• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 09 Ocak 2024 12:01

Mülakat değil liyakat istiyoruz!

Mülakat değil liyakat istiyoruz!

Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can’ın Yargıtay binasındaki Adalet Akademisi programında Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavı mülakatı öncesi cep telefonuna gelen torpil referans mesaj görüntülerinin yayınlanması üzerine açıklamalarda bulundu.

 

 “Adalet Bakanı’nın Gözü Torpili Kaçırmıyor. Mülakat Değil Liyakat İstiyoruz!” diyen Devrim Mol, “Kamusal görev ve unvanlar hiç kimsenin ve partinin mülkiyetinde değildir. Kamusal hizmet ve unvanlar toplumun ortak mülkiyet hakkı olduğundan toplumun bütününe açık ve eşit olması gerektiği, hak edenin kamusal hizmette görev aldığı, liyakat esasına göre kariyer yaparak yükselmenin temel esas olarak benimsendiği, dolayısıyla bakan, bakan yardımcıları ve yüksek bürokratların aracılık etmediği/edemediği adil bir sınav hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

 

“Bu ülkede eşitliği, liyakatli yönetimiyle tüm toplumun göz bebeği olması gereken yargı teşkilatı yine bir görevde yükselme sınavında Adalet Bakan Yardımcısının torpil referans mesajları ile gündeme geldi” diyen Devrim Mol, “Özellikle yıllarca yoğun iş temposunda çalışmış didinmiş, sınava girmeyi hak etmiş, haftalarca işten sonrada GYS’na çalışmış yargı emekçilerinin Mülakat Sınavına en ufak bir güveni kalmamıştır. Adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç’a soruyoruz: Adalet Bakanı Özel Kalemi veya Bakan Yardımcısı komisyona ilettiği mesajlarda referans talep edenlerin memuriyet vakarına yakışır tutum ve davranışlar sergilemediklerini ve haksızlık yapma, adil davranma kriterlerine sahip olmadıklarını, dolayısıyla mülakatların olumsuz değerlendirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmiş midir?” İfadelerini kullandı.

 

Başkan Devrim Mol, “Ancak biz biliyoruz ki bu tür makamlardan gelen talepler sınav komisyonlarında referans talebi olanın lehine değerlendirilmektedir. Adalet Bakanlığı’nın özrü kabahatinden büyük açıklamaları sınavı kazanıp mülakata girecek yargı emekçilerinin yüreğine su serpecek olmaktan uzaktır.  Bu ülkede görevde yükselmek için emekçilerin ille de bir referans mı bulması gerekiyor? Burada bir hususun altını çizmekte fayda görüyoruz;  kamusal hizmete ilk işe giriş sınavları dahil olmak üzere görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında uygulanan mülakatın kaldırılması için seçim öncesinde söz verildiği halde halen bir düzenleme yapılmaması ve iktidarın ağırdan almasının altında, kamusal alandaki istihdamın en küçüğünden en büyüğüne yandaşa partiliye ve iktidar ittifakı olan diğer partililere bir rüşvet ve sus payı olarak dağıtıldığı gerçeği artık halı altına süpürülmeyecek kadar ortalığa saçılmıştır” şeklinde konuştu.

 

“Bizler Büro Emekçileri Sendikası olarak mülakat uygulaması emek hırsızlığı olduğunu, kamusal hizmetlerin yerine getirilmesinde liyakat kariyer ilişkisini ortadan kaldırdığını ve kamusal hizmetleri niteliksiz hale getirdiğini biliyoruz” diyen Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Devrim Mol,  “Bunun için mülakat uygulamasına başından beri karşı durduk, kamuya ilk işe girişler dahil, kamuda görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında mülakatın kaldırılması için idari yargıda davalar açtık, yasa değişikliği için siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirerek yasal değişiklik için önerilerde bulunduk, diğer taraftan işyerlerimizin önünde ve alanlarda basın açıklamaları yaparak teşhir ettik ve etmeye de devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK