Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, üç kurumun bir araya gelerek imzalanan manevi değerler eğitimi protokolü çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yalçınkaya, “Kurum olarak, panel, konferans, söyleşi, seminer, müzik, şiir gibi sosyal kültürel ve sanatsal etkinliklerimiz sürüyor” dedi
‘Çocuklarımıza milli ve manevi değerlerimizi anlatıyoruz’
Antalya İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında imzalanarak hayata geçirilen manevi değerler eğitimleri devam ediyor. Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, üç kurum olarak manevi danışmanlarının üniversite ve KYK”larda öğrencilerle bir araya geldiğini belirterek, “Biliyorsunuz ki Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı devletin bir kurumudur. Bunların görevleri anayasayla, kanunlarla belirlenmiştir. Dolayısıyla imamların okullara gitmiş olması bazı insanları rahatsız ediyor ama tam işin iç yüzünü bilmedikleri için. Aslında bu uygulama gençlerimiz için çok yararlıdır. Aslında insanlar tam olarak araştırsalar bu uygulamalardan memnun kalındığını ve kalacaklarını görürler. Bu milletin yüzde 99’u Müslüman ve Müslüman olduğu için de bu milletin kültürü İslam diniyle iç içedir. Doğumunda, sünnetinde, düğününde, ölümünde hayatın sevinçli anlarında, zor anlarında hep dinin etkisi vardır. Dolayısıyla çocuklarımızın milli ve manevi değerlerini hatırlatılmasından doğal bir şey yoktur” dedi.
‘Bizler çocuklarımıza sahih ve doğru dini bilgiyi anlatıyoruz’
Devletin manevi danışmanlık uygulamasının kanunlara bağlı olarak yaptığını ifade eden Yalçınkaya “Yani kanunlar dışında herhangi bir şey yapmıyor. Öğrencilerin milli manevi ve evrensel kültür değerlerini tanımalarını benimsemelerini geliştirmelerini yine bu değerlere saygı duyulmasını sağlamasına vesileyle olmak, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeye katkı sunmak istiyoruz. Bu 3 kurumun iş birliği protokolüyle öğrencilere mesela bireysel ve toplumsal sorunlarını tanıma, bu sorunlara çözüm bulma, çözüm yolları arama gibi alışkanlığı kazandırmak amaçlanmaktadır. Bu amaçlar sadece bir kaçıdır. İnsanlar din konusunda gerçekten çok eksikler ve bazı yanlış bilgilere sahipler. İnsanlar din konusunda aldatılabiliyor. Bizlerin görevi halkımızı sahih din bilgisi konusunda aydınlatmayı sağlamaktayız. İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işleri yürütürüz. Sahih bilgi ile toplumu aydınlatmak bizim görevimizdir. Bizler çocuklarımıza sahih ve doğru dini bilgiyi anlatıyoruz” şeklinde konuştu.
‘Manevi danışmanlık gönüllülük esasına dayanmaktadır’
Manevi danışmanların protokol gereği liselerde yer almadıklarına vurgu yapan Yalçınkaya “Genel olarak liselerde manevi danışman yok. Üniversitenin KYK yurtlarında manevi danışmanlar vardır. Birde manevi danışmanlık gönüllülük esasına dayanmaktadır. Yani zorunlu tutulmuyor hiçbir şekilde. Gençler camiye geliyor, gençlik merkezine geliyor ve oralarda bilgilendirme yapılıyor. Aslında insanlar doğuştan inanma ihtiyacı içerisindedir. Bizle doğru, sahih bilgiyi aktarıyoruz. Üniversitelerdeki manevi danışmanlıkta da herkes buraya gelmek zorundadır gibi bir durum yoktu. Bizlerin intihardan kurtardığımız gençler vardır. Gençler dertlerini, sıkıntılarını anlatıyor. Maddi manevi yardımcı olunuyor. İnsanlar manevi danışmanlık deyince rahatsız oluyor. İnsanlar bilmediğinin düşmandır. Manevi danışmanlık aslında sıkıntılı, hayatta sorunlar yaşayan gençlerimizden haberdar olmamızı sağlıyor. Yani gençlerimiz derdini, sıkıntısını anlattığı zaman takdir edersiniz ki rahatlıyor. Anlayacağınız insanların önyargılı olacağı bir şey değil aksine yararlı bir şeydir” diye konuştu.
Hatice Şeyma BİLGİN