• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 17 Şubat 2025 11:03

Ölümler Artıyor, Uzmanlar Uyarıyor

Ölümler Artıyor, Uzmanlar Uyarıyor

Kaçakçılar maliyeti düşürmek amacıyla kimya sanayisinde çözücü olarak kullanılan metil alkolü sahte içki üretiminde kullanıyor. Ancak metil alkol, kısa sürede organlara zarar vererek ölüme yol açabiliyor. Türkiye genelinde son dönemde sahte içkiden kaynaklı ölümler artış gösterirken, denetimlerin artırılması gerektiği vurgulanıyor.

Ölümler Artıyor, Hastaneler Dolu

7 Şubat itibarıyla İstanbul'da 70, Ankara'da ise 33 kişi sahte içki nedeniyle hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi de hastanelerde tedavi görüyor. Yurt çapında gerçekleştirilen operasyonlarda tonlarca sahte içki ve bunun üretiminde kullanılan kimyasallar ele geçirildi. Halkta büyük tedirginlik yaratan bu durum, sahte içkiyle mücadelenin daha sıkı denetlenmesini gündeme getirdi.

Bağımlı Danışmanı ve Kriminal Uzmanı Emekli Polis Amiri İsa Altun, sahte içkinin anlaşılmasının zor olduğunu belirterek tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Altun, "Vatandaşların aldıkları içkinin güvenilir olup olmadığını kontrol etmeleri büyük önem taşıyor. Darphane BUİS uygulaması ile bandrolü kamerayla okutarak veya seri numarasını girerek doğruluğunu kontrol edebilirler. Şüpheli bir durum varsa, ALO 174 Gıda Hattı veya 112 üzerinden polise bildirim yapılmalı" dedi.

Denetimler Yetersiz mi?

Altun, denetimlerin yeterli olmadığına dikkat çekerek, "Alkol fiyatlarının yüksek olması kaçak içki üretimini artırıyor. Merdiven altı üreticiler, maliyeti düşürmek için metil alkol kullanabiliyor. Bu nedenle cezaların caydırıcı olması ve denetimlerin sıklaştırılması şart" dedi.

Metil Alkol: Ölümcül Tehlike

Sahte içkide kullanılan metil alkol, sanayide çözücü olarak kullanılırken içildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Altun, "Metil alkol ağız yoluyla alındığında hızla emilir. 25-30 ml alımı kalıcı körlüğe, 100 ml alımı ise ölüme yol açabilir. Zehirlenme belirtileri arasında baş dönmesi, görme kaybı, mide bulantısı, bilinç kaybı ve koma yer alır" diye uyardı.

Evde Üretim de Riskli

Bazı tüketicilerin alkolü evde kendilerinin üretmeye çalıştığını belirten Altun, "Kişiler satın aldıkları alkolün etil mi, yoksa metil alkol mü olduğunu ayırt edemiyor. Evde yapılan hatalı üretimler de ölümlere yol açabiliyor" dedi.

Kaçak İçki Nasıl Önlenir?

Yetkililer, kaçak içkinin önüne geçmek için sıkı denetimlerin yanı sıra bilinçlendirme çalışmalarının artırılmasını öneriyor. Altun, "İçki satışı yapan işletmelerin düzenli olarak denetlenmesi, merdiven altı üretim yapanların engellenmesi ve sert yaptırımlar uygulanması gerekiyor" diye konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.