• imsa
GÜNDEMHaber Girişi : 17 Ağustos 2022 17:27

Özgürlüğüne Kavuştu

Özgürlüğüne Kavuştu
Elektrikli sandalyeyle dışarı çıkma şansı yakalayan Mehmet Ali Hamarat, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle sandalyesine binmekte zorlanınca Antalya Yardımlaşma Platformu’nun aracılığı ile Kayseri’de Osman Koçkar isimli mucittin yatalak babaannesi için ya

Mehmet Ali Hamarat, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle elektrikli sandalyesine binmekte zorlanınca Antalya Yardımlaşma Platformu Yardım elini uzattı. Kayserili Osman Koçkar adında bir “Mucit”in tasarladığı portatif vinci alarak aileye ulaştırarak Mehmet Ali amcayı özgürlüğüne kavuşturdu.

Antalya’da eşiyle yaşayan 64 yaşındaki Mehmet Ali Hamarat,aile mirası olarak taşıdığı hastalığı nedeniyle 2006 yılında boyacı olarak çalıştığı inşaattan ayrılmak zorunda kaldı. Bacaklarındaki rahatsızlık nedeniyle çalışamaz hale gelen Hamarat, yaşlı annesinin bakımını hasta haliyle üstlendi. Bacaklarındaki rahatsızlığın devam etmesi üzerine Hamarat'ın, yapılan kontroller sonucu kangren olduğu ortaya çıktı. Tutamayan bacaklarından dolayı sürünerek annesine bakan Hamarat, hem hastalık hem de sürünmenin açtığı yaralar yüzünden sol bacağında kangren oluştu. 2013 yılında Konya’da sol bacağı kesilen Hamarat, yaşamına tekerlekli sandalyeyle devam etti. Sol bacağındaki kangrenin sağ bacağında da oluşmasından dolayı Hamarat’ın 2017 yılında Antalya’da diğer bacağı kesildi. Kendi başına kişisel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan Hamarat’a eşi Ayşe Hamarat destek oldu.

Vinç ona özgürlüğünü getirdi

Elektrikli sandalye sayesinde yatağa bağımlı hale gelmekten kurtulan Hamarat, kaburgalarından yaşadığı rahatsızlık nedeniyle sandalyeye binip inmekte güçlük yaşayınca evden çıkamaz hale geldi. Kaburgalarından kavranarak sandalyesine bindirilen Hamarat’ın zamanla kaburgalarında meydana gelen ezilmelerden dolayı sandalyesine binebilmek için 2 kişiye ihtiyaç duymaya başladı. Hamarat’ın sandalyesine oturabilmesi için 2 kişinin yardımıyla her iki koltukaltından tutulup kaldırılması gerekiyordu. Sadece eşinin yardımıyla sandalyesine oturamayan Hamarat’a yardım elini Antalya Yardımlaşma Platformu uzattı. Kayserili Osman Koçkar adında bir “Mucit”in tasarladığı portatif vinci alarak aileye ulaştıran Antalya Yardımlaşma Platformu Başkanı Halit Mert “Yardımlaşma Platformu olarak iki bacağını kaybeden Mehmet Ali amcamızın evini taşıdık. Evin merdivenlerinde kolay girip çıkabilmesi için rampa yaptırdık. Kaburgalarındaki rahatsızlık nedeniyle Ayşe abla onu tek başına kaldıramıyordu. 2 kişiye ihtiyacı vardı. Eve mahkûm olmaması için ilanda gördüğümüz vinci buraya getirttik. Parçalar halinde gelen vincin üst demiri kargoda kayboldu ama bir hafta sonra o da elimize ulaştı” dedi.

İstediği yere gidip evine dönecek

Hastanın kaldırılıp indirilmesi için satılan cihazların pahalı olması üzerine tasarımı kendine ait olan vinçleri atölyesinde tasarladığı öğrenilen Osman Koçkar’ın yaptığı 11’inci vinci Antalya Yardımlaşma Platformu Başkanı Halit Mert, Hamarat ailesine ulaştırdı. Eşinin kumandayı kontrol etmesiyle Hamarat, elektrikli sandalyesine oturabiliyor ve dışarıya rahatlıkla çıkabiliyor. Mehmet Ali Hamarat “Bu vinç gelmeden önce hastaneye gidebilmek için en az iki insana ihtiyacım oluyordu. İnsan bulamıyordum. İki kişiyle binmek zorundaydım. Bu aparat sayesinde hanım tek başına indirip bindirebiliyor. Elektrikli sandalyeye bindiğim zaman evime çok yakın olan tramvaya binip hastaneye ya da diğer yerlere gidip işimi halledip tekrar tramvayla evime dönebiliyorum” dedi.

Yadırgayarak bakmasınlar

2022 yasasından engelli maaşı alarak yararlanan Mehmet Ali Hamarat, eşi Ayşe Hamarat’ın da hasta bakım aylığı almasıyla geçimini sağlıyor. Ayşe Hamarat “Aldığımız aylık maaş Mehmet Ali’nin ilaç ve bez masraflarına ancak yetiyor. Evin kirası ve faturalar derken eldeki para geldiği gibi gidiyor. Her hafta gazlı beze 100 TL veriyoruz. Eskiden bu kadar masrafı yoktu. Son 5-6 senedir Mehmet Ali’nin bacaklarının altındaki yaralar artıyor. Bu yüzden tedavi masrafı da arttı” şeklinde konuştu. Yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen şükreden Mehmet Ali Hamarat “Henüz bu vince alışamadım. Bir süre sonra denize de giderim ama denizi taşırırım diye korkuyorum. Her halime şükrediyorum, her halimle mutluyum ama insanların yadırgayarak bakmasına alışamadım. İsteğim normal birine bakar gibi bakmaları” diyerek insanların bakışlarından dolayı rahatsızlığını dile getirdi.

“Ya baban ya ben”

Eşi Ayşe Hamarat’la evlenme sürecinden de söz eden Mehmet Ali Hamarat “Eşim Ayşe’yle telefonda tanıştık. 1 seneye yakın telefon görüşmelerimiz oldu. En sonunda ‘Ya gel ya da irtibatı’ keselim dedim. Ayşe’nin babası kızını memleketlisi dışında birine vermek istemiyordu. Babası ve benim aramda tercih yapmak zorunda kaldı ve beni seçti. Kaçma planları yaptık. Konya otogarına gelen Ayşe’yi abimle birlikte almaya gittim. 15 gün sonra babasına telefon açıp, kendimden ve kızını ne kadar sevdiğimden söz ettim. Bir şey diyemedi. Babası vefat etti. Kendi kardeşlerimle de aram bozulunca 300 TL’ye başka bir eve yerleştim” dedi.

Yardımlaşma Derneğin Gönüllüsü Tahir Arslan ve Halit Mert madden ve manen destekte bulunduklarını kaydeden Mehmet amca, “Bizi şu an olduğumuz eve yerleştirdiler. Ev sahibi de çok iyi. Odalara, balkona kapı önüne demir rampa yapmamıza karşı çıkmadığı gibi olası bir durumda yardım edebileceğini de söyledi. Bir akşam eşim Ayşe rahatsızlandı. Kalp krizi geçiriyordu. Ev sahibini aramaktan başka bir şey gelmedi elimden. Sağ olsunlar hastaneye yetiştirdiler. Birisi yoğun bakım kapısında Ayşe için ağlarken diğeri de benimle ilgilendi” dedi. Engelinden dolayı eşinin sosyal hayatını kalmadığını ifade eden Mehmet Ali Hamarat “Ben artık rahatlıkla tek başıma gezebilirim. Eşim de istediği zaman komşuya, alışverişe gidebilir. Biraz da eşim bu aparat sayesinde rahatlayacak,yükü hafifleyecek” dedi.

 

Mühübe TAŞKIN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.