmez. Bunun için içkiye ve kumara gerek yok’’ diye konuştu.

MANEVİ KAZANIMLAR

İslam anlayışına göre, yeni yılın sadece bir takvim değişikliği olmadığını belirten Müftü, bu dönemin manevi bir içsel değerlendirme ve ibadetle karşılanabileceğine dikkat çekti. Açıklamasında, yeni yılın sadece bir eğlence vesilesi olmadığını, aynı zamanda manevi bir derinlik kazanma fırsatı sunduğunu ifade eden Müftü Yalçınkaya, Müslümanların bu dönemi daha fazla ibadetle geçirerek manevi kazanımlara odaklanabileceklerini hatırlattı.


İlayda ZEYBEK