• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 23 Haziran 2022 13:55

Pandemide 'Yaz Dalgası'na Dikkat

Pandemide 'Yaz Dalgası'na Dikkat
Solunum Derneği TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, aşının yaygınlaşması ile önlemlerin büyük ölçüde kaldırıldığına ancak COVID-19 pandemisinin birçok ülkede yeniden artışa geçtiğine dikkat çekti.

Solunum Derneği TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, aşının yaygınlaşması ile önlemlerin büyük ölçüde kaldırıldığına ancak COVID-19 pandemisinin birçok ülkede yeniden artışa geçtiğine dikkat çekti.  Kömürcüoğlu, “yaz dalgası” denilen bu artış eğiliminden korunmak için özellikle kalabalık alanlarda önlemlerin göz ardı edilmemesini önerdi.

Nisan ayından itibaren ülkemizde ve kuzey yarım kürede vaka sayılarında hızlı bir düşüş izlenmesi üzerine dünyada ve ülkemizde COVID-19 önlemleri büyük ölçüde kaldırıldı. O günden bu yana gündemden düşen pandeminin bazı ülkelerde yeniden yükselişe geçmesi üzerine bir açıklama yapan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, nelere dikkat etmemiz gerektiğini yeniden hatırlattı.

OMICRON BAE.4 VARYANTI YAYILMAYA DEVAM EDİYOR

Kömürcüoğlu, önlemlerin ve yasakların kaldırılmasının ardından pandemide gelinen mevcut durumu şöyle özetledi: “Maske zorunluluğunun kaldırılması, yaz aylarında havaların ısınması ve turizm hareketliliğinin artmasıyla haziran başı itibarıyla Almanya, İtalya, Yunanistan başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde tekrar vaka artışları bildirilmeye başladı. İsrail’de Nisan ayından bu yana en yüksek vaka oranlarının izlendiği bildirildi. Bu artış ‘yaz dalgası’ olarak adlandırılıyor. Ülkemizde halen ciddi bir vaka artışı bildirilmedi, ancak günlük test sayımız çok düşük, tarama yapmıyoruz, salgın bitti algısı nedeniyle önlemler sıfıra inmiş durumda. Yaz dalgasında etkin varyant Omicron BAE.4, diğer varyantlara göre daha fazla akciğer tutulumuna neden olması, ayrıca antikordan kaçması ve mevcut aşıların bu varyanttaki etkinliğinin düşük olması nedeniyle geçiren kişilerde tekrar enfeksiyon oluşturabiliyor. Bu nedenle de hızla yayılmaya devam ediyor.”

AŞILARIN ETKİNLİĞİ AZALMAYA BAŞLADI

Dünya gündeminde “Mevcut aşıların etkisiz kalacağı ve yeni varyantlar oluşabileceği, bu nedenle sonbahara kadar bu varyantlara karşı daha etkili olacak yeni aşı çalışmalarına hız verilmesi” gibi konuların tartışıldığına işaret eden Kömürcüoğlu, şu tavsiyelerde bulundu:

  • Maalesef salgın hafifledi ama tam olarak bitmedi, sonbahar itibarıyla tekrar ciddi vaka artışları yaşayabiliriz.
  • Özellikle yaşlılar ve ek hastalığı olanlar COVID-19 açısından halen riskli gruptalar ve mortalite riski taşıyor.
  • Aşıların etkinlikleri de geçen zamanla azalmaya başladı, hatırlatıcı dozların yaşlı ve riskli gruba mutlaka yapılması gerekiyor.
  • Kapalı alanlarda ve çarşı ve pazar yeri gibi kalabalık açık alanlarda koruyucu maske kullanılmasını ve üst solunum yolu belirtileri gösteren kişilerin mutlaka test yaptırmasını öneriyoruz.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.