• imsa
GÜNDEM Haber Girişi : 01 Eylül 2023 11:29

Memur kararı beğenmedi

Memur kararı beğenmedi

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme zammı için kararını verdi. Buna göre; memur ve memur emeklilerine 2024’te yüzde 15+10, 2025’te ise yüzde 6+5 zam verilecek.

Kurul kararını değerlendiren Büro Memur-Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, kararın 6’ya 5 alındığına işaret ederken Memur-Sen üyelerinin red oyuna karşılık oy çokluğu ile aynen kabul edildiğini aktardı ve kararın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Oransal zamda anlaşılamadığı için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na gidildiğini anımsatan Hisarkaya, kurulun ise işveren tarafının teklifini aynen onaylamasını anlayamadıklarını kaydetti. Hisarkaya, “Bizim toplu sözleşme sistematiğimiz içerisinde, Hakem Kurulunun aritmetiği farklı bir beklentiyi doğurmuyor. Genelde Hakem Heyeti değerlendirmelerinde hakemlik yerine noterlik yapıyor. Biz zaten bu rakamlar geldiği için uzlaşamamıştık” ifadelerini kullandı.

Hükümet kanadının kendi önlerine zaten 15+10 teklifinde bulunduklarını söyleyen Büro Memur-Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, “Biz, 2024 yılı için enflasyon beklentisinin yüzde 33 olduğu bir yerde bunun altındaki rakamların konuşulmasının doğru olmayacağını, bunun üzerindeki rakamları konuşmamız gerektiğini ve mutlaka refah payı içeren bir rakamla masadan kalkmak istediğimizi ifade etmiştik” dedi.

Uzlaşılamayan bazı hususlarda olumlu rötuşlar yapıldığına dikkat çeken Hisarkaya, “Kamu işveren heyet başkanı tarafından 2023 yılı için gelecek enflasyon farkı zam olarak ifade edilmişti. Evet, doğrudur enflasyon farkı toplu sözleşme kazanımıdır. Ancak bunun Kamu işvereninin müjdesi gibi ifade edilmesi çok sağlıklı değil. Çünkü bu durum, bizim almamız gerekenin 6 ay sonra elimize geçmesi anlamına geliyor. Enflasyon farkı, toplu sözleşme hukuku gereği kamu görevlilerinin alması gereken hakkıdır, bu bir zam değildir” açıklamasında bulundu.

Hisarkaya, “Biz en düşük devlet memuru maaşının 20 bin 350’de kaldığını, bunun 1650 lira verilerek 22 bin bandına getirilmesi gerektiğini söylemiştik. Kira yardımından tutun da evlilik yardımına varana kadar sosyal taleplerimiz söz konusuydu. Refah payı talebimiz vardı, masada başka maddelerimiz de vardı. Hakeme gittiğinde de bu konuların değişmediğini ve hakemin noterlik yaptığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK