• imsa
ÖZEL HABERLERHaber Girişi : 18 Eylül 2024 15:38

Maliyetler bel büküyor

Maliyetler bel büküyor

ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “2021’de başlayan yanlış ekonomi politikalarının etkilerini yaşıyoruz ve bu durumun düzeltilmesi zaman alacak. Enflasyonun düşmesi zaman alsa da, aceleci faiz indirimleri büyük zararlara yol açabilir” dedi.

REKABETTE ZORLUK YAŞIYORUZ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Öyle bir seviyedeyiz ki; artık eskisi gibi düşük maliyet ve düşük fiyat politikası ile diğer ülkeler ile rekabet edemiyoruz. Çünkü bizde maliyetler yüksek. Kalkınma, eğitim düzeyi, küresel standartlara uyum Türkiye’deki ücret düzeyini yukarı çekti. Bu artık aşağı inemez. Yani düşük gelirli ülkelerle rekabet şansımız azaldı. Ama diğer taraftan ülkemizdeki teknolojik seviye de henüz istediğimiz düzeyde olmadığı için gelişmiş ülkelerle rekabette de zorluk yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

HİT - 30 PROGRAMI DEĞERLİ

Başkan Hacısüleyman, “Şimdi düşük ücret politikası ile bu rekabet sınavını geçemeyeceğimize göre, teknoloji alanında atılım yapmamız gerekiyor. Bu açıdan Temmuz sonunda açıklanan HİT-30 programını çok değerli buluyoruz. HİT-30, elektrikli araç, batarya, çip, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, ve ar-ge merkezleri kurulmasını amaçlayan bir yatırım programı. Bu çerçevede, 5 milyar dolar destek bütçesiyle, yıllık 1 milyon elektrikli araç üretim kapasitesi,  4,5 milyar dolar destek bütçesiyle, 80GWh’lık batarya üretim kapasitesi,  5 milyar dolar destek bütçesiyle, çip alanında yıllık 1 milyon Pul üretimi kapasitesi, 2,5 milyar dolar destek bütçesiyle, 15GW’lık hücre üretim kapasitesi,  1,7 milyar dolar destek bütçesiyle, rüzgar enerjisinde yeni teknolojiler ve offshore türbinler yapılması,  ayrıca 1 milyar dolar hibe destek bütçesiyle, öncelikli teknoloji alanlarına odaklanan 10 küresel ölçekli Ar-Ge merkezinin kurulması hedefleniyor” açıklamasında bulundu.

BÜYÜK ZARARLARA YOL AÇABİLİR

“2021’de başlayan yanlış ekonomi politikalarının etkilerini yaşıyoruz ve bu durumun düzeltilmesi zaman alacak. Enflasyonun düşmesi zaman alsa da, aceleci faiz indirimleri büyük zararlara yol açabilir” diyen Hacısüleyman, “Şu an en çok sıkıntıyı vatandaşlar ve çalışanlar çekiyor, ardından şirketler geliyor. Hepimizin bu sürece sabırla yaklaşması gerekiyor. Şu anki dezenflasyon programından sapmak büyük zararlarla sonuçlanabilir. Programın mükemmel olmadığını biliyoruz, ancak başka bir yolumuz da yok. Enflasyonla mücadelede geciken maliye ve harcama politikaları, yapısal sorunlarımızı çözme konusundaki yavaş ilerlemelerle birleşti. Ayrıca, yüksek teknolojiye yönelik çabalarımızda ilerleme kaydedemedik. Türkiye olarak, orta gelir tuzağından çıkabilmek için işletmelerimizin rekabet gücünü artıracak dönüşümlere acilen ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

ARZI UCUZLATMAK ZORUNDAYIZ

ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Ekonomimizde birçok alanda üretim maliyetleri hızla artıyor. Tarımda, konutta, turizmde ve reel sektörde yüksek maliyetler hem üreticileri hem tüketicileri zorluyor. Bu durum, Türkiye’de üretim maliyetlerinin genel olarak yüksek olduğunu ve bu maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini açıkça gösteriyor.  Enflasyonla mücadele için kredi maliyetlerinin bir süre daha yüksek kalacağını biliyoruz; ancak diğer üretim faktörlerinin maliyetlerinin de acilen düşürülmesi gerekiyor. Çalışanların ücretlerini ve vatandaşların satın alma gücünü koruyarak arzı ucuzlatmak zorundayız” dedi.

TİCARİ KREDİLERİN ÖNÜ AÇILMALI

“Antalya iş dünyası olarak, enflasyonun ülke ekonomisi, işletmelerimiz ve halkımız için büyük bir tehdit olduğunu biliyor ve fiyat istikrarını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz” diyen Hacısüleyman son olarak şöyle konuştu: “Ancak, yüksek seyreden enflasyonun maliyetleri yukarı çekmesi ve tüketicilerin satın alma gücünü hızla azaltmasıyla birlikte, yeni vergi düzenlemeleri ve zamlar maliyetleri daha da artırıyor. Üstelik kredi kullanımımız, hem yüksek faiz oranları hem de miktar sınırlamaları nedeniyle sınırlı kalıyor. Şirketlerimizin ayakta kalması için ticari krediler üzerindeki sınırlamaların kaldırılmasını bekliyoruz. İşletme kredileri yatay seyrediyor ve finansman maliyetleri yüksek olsa da, krediye erişim engellenmemeli.”

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK