• imsa
GÜNDEM Haber Girişi : 31 Ağustos 2020 16:06

Pahalıya mal olabilir

Pahalıya mal olabilir
Emekli polis ve Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, pandemi döneminde insanların eve kapandığını belirtirken “Ücretsiz içerik uğruna kişisel verilerden olmayın” uyarısında bulundu.

Pandemi süreci ile birlikte evde vakit geçiren çoğu kişi dizi, film ve belgesel yayınlarını online platformlardan izlerken, tehditleri göz ardı ediyor.

 

Online yayın platformları üzerinden kullanıcılara yönelik gerçekleşen kimlik avı saldırılarına dikkat çeken emekli polis ve Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, kişisel verilerin ücretsiz içerik izleme uğruna hackerlerin ellerine geçtiği konusunda uyarıyor.

 

KULLANICILAR DİKKATLİ OLMALI

“COVID-19 ile birlikte sosyal hayatla arasına mesafe koyan birçok kişi evde vakit geçiriyor” diyen İsa Altun, “Bu süreçte vakitlerini online yayın platformu olan internet üzerinden yayın yapan bir kanal üzerinde geçiren kullanıcılara ise hackerlerin bir dizi tuzakları oluyor. Aylık ödeme ile platforma erişim sağlamak yerine abartılı indirim ve hatta ücretsiz kayıt gibi fırsatları kullanıcılara sunan hackerlerin amaçlarının farklı olduğu açık ve net. Arka planında kişisel verileri avlamak olan hackerlerin kimlik avı saldırılarına karşı kullanıcıların dikkatli olması gerekiyor” dedi.

 

HACKERLER İÇİN MADENLER

Her alanda olduğu gibi eğlence sektöründe de dijitalleşme ve online süreçler yerini sağlamlaştırdığını belirten İsa Altun, “Pandemi süreci ile birlikte de birçok online yayın gerçekleştiren platform evlere kapanan kitlelerin bir numarasına yerleşiyor. Bu durumun farkında olan hackerler ise duruma uygun tuzaklarla kullanıcıların kişisel verilerine erişmek istiyor. Online yayın platformlarının hackerler için birer maden durumunda. En çok kullanılan saldırı tekniği ise kimlik avı saldırısı ve kullanıcılar sosyal mühendislik ile avlanmakta” ifadelerini kullandı.

 

HEDEFTE KİŞİSEL VERİLER VAR

Emekli polis ve Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun açıklamasına şöyle deam etti: “Evlerine kapanan kişilere pandemi sürecinde çoğu yerden kimlik avı saldırısı gerçekleşti. Bunların arasında en dikkat çekeni ise online yayın platform bağlantılı URL linklerindeki artış oldu. Mayıs ayında yüzde 853 artış gösteren bu linkler, aslında hackerlerin kullanıcılara yönelik oluşturduğu oltalamaları barındırıyor. Kullanıcıların ücretsiz içerik izleme dürtüsüne yönelik gerçekleşen ve süreç içerisinde de birçok kullanıcıyı ağlarına düşüren hackerlerin odak noktasında ise kişisel veriler yer alıyor.”

 

5 ÖNEMLİ UYARI

Günümüzde hackerlerin kullanıcılar üzerinde uyguladığı sosyal mühendislik saldırıları her dönem değişebildiğine işaret eden İsa Altun, “Pandemi sürecinde online yayın platformlarının rağbet görmesinden dolayı saldırılarındaki içerikleri de ona göre güncelleyen hackerler var. Bu tarz platformlarla ilgili e-posta kutusuna düşen iletilere dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.

 

Kişisel verilerin korumması adına 5 önemli uyarıda da bulunan İsa Altun şunları söyledi: “E-postalarınıza gelen maillerin doğruluğunu kontrol edin. İndirim ve hediye tekliflerinin doğruluğunu kontrol edin. Platformların kendi siteleri üzerinden adımları takip ettiğinize emin olun. Hesap özetlerini ve kredi kartı ekstrelerini kontrol edin. Antivirüs yazılımları kullanın.”

 

Yalçın KÜÇÜK

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.