MİTOLOJİK YAKIŞIKLILIK

  • SUR YAPIIIIIII

Hz. Yusuf Kuran-ı kerimde Ahsenü-l kasas olarak nitelendirilen kıssanın kahramanlarından biridir. Bir sure onun hayatı etrafındaki gelişen olaylardan bahseder.Allah’uTeâlâ Hz Yusuf hakkında bilmemiz gereken ve bize lazım olan tüm bilgileri kuranda vermesine rağmen,  Kuranı kerimde anlatılanlarla yetinmeyen bazı kişi veya kişiler Hz Yusuf’un kurandaki hayatına diğer peygamberlerde olduğu gibi ek yapmayı ihmal etmemişler.Allah’ın peygamberini bir aşk hikâyesine jön olarak dâhil etmeleri yetmezmiş gibi surenin 31. Ayetinden hareketle Yusuf(a.s) güzelliği-yakışıklılığı hakkında abartılı kurgular oluşturmuşlar.

   Tefsirlerde, tarih kitaplarında ve kısas-ı Enbiyalarda, Hz. Yusuf ve Züleyha mesnevilerinde Hz. Yusuf’la ilgili abartılı kurgular geniş bir yekûn tutar. Lakin Hadislerde Hz. Yusuf’la ilgili çok az bilgi vardır ve Hz. Yusuf sadece bazı özellikleriyle anılır. Biraz internet üzerinden Yusuf (a.s) ile ilgili arama yaptığınız zaman karşınıza Kuranda ve hadislerde geçmeyen çok farklı özelliklerinin olduğunu görürüz En basitinden bir örnek; Hz. Yusuf'un güzelliği, fevkaladeydi. Mısır sokaklarında gezerken, yüzünün pırıltısı, güneş ışıklarının yansıması gibi duvarlara aksederdi. Bir kimse, onun yüzüne bakmak istese, hemen gözlerini çevirmek zorunda kalırdı gibi.

   Hz Yusuf’un güzelliği hakkında ifrat ve tefrite varacak kadar görüşlerin çıkış kaynağı olan ayetin mealine bakarsak (Yusuf'a da:) "Çık, onlara (görün)" dedi. Böylece onlar onu görünce (insanüstü bir varlıkmış gibi gözlerinde) büyüttüler, (şaşkınlıklarından) ellerini kestiler ve: "Allah'ı tenzih ederiz; bu bir beşer değildir. Bu, ancak üstün bir melektir"(Yusuf/31)Şeklinde olduğunu görürüz. Birçok tefsirde bu ayeti açıklarken Hz Yusuf (a.s) un güzelliği beşeri boyuttan çıkarılarak mitolojik şekilde tasvir edildiğini görürüz

 Yrd. Doç. Dr. Maşallah Turan’ınYusuf Peygamber Kıssasında “Kadın Unsuru” konulu çalışmasında bu ayette anlatılan sahne hakkında çok güzel bir tespiti var; Yusuf’un hakikaten yakışıklı olduğu, sahih rivayetlerde mevcuttur. Ancak bu güzelliğin olağanüstü bir güzellik olduğu, onu gören kadınların iradelerini ve akıllarını tamamen ellerinden alıp, onları çaresiz bıraktığı vurgusunu işlemek abartı ve mübalağadır. Öncelikle, şayet böyle bir önerme doğru olsaydı, kadınların Yusuf’u her gördükleri yerde, çarşıda, pazarda, devlet dairelerinde kendilerine istek dışı çeşitli zararlar vermeleri, mantık dışı işler yapmaları ve kendilerini kaybedip olmadık hallere girmeleri söz konusu olurdu. Hâlbuki bu tarz bir anormalliğin meydana gelmediği, Kur’an’ın anlatımından anlaşılmaktadır. Öyleyse Kur’an’da anlatılan bu sahnenin de görünen yüzünün altında farklı bir derinliğinin ve gerekçesinin bulunması mantıklıdır. Zira benzeri olayların olduğundan bahsedilmemektedir.Yani kadınlar onu gördüklerinde tamamen kendilerinden geçmediler, bilinçlerini kaybetmediler, ne söylediklerinin farkında olarak böyle bir üsluba başvurdular. Bile bile onu insanüstü vasıflarla anlattılar ki onunla beraber olma sevdalarına kavuşabilsinler.(sayfa 14/ 2)

Olaya Maşallah hocanın açıklamasına ek olarak Hz. Ayşe annemizden rivayet edilen hadislerle debakarsak, Hz.Yusuf’un güzelliğinin olduğundan daha çok abartıldığını görürüz.Ashabı Kiram'ın gençleri, Hz. Aişe validemize Peygamberimiz Sallallahu aleyhi ve sellem'in güzelliğini sorduklarında, Hz. Aişe, şu şiiri söylemiştir;"Mısır'dakiler, onun yanaklarının güzelliğini işitmiş olsalardı, Hz. Yusuf'un pazarlığunda hiç para vermezlerdi.Yukarıdaki hadisle Yusuf a.s için anlatılanları bir araya getirip biraz düşününce ortaya şöyle bir sonuç çıkmalıydı.Allah resulüHz.Yusuf’tan daha güzel olduğuna göre onu görenler sokaklarda düşüp ölmeliydi. Kadınlar onun için deli olmalıydılar onunla evlenmek için birbirlerini çiğnemeleri gerekirdi. Allah resulü(sav)Hz.Yusuf’tan güzel olmasına rağmen, ne tarih kitaplarında ne siyer nede hadis kitaplarında böyle bir durumla alakalı hiç bir örnek yok.

Güzellik-yakışıklılık kavramı değişken olduğundan, Kadın(Züleyha) ve kadınların dilinden, Zinaya, fuhşiyata giden bir kapı, Allah’ın peygamberi motifi üzerinden meşrulaştırılmaya çalışılmıştır.Bu ve buna benzer yaklaşımlar cinsel istekleriaşk ve güzellik üzerinden meşrulaştırma gayretinin bir ürünüdür.Kuran-ı kerime ve Allah resulünün hayatına sırt dönmeye devam ettiğimizmüddetçe, bizim payımıza da bu gibi gayrı İslami yaklaşımların hissedarı olmak düşecek.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.