Çocuklar dahil her yaştan insanı etkiliyor ancak yaşla birlikte görülme sıklığı artıyor. Öyle ki her beş hastadan 3ü 65 yaş üstü...
Çocuklar dahil her yaştan insanı etkiliyor ancak yaşla birlikte görülme sıklığı artıyor. Öyle ki her beş hastadan 3ü 65 yaş üstü... Kelime anlamı eklem iltihabı olan artrit, nüfusun giderek yaşlanmasına bağlı olarak daha fazla kişide ortaya çıkıyor. Artritin, romatizmal kas ve iskelet sistemi hastalıklarının önemli bir bulgusu olduğuna dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Eren Erken, Bu hastalıkların erken tanısı, hastaların tedaviye erişebilmesi ile mümkün. Bu nedenle eklemlerde meydana gelen şişlik, kızarıklık, ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi belirtiler ihmal edilmeden hekime başvurulmalı diyor.
Romatizmal kas ve iskelet hastalıklarının dünya genelinde daha fazla görülmeye başlanması bu alanda farkındalık oluşturulması çalışmalarının da itici gücünü oluşturuyor. 1996 yılından bu yana 12 Ekimde Dünya Artrit Günü kapsamında artrite bağlı hastalıklara dikkat çekildiğini belirten Prof. Eren Erken, Günümüzde 150den fazla romatizmal hastalık bulunuyor ve dünyada milyonlarca insan eklem hastalıklarından etkileniyor. Eklemlerde görülen iltihabi hastalıkların erken tedavi edilmezse kronik eklem hasarına hatta sakatlığa yol açabiliyor diyor.
Romatoit artrit, kadınlarda daha sık
Eklem iltihabına bağlı romatizmal hastalıkların başında romatoid artrit geliyor. Türkiyede her 200 kişiden birinde romatoit artrite rastlanıyor. Kişinin bağışıklık sisteminin eklemleri çevreleyen zarlara (sinovyum) saldırması nedeniyle ortaya çıkan bu hastalıkta oluşan iltihaplanma zarların kalınlaşmasına yol açıyor. Eklemdeki kıkırdak ve kemik dokusu yol olduğu için zaman içinde eklem doğal şeklini ve hareket özelliğini yitiriyor. Hassas, şişmiş ve sıcak hissedilen eklemler gibi belirtilerle kendini gösteren romatoit artritin erken evrede tanısı pek kolay değil. Ancak kan testlerinin yanı sıra röntgen, manyetik rezonans ve ultrason gibi tetkiklerden yararlanılarak hekim muayenesi ile tanısını koymak mümkün. Kesin tedavisi bulunmayan romatoit artritin genellikle aşırı kilolu ve obez kişilerde, özellikle de 55 yaşın altındaki kadınlarda ortaya çıktığına değinen Prof. Dr. Eren Erken, sigara içmenin de hastalığa yatkınlığı bulunan kişilerde riski çok yükselttiğini vurguluyor.
Gözlerde iltihaplanma ile kendini gösteriyor
Kamburluk olarak bilinen ankilozan spondilik de omurgadaki küçük kemiklerin zamanlar birbirine kaynaşmasına bağlı olarak gelişiyor. Kemiklerin kaynamasında ise iltihaplanma etken oluyor. Erkeklerde daha sık rastlanan ankilozan spondilitin belirtileri erken yetişkinlik döneminde özellikle gözlerde olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde iltihaplanma olarak kendini gösteriyor. Ne yazık ki bu hastalığın da kesin ve kalıcı bir tedavisi bulunmuyor diyen Prof. Dr. Eren Erken, erken tanı ile belirtilere bağlı sıkıntıları azaltmanın ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmanın mümkün olduğunu vurguluyor.
Toplumsal bilinçlenme önemli
Ülkemizde sık görülen Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalıklarında da iltihaplanma temel neden olarak kendini gösteriyor. Bu hastalıkların erken tanısı ile tedavisinde önemli sonuçlar alınabildiğini kaydeden Prof. Dr. Eren Erken, bu nedenle toplumun sistemik romatizmal hastalıklar hakkında bilinçlenmesi gerektiğinin de altını çiziyor. Halk arasında kireçlenme olarak bilinen ve daha çok yaşlanma ile ortaya çıkan osteoartrit hastalığının da sık görülen bir eklem rahatsızlığı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eren Erken, Artrite yol açan nedenler tam olarak bilinemese de hastalık hakkındaki farkındalık, yol açtığı rahatsızlıkların tedavi sürecini çok etkiliyor. Bu nedenle eklemlerde hissedilen her türlü sorun doktora başvurma nedeni olmalı uyarısını yineliyor.