• imsa
EKONOMİ Haber Girişi : 07 Mart 2022 11:46

Mazot Zammı Ulaşım Zammını Tetikliyor

Mazot Zammı Ulaşım Zammını Tetikliyor
Antalya kent merkezinde toplu taşıma esnafının yoğun talebi üzerine ulaşım ücretlerine yüzde 25 ile 30 arasında zam yapılacak. Zam oranı Çarşamba günü netleşecek. 5 Lira 20 kuruş olan toplu taşıma ücretinin 6 lira 65 kuruşa çıkması bekleniyor.

Otobüsçü esnafının talebi üzerine yüzde 25 ile 30 arasında gelmesi öngörülen zamla birlikte 5 lira 20 kuruş olan toplu taşıma ücretinin 6 lira 65 kuruşa, 2 lira 65 kuruş olan öğrenci ücretinin 3 lira 30 kuruşa çıkması bekleniyor. Fiyatların haftaya Çarşamba günü toplanacak olan Ulaşım Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (UKOME) Genel Kurulu'nda görüşülüp karara bağlanacağı belirtiliyor.

ZAM MALİYETLERİMİZİ KARŞILAMAYCAK

Antalya toplu ulaşımında hizmet veren Antalya Esnaf Ulaşım Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İnce, mazota gelecek yeni zam nedeniyle yolcu ücretine yapılacak zammın şimdiden eridiğini açıkladı.

Devletten bir destek gelmediği sürece araçları yürütecekleri mali gücün kalmadığını kaydeden Başkan İnce, “Şu anda yakıt 20 küsur lira oldu. Tekrar bir daha 2 liraya yakın bir zam daha var. Çarşamba günü yolcu zammı bile artık bizim maliyetlerimizi karşılamayacak. Ulaşım esnafı araçların yüzde 50’si evinin önüne çekti. Böyle giderse yürütemeyiz. Büyükşehir Belediyesi elinden gelen desteği yapıyor ama ne kadar olursa olsun devletten bir destek gelmediği sürece artık yürütecek bir güç kalmadı” dedi.

“EVİMİZE EKMEK GÖTÜREMİYORUZ”

Mehmet İnce, en son yolcu ücretine zam yapıldığında mazotun litre fiyatının yeni gelecek zam ile mazotun 23 lira olacağını söyledi. İnce, mazota neredeyse yüzde 100 zam geldiğini vurgulayarak, “Biz verilen zam yüzde 25, bir taraftan halk mağdur ama bir taraftan bizde bu şartlarda maliyetleri bile karşılayamıyoruz. Biz resmi bir belediye değiliz. Bizde evine ekmek götürmeye çalışan bireyleriz. Eve ekmek götürmeyi bırakın, mazotu dahi alamıyoruz şu anda. Her borç içindeyiz. Biz devletten destek bekliyoruz. Defaten açıklamalarda, sosyal medyada, gidip görüşmelerde, bakanlarla yapılan görüşmelerde, sürekli sorunumuzu dile getiriyoruz. Ancak hiçbir ses çıkmıyor” diye konuştu.

YÜRÜTÜLEBİLİRLİĞİ KALMADI

Halk otobüslerine 18 kalem ücretsiz biniş hizmeti olduğunu 2018 yılından bu yana 65 yaş üzerine ücretsizlere 1000 lira verildiğini ve 4 yıldır 1 lira zam yapılmadığına de değinen Antalya Esnaf Ulaşım Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İnce, “Enflasyona göre 65 yaş üzeri biniş ücreti için verilen 1 liranın 4 lira olması lazım. Bu bizim için önemli bir konu. Biz amme hizmeti yapıyoruz. 18 kalem ücretsiz taşıma hizmeti var. Bu da bizim için yüzde 35’e tekabül ediyor. Biz 10 kişi götürüyorsak 4 tanesi ücretsiz. Bu şekilde bir taşımacılık yaparken devletten de KDV mazot desteği indiriminde ses çıkmıyor. Vergimi ödüyorum, mazotumu normal vatandaş gibi alıyorum. Benim üstümde yüzde 35 üstünde yolcu taşıtıyorsun. Ama 2018’de verdiğin sadece 65 yaş için verdiğin parayı 4 yıl sonra yine aynı parayı veriyorsun. Birde benden hizmet bekliyorsun. Böyle bir şeyin yürütülebilirliği kalmadı” dedi.  

“KDV İNDİRİMİ İSTİYORUZ”

İnce, Çarşamba günü toplanacak olan UKOME zammıyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Büyükşehir Belediye Başkanımız zam verdi ama zam bir şey teşkil etmeyecek. Salı günü mazota gelecek olan 2 lira ile verilecek zammı da götürecek. 13 küsur lira olan mazot Çarşamba günü 22 lira olacak. Biz günlük 110 litre mazot alıyoruz, hesabını siz yapın artık. Şu anda devletten tek beklentimiz elektrikte, doğalgazda olduğu gibi KDV indirimini ulaşım ve tarım sektörüne yapabilir. Ulaşım sektörüne mazotu indirimli alsak bir şeyler çözülebilir ama şu anda işler yürütülebilir halde değil”

İNCE, BAKAN VE VEKİLLERE SİTEM ETTİ

Başkan İnce, bakan ve vekillerin ulaşım esnafına “kulaklarını kapatıyorlar” diyerek sitemde bulundu. İnce, “Halk Otobüsçüleri Birlik Başkanı Ankara’da bakanlarla görüşmediği gün yok. Ama ne hikmetse kulağını kapatmış, uyuyorlar. Antalya’da da milletvekillerimiz var. Antalya Milletvekili Cavit Arı en büyük desteği veren isim.  Öneriyi veren Cavit Arı. Ulaşım Esnafına sahip çıkan Cavit Arı, onun haricinde bizim milletvekilimiz yok mu?  Milletvekillerimiz bir ay maaş almadan ayakta durabilecekler mi deneyelim bakalım. Her gün zarar ediyoruz, isyan ediyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsü var. Otobüsler, mazotu büyükşehir belediyesinden almalarına rağmen sadece gelirleriyle personel giderlerini zor karşılıyor. Ben mazotu da kendim alırken nasıl ayakta kalabilirim” dedi. 


Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.