• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 20 Ocak 2021 17:38

Oda Başkanları Esnafın Sorunlarını Anlattı...

Oda Başkanları Esnafın Sorunlarını Anlattı...
Ak Parti MKYK Üyeleri, Antalya Milletvekilleri ve İl Başkanı Oda Başkanlarını Dinlediler

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde gerçekleştirilen Pandemi döneminde esnaf ve sanatkarların durumu hakkındaki toplantıda esnafın yaşamış oldukları sıkıntılar ile talep ve beklentiler dile getirildi.

Ak Parti MKYK Üyesi ve Antalya Milletvekili Av. Mustafa Köse, Ak Parti MKYK Üyesi Gökçen Özdoğan Enç, Ak Parti Antalya Milletvekilleri Kemal Çelik, İbrahim Aydın, Atay Uslu, Dr. Tuba Vural Çokal, Ak Parti Antalya İl Başkanı Av. İbrahim Ethem Taş, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Birlik Yönetim, Denetim, Disiplin Kurulu Üyelerinin katılımlarıylaPandemi dönemi değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Esnafın Sorunları Aktarıldı

Toplantı kapsamında, Ak Parti MKYK Üyesi ve Antalya Milletvekili Av. Mustafa Köse ile AESOB Başkanı Adlıhan Dere, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek esnaf ve sanatkarların sorunlarını iletti. AESOB Başkanı Adlıhan Dere, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya esnaf ve sanatkarların İçişleri Bakanlığı genelgeleri kapsamındaki talep ve beklentilerini aktararak genelgeler oluşturulurken esnaf ve sanatkarların ayakta kalabilmesi, para kazanabilmesine yönelik kararların alınmasını ve zincir cep marketlerin oluşturduğu haksız rekabet karşısında esnaf ve sanatkarların yaşamış oldukları sıkıntıları aktardı. Antalya’nın turizm nedeniyle özel bir il olduğunu aktaran AESOB Başkanı Adlıhan Dere, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yaesnafın taleplerini ileterek “Sayın Bakanım, esnaf ve sanatkarlarımız normalleşme yolunda gelecek sevindirici kararları bekliyor. Esnaf ve sanatkarlarımız sokağımızın ışığıdır, esnafımıza sahip çıkalım, mahalle kültürümüzü koruyalım. Bugün burada Ak Parti MKYK Üyeleri, Antalya Milletvekillerimiz ve İl Başkanımız Kaş’tan Gazipaşa’ya kadar Oda Başkanlarımızı dinliyor, esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarına çözüm önerileri arıyorlar. Esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarının çözümü noktasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızdan destek bekliyoruz. Sayın Bakanım, sizlerden gelecek güzel haberleri bekliyoruz. İnşallah yakın zamanda eski güzel günlerimize geri döneriz.” dedi.

Esnaf ve Sanatkarların Talepleri Aktarıldı

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Bildiğiniz üzere dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüspandemisinden ekonomik olarak en çok etkilenen kesimlerden bir tanesi esnaf ve sanatkarlarımız olmuştur. Ayrıca Antalya’nın ekonomide turizme bağlı bir il olması esnafımızın pandemiden diğer illere göre daha fazla etkilenmesine yol açmıştır. Pandemi sürecinde bizler esnafımız ile bağlantımızı koparmadık sürekli onlarla bir arada olduk. Onların sorunlarını dinledik dayanışma içinde olduk. Esnafımızın sorunlarını düzenli olarak Ticaret Bakanlığımıza ve üst kuruluşumuz olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonumuza ilettik. Antalya esnafının durumunun farklı olduğunu turizm nedeniyle kayıplarının diğer illere göre daha fazla olduğunu dile getirdik. Maalesef ekonomik anlamda kayıpların yaşandığı bir 2020 yılı geçirdik. Önümüzdeki yıl yaşanan kayıpların telafisi için Antalya esnafına ve turizme bağlı sektörlere desteklerin artırılması beklentisi içerisindeyiz. Bu süreçte esnafımız borçlarını ödeyebilmek, sezona hazırlanmak ve pandemi sürecinde ayakta kalabilmek için bankalardan kredi alan esnafımız kredilerini ödeyemedi, kredi notları düştü, sicilleri bozuldu. Hükümetimiz koronavirüs salgını nedeniyle bazı sektörlerde faaliyet gösteren esnaflarımıza gelir kaybı desteği ve işyeri kira desteği sağladı. Gelir kaybı desteğinin ve kira yardımının daha fazla sektörü de içine alarak genişletilmesini ve verilen miktarların esnafımızın ayakta kalmasına yetecek ölçüde arttırılmasını bekliyoruz. Esnafımız zor günler yaşamaktadır. Bu zor günlerin atlatılması için, esnaf ve sanatkarlarımızın ayakta kalabilmesi için devletimizin desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımızvar. Esnaf ve sanatkarlarımız her zaman devletinin yanında olmuştur, bundan sonra da yanında olmaya devam edecektir.” dedi.

Ak Parti MKYK Üyeleri, Antalya Milletvekilleri ve İl Başkanı’na Dosya Verildi

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, esnaf ve sanatkarların taleplerini maddeler halinde sıralayarak, “Pandemi sürecinde esnaf ve sanatkarlarımıza bugüne kadar yapılan desteklerden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Bakanlarımıza ve Milletvekillerimize teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ancak bugün geldiğimiz noktada Pandemi süreci halen devam etmekte. Esnaf ve sanatkarlarımızbu süreçten en çok olumsuz etkilenen kesimi oluşturuyor.Pandeminin seyri göz önüne alındığında esnaf ve sanatkarlarımıza yeni ve kapsayıcı destekler verilmeli. Mart ayından beri devam eden Pandemi sürecindepara kazanamayan ve ayakta kalma mücadelesi veren esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarının çözümü amacıyla şu taleplerimizi dile getirmek istiyorum; 1-Faaliyetleri kısmi veya tamamen durdurulan işyerleri için destek sağlanmalı, 2- Zincir marketler karşısında esnafımız korunmalı, 3-Cep marketlerin kısıtlama günlerinde her türlü ürünü satması engellenmeli, kapalı durumda olan esnafların sattıkları ürünleri satarak oluşturdukları haksız rekabetin önüne geçilmeli, 4-Yapılandırma kanununda revize yapılmalı, iş yerleri kapalı durumda olan ya da iş yokluğundan para kazanamayan esnaf ve sanatkarlarımız ödeme tarihi gelen borçlarını ödeyemez durumda, yapılandırma kanunda yapılacak düzenlemeler ile borçların ödeme tarihleri bir sonraki yıla ertelenmeli,5-Çalışmaları kısıtlanan işyerleri için mücbir sebep ilan edilmeli, 6-Pandemide esnafa ilave prim teşviki verilmeli, 7-Pandemi döneminde e-haciz kaldırılmalı, 8- Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli, 9-Esnafın sırtındaki vergi ve stopaj yükü kaldırılmalı, 10-Esnafın krediye ulaşımındaki engeller kaldırılmalı, etkin bir sicil affı sağlanmalı, 11-Esnaf Bağ-Kur ve çalışanların sigorta primleri düşürülmeli veya dondurulmalı, 12-Ulaşım esnafımızın yaşamış oldukları sorunlar giderilmeli, 13-Elektrik ve doğalgazda vergi yükü kaldırılmalı, 14-Uzaktan eğitim nedeniyle zarar gören kantinci, servisçi, okul formacı vb. esnafımız desteklenmeli, 15-Esnafın defter tutma hadleri yeniden belirlenmeli, 16-Şans oyunları ve piyangocu esnafımızın ödemelerini zamanında alamamaları nedeniyle oluşan mağduriyet ve bayii prim oranlarında yaşadıkları sorunlar giderilmeli, 17-2020 yılı içerisinde ertelenen krediler ve Ssk - Bağ-Kur primlerinin ödeme zamanı geldi, ancak Pandeminin devam etmesi nedeniyle esnafımız bu borçlarını ödeyemez durumda, bu nedenle esnafımızın kredi ve Ssk- Bağ-Kur prim ödemeleri ertelenmeli, 18-Büfe, bakkal, bayii esnafımız Pandemi sürecinde iş yapamadığı halde TAPDK süre uzatım ücretlerini ödemek durumunda kaldı, yine nargile kafeler ve restoranlar kapalı olduğu halde TAPDK harcı ödedi, bu harçların alınmaması gerekiyor. 2020 yılında işyerlerini açmayan ancak TAPDK süre uzatım ücreti ödeyen esnafımızın 2021 yılında yeni bir ödeme yapmamasını ve geçen yıl ödediğimiz ücretlerin bu yılki harçlarımız yerine geçmesini talep ediyoruz.” dedi.

Esnafımız Bizim İçin Çok Önemli

Ak Parti MKYK Üyesi ve Antalya Milletvekili Av. Mustafa Köse, “Bizlerbugüne kadar her zaman esnafımızın yanında yer aldık ve esnafımızın yararına olacak işlere imza atmaya özen gösterdik. Tabi ki tüm problemler bir anda çözülemiyor, ancak acil konular üzerinde gerekli adımları hızlı bir şekilde atacağız. Bu Pandemi sürecini birlik ve beraberlik içerisinde atlatacağız inşallah. Birlik Başkanımızla birlikte ilgili Bakanlarımızla görüşme gerçekleştirerek bu konuları ileteceğiz. Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımız da esnafımıza büyük önem veriyor ve her fırsatta bunu dile getiriyor. Dolayısıyla esnaf ve sanatkarlarımızın bu süreçte yükünü hafifletmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Sorunlar Tek Tek Anlatıldı

Toplantının soru-cevap bölümünde Birlik Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu Üyeleriesnaf ve sanatkarlarınhükümetten beklentileri, sorunlar ve çözüm önerileri dile getirdi. Kaş’tan Gazipaşa’ya kadar esnafın sorun ve taleplerinin aktarıldığı soru-cevap bölümünde, Antalya Lastikçiler Odası Başkanı Bayram Dal: “Cumartesi ve Pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarında sanayi esnafımızın, tamirci, akücü, elektrikçi esnafımızın nöbet usulü ya da başka bir şekilde hizmet vermesini, bunlarla ilgili İçişleri Bakanlığı genelgesi çıkarılmasını talep ediyoruz.”, Alanya Bakkallar, Bayiiler ve Büfeciler Odası Bakanı VelittinYenialp: “Esnafımızın zincir marketlere karşı korunması amacıyla Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunla ilgili yönetmeliklerin en kısa sürede çıkmasını istiyoruz.”, Kaş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Çalışkan: “Bakkallarımızın açılış saatlerinin sabah saat 10:00’dan 08:00’e çekilmesini talep ediyoruz. Böylece esnafımız, marketlerin kapalı olduğu saatlerde en azından bir iki saat para kazanabilir.”, Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci: “Lokanta ve restoranlarımızın HES kodu ile vatandaşlarımıza hizmet vermelerini istiyoruz.”, Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir: “Şu anda kapalı durumda olan kafe, kahvehane, nargile kafe, halı saha gibi işyerlerimizin açılmasını talep ediyoruz. Pandemi nedeniyle zor bir süreçten geçen esnaf ve sanatkarlarımıza daha fazla destek verilmeli. Gelir kaybı ve kira desteklerinin kapsamı tüm esnaf ve sanatkarlarımızı kapsayıcı bir şekilde genişletilmelidir.”, Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz: “Pazar yerlerimizdeki mülkiyet sorunları çözülmeli. İhtiyaca göre yeni pazar yerleri yapılmalı. Pazarcı esnafımızın basit usule tabi olması gerekli. Pazar yerleriyle ilgili bir kanun çalışması yapılmalı.”, Finike Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Ziya Aydemir: “İlimizde özellikle tarım alanında çalışan yabancı uyruklu kişilerin taşımacılık yapması engellenmeli. Bu kişileri taşıyan şoför esnafımıza ise ceza kesilmemeli. Bu işçilerle ilgili yeni bir düzenleme yapılmalı, çalışma ve seyahat kuralları düzenlenmeli.”, Serik Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Sedat Karagöz: “Pandemi süreci bir afet olarak değerlendirilmeli. Yine, D2 belgesi olan araçların servisçi esnafı gibi taşımacılık yapması önlenmeli. Bizim esnafımız, C plakalı araçlarımız Mart ayından beri iş yapamazken, D2 belgeli araçlar şu anda her türlü işi yapıyor. Bu mağduriyet acilen giderilmeli, bu konudaki denetimler arttırılmalıdır.”, Manavgat Bakkallar, Bayiiler ve Büfeciler Odası Başkanı Abdullah Akca: “Büfe, bakkal ve bayi esnafımız süre uzatımı amacıyla TAPDK belgelerine her yıl bir ücret ödemektedir. Esnafımız TAPDK ruhsatına 2020 yılında 450 lira para ödedi ancak esnafımızın bir çoğu hiç dükkanını açmadı. 2021 yılı için TAPDK süre uzatım ücreti alınmamasını istiyoruz.”,Antalya Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun: “Erkek berberi esnafımızın sabah saat 10:00 olan açılış saatlerinin saat 08:00’e çekilmesini talep ediyoruz. Mesleki Eğitim Merkezi Diploma Telafi Programı kapsamındaki kurs programlarında derse devam zorunluluğu kaldırılmalı, esnafımızın sınavlara girerek belge alabilmesi sağlanmalıdır.”, Korkuteli Şoförler ve Nakliyeciler Esnaf Odası Başkanı Kemal Istık: “Şoför esnafımız çok uzun süredir korsan taşımacılık karşısında eziliyor. Yeni bir düzenleme ile bunun önüne geçilmelidir. Esnafımızın üzerinde bir yük oluşturan ve bir faydası olmayan belge zorunlulukları kaldırılmalıdır.”, Antalya Kuaförler Odası Başkanı Tolgahan Demir: “Esnaf ve sanatkarlarımıza verilen gelir kaybı ve kira desteği miktarlarının arttırılmasını talep ediyoruz. Bin liralık gelir kaybı desteğinin, esnafımızın ayakta kalabilmesi için 5 bin liraya yükseltilmesini istiyoruz.”, Antalya Konfeksiyoncular ve Butikçiler Odası Başkanı Yusuf Kurul: “Okulların açılmaması nedeniyle iş yapamayan okul formacı esnafımıza destek sağlanmalıdır. Yine, gelinlik, damatlık, abiye satan esnafımız düğün salonlarının kapalı olması ve kısıtlamalar nedeniyle iş yapamıyor. Bu alanda faaliyet gösteren esnaflarımıza acil destek verilmesini talep ediyoruz.”, Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan: “Turizme yönelik çalışan esnaflarımız şu anda mağdur durumda. Tezgah açamıyorlar ve para kazanamıyorlar. Esnafımız mevcut borçlarını ödeyemiyor. Bu konuda esnafımıza özel olarak destek sağlanmasını talep ediyoruz.”, Antalya Servisçiler Odası Başkanı Süleyman Şahin: “Şu anda Pandemi sürecinde en çok mağdur olan esnaflarımızın başında servisçi esnafımız geliyor. Okulların kapalı olması nedeniyle iş yapamayan servisçi esnafımızın ödemelerinin dondurulmasını istiyoruz. Yine, D2 belgeli araçların servisçilik yapmasının önlenmesini ve servisçi esnafımıza karşı oluşturdukları haksız rekabetin engellenmesini talep ediyoruz. Bu konudaki denetimlerin arttırılması gerekiyor. Vergi, sigorta, muayene ücretleri ve Bağ-Kur ödemelerinin iş yapmadığımız süre boyunca dondurulmasını istiyoruz.”, Antalya Börekçiler, Etli Pideciler ve Kafe Barlar Odası Başkanı Hüseyin Şimşek: “Kafe ve barlarımız şu anda tamamen kapalı durumda. Esnafımızın HES kodu uygulaması ile açılmasını talep ediyoruz. Börekçi ve pideci esnafımızın işyerlerinde yüz yüze hizmet vermelerini talep ediyoruz.” dedi.

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.