NEDEN YALAN HABER YAPILIYOR?

  • SUR YAPIIIIIII

Bir olayın yönünü saptırarak insanların zihnini karıştıracak şekilde yalan haber ortaya koymanın en son şeklini Katarlı öğrencilerin sınavsız tıp fakültelerine alınması ile ilgili haber hadisesinde gördük herhalde. Neden son zamanlarda ortaya çıkacağı biline biline yalan sözler Türkiye geneline aks ettiriliyor sizce. Sizin ne düşündüğünüzü bilemiyorum ama ben, bütünden parça koparmanın amaçlandığı bir tezgah olarak görüyorum. Devlet idaresinin itibar kaybetmesini kendi fikir ve çabalarıyla sağlayamadıkları için, yalan haberlerin arkasına arayıp soramayan, haberlerin doğruluğunu veya yanlışlığını araştıramayan zihinlerde kalıcı etki yapacak şekilde, insanların zihnini karıştırarak devletten ve devlet idaresi’nden uzaklaştırmayı amaçlamaktadırlar. 

Yalan olduğu bir müddet sonra ortaya çıkacak olsa bile, devletin zarar görmesi pahasına iktidara zarar vermek için yapılan bu bilinçli yalan haberlerin sebebinin bu olduğunu ve bile isteye yaptıklarını düşünüyorum. Devlet tarafından bu konuda yalan haber yapma ve yayma çabası içerisinde olanlara yasal bir zemin hazırlanmazsa bu saldırıların ardı ve arkasının kesilmeyeceği açıktır. 

Tekzip ve özürde aslında bu yalan haberin telafisi olamaz. Neden mi? Çünkü yalan haber o kadar çok yayıldıktan sonra yapılan tekzip ve özür aynı ölçüde yayılmıyor yalan haber bir çok insanın zihninde kalıcı olarak etki ediyor. Bunu bildikleri için de hiç çekinmeden kamuoyu önünde yalan söyleyebiliyor ve yalan haber yayabiliyorlar. 

İnsanların haber alma özgürlüğü olarak ele alınan konunun, insanların aslında yalan haberle bilgilendirilmesi olmaması lazımdır. Ülke geleceği ile ilgili bilgi, belge ve projesi olmayıp ne yapacağını bilemeyen ama ülkeyi idare etmeyi amaçlayan kesimlerin yapabildiği en alçakça yöntem yalan haber yaymaktan başka bir şey olmuyor. Bizim haber alma özgürlüğümüz doğru haber alma özgürlüğümüzdür. Yalan yanlış her konunun toplumun içerisinde yayılması haber alma özgürlüğü içerisine giremez. Bu konuda mutlaka yasal bir düzenleme gerektiği açıktır. Yalan ve algı operasyonları ile ülkenin geleceğini etkileyecek şekilde hatta yarın insanların çoğunun keşke diye pişmanlık duyacağı şekilde iş yapmamaları ve yanlış düşüncelere girmemeleri için şimdiden mutlaka önlem alınmalıdır. Ola ki bazı yasaların yan tarafında bu yalan haber konusuyla ilgili maddeler vardır o halde bu maddeler harekete geçirilmelidir diye düşünüyorum.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.