• imsa
SAĞLıKHaber Girişi : 04 Aralık 2021 10:56

Pandemi ve Çocuklarda Aşının Önemi

Pandemi ve Çocuklarda Aşının Önemi
Güçlü bir bağışıklık sisteminin temelleri, bebeklik döneminde atılır. Anne sütüyle zamanında alınan gıda takviyeleri ve ayrıca aşıların doğru zamanda yapılması bu temelin oluşmasındaki önemli etkenlerdir.

Güçlü bir bağışıklık sisteminin temelleri, bebeklik döneminde atılır. Anne sütüyle zamanında alınan gıda takviyeleri ve ayrıca aşıların doğru zamanda yapılması bu temelin oluşmasındaki önemli etkenlerdir. Fakat bu unsurların birbirini tamamlaması gerekir. Herhangi birinin yetersiz kalması durumunda çocuğun hastalıklara karşı olan savunma mekanizması zayıflar.

Anne sütüyle beslenen bebeklerin enfeksiyon kapma riski daha düşük olsa da anne sütü tek başına bulaşıcı bir hastalıkla baş edemeyebilir. Bulaşıcı hastalıkların yol açabileceği kalıcı rahatsızlıkları ve ölümü önleyecek en büyük unsurun aşı olduğunu vurgulayan Avrasya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, konu hakkında önemli bilgiler veriyor.

Aşı en güçlü önlemdir

Aşı, bebek ve çocukların çeşitli enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı korunması için en gerekli tıbbi uygulamalardan biridir. Aşı sadece oluşabilecek hastalıklara karşı korumaz, aynı zamanda Covid-19 gibi çeşitli hastalıkların gelişmesine ve bulaşmasına da engel olur. Fakat ne yazık ki dünyada her yıl hastaların neredeyse 2 milyon kadarı aşı olmadığı için hayatını kaybediyor. Gerekli aşıların yapılmadığı çocuklarda hastalık, sakatlık ve ölümler oldukça sık görülüyor. Tetanoz, polio, kızamık, tüberküloz, difteri, boğmaca ve hepatit B’ye karşı yapılan aşılar bebek ve çocuk sağlığı için hayati önem taşıyor.

Aşı ve anne sütü bebeklerin ve çocukların en büyük savunma mekanizmasını oluşturur. Yeni doğan bebekler, anne sütünden aldıkları antikorlarla hastalıklara karşı korunur. Ancak bu korunma, zaman geçtikçe azalarak kaybolur. Bu yüzden ilerleyen dönemler için aşı olunması gerekir. Ayrıca boğmaca gibi hastalıklar için anne sütünden alınan antikor yoktur. Dolayısıyla bu tür durumlara karşı aşı şarttır.

Bebekler ve çocuklar için aşı rehberi

Yeni doğan bebeklere ilk olarak Hepatit B1 aşısı yapılır. Bebek doğduğunda ilk doz hastanede uygulanır ve taburcu olmadan mutlaka yaptırılması gerekir.

1. ayın sonunda bebeğe Hepatit B2 aşısı uygulanır. Hepatit B2 aşısının yapılma nedeni özellikle bebeklerde ağır karaciğer enfeksiyonuna neden olan bir virüs türü olmasıdır.

2. ayın sonunda bebeğe sırayla KPA1 (bacak kası içi), BCG (verem - sol omuz deri içi), 5’li veya (2, 3 ayda) karma aşı (Difteri, Tetanoz, Asellüler Boğmaca, Polio- bacak kası içi) ve rotavirüs (ağızdan) yapılır.

4. ayın sonunda DaBT – İPA – HİB 2 - (Beşli Karma Aşı- bacak kas içi), KPA2 (Pnömokok- bacak kası içi), rotavirüs (ağızdan) aşısı yapılır.

6. ayın sonunda Hep B3 (Hepatit B), KPA 3 – (Pnömokok- bacak kası içi), DaBT – İPA – HİB 3- (beşli karma aşı- bacak kas içi), OPA 1 – Oral Polio aşısı yapılır.

9. ayda Meningogok 1 aşısı uygulanır. Bu aşının yapılma sebebi, menenjit olarak da bildiğimiz, omuriliği ve beyni saran zar enfeksiyonu olarak tanımlanan Meningoogok hastalığıdır.

12. ayın sonunda uygulanan aşılar ise sırasıyla KKK-1 (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak aşısı), KPA-4 – (Pnömokok- bacak kas içi), Su Çiçeği-1 (Varicella- kol deri içi), Meningokok aşısıdır.

24. ayda, Hepatit A, ilköğretim 1.sınıf KKK (Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak), DaBT-İPA, Su Çiçeği, ilköğretim 8.sınıf TD aşısı yaptırılır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.