• imsa
ÖZEL HABERLERHaber Girişi : 29 Ocak 2024 13:21

'Onlar da bedel ödemeli'

'Onlar da bedel ödemeli'

Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremin ardından yüzlerce bina da yıkılırken depremzedelerin konut mağduriyeti de ortaya çıktı.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, depremlerde yıkılan binalarda müteahhitlerin yakalanarak gerekli cezai müeyyidelerin uygulandığını ancak mağdur olan depremzedelerin konutlarının geri gelmeyeceği için bir mağduriyet oluştuğunu söyledi.

DEVLET DEĞİL MÜTEAHHİT KARŞILAMALI

Depremde yıkılan evlerin devlet tarafından bir şekilde yenilendiğinin altını çizen Neşet Gündüz "Ancak tüketici yıkılan binasının yine kendi parasıyla veya ödediği vergilerden değil, kendisine 'ayıplı' konut satan müteahhitlerden ve şirketlerden konutunun yenilenmesini istemektedir. Bu sebeple enkaz kaldırılırken buna dayanak olacak delillerin toplanmasını ve hukuk sürecini işletilmesini istemektedir. İmar ve deprem yönetmeliğine aykırı konut satan, gerektiği gibi etüt zemini yapmayan, kaliteli ve standartlara uygun beton kullanmayan, uygun demir kullanmayan satıcıların bir bedel ödemesi gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğunun altını çizen Neşet Gündüz, "Artık deprem gerçeği ile yaşamak zorundayız. Tüm planlarımızı buna göre yapmalıyız. Artık tüketici başını sokacak bir konut değil, can güvenliğini sağlayacak bir konutun satın almanın bilincindedir. Her deprem sonrası ceza hukukunun işletilmesi ve ayıplı bina ve konut satan müteahhitlerin cezalandırılması tüketicinin mağduriyetini gidermeye yetmemektedir. Ortada bir mağduriyet vardır ve bu mağduriyetin karşılanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Başkan Gündüz, "Bu sebeple enkazlar kaldırılırken tüketici hukukunun da işletilmesi ve delillerin buna göre toplanması gerektiğini düşünüyoruz. Tüketici, kendisine 'ayıplı' konut satan satıcı konumundaki müteahhitlere ve şirketlere karşı hukuk mücadelesini yürütmek üzere fırsat verilmesini istemektedir. Taleplerini tüketici mahkemelerine taşımak istemektedir" dedi.

AYIPLI MAL ÇERÇEVESİNDE

Tüketicinin Korunması hakkındaki kanunun 12. maddesi konutlarda zamanaşımına ilişkin olduğunun altını çizen Başkan Neşet Gündüz, "Buna göre; Konut veya tatil taşınmaz mallarda garanti süresi taşınmazın teslim tarihinden itibaren 5 senedir. Ayıp, ağır kusur ve hile ile gizlenmişse zaman aşımı hükümleri uygulanmaz demektedir. Deprem konutlardaki tüm ayıpları ortalığa saçmıştır. Zemin etüdü gerektiği şekilde yapılmayan, kalitesiz beton kullanılan, projeye uygun demir kullanmadan yapılan konutlar gizli 'ayıplı konut' çerçevesindedir" açıklamasında bulundu.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "Konutların projeye uygun yapılıp yapılmadığını tüketicinin bilmesi mümkün değildir. Bunlar sonradan ortaya çıkan 'gizli ayıp'” çerçevesinde olan şeylerdir" dedi.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK