• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 08 Ocak 2024 10:16

Plakalarda ‘karekod’ uygulaması

Plakalarda ‘karekod’ uygulaması

Plakalarda yeni döneme girilmesiyle birlikte, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren basımı yapılan tüm tescil plakalarında karekod bulunma zorunluluğu nedeniyle Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası'nda yoğunluk yaşanıyor.

PERSONEL TAKVİYESİ YAPILDI

Yaşanan yoğunluk nedeniyle plaka basımı yapılan alandaki personele takviye yaparak vatandaşa yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getiren Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan, "1 ocak 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte yönetmenliğin 35 maddesinin üçüncü fıkrası değiştirilerek plakalarda belirtilen mevcut özelliklere ek olarak plakanın bilgilerinin doğrulanmasını sağlamak amacıyla, il kodu ile harf grubu arasında yer alan alanda, 15x15 mm ebadında karekod ve plakanın basıldığı yıl ile başlayan ve 12 puntoda 12 haneli seri numaranın yer alacak. Bu nedenle yeni satışı yapılan araçlarda karekod uygulaması 1 Ocak itibariyle zorunlu oldu" ifadelerini kullandı.

HER ARACI KAPSIYOR MU?

Plaka değişikliğinin her araç ve her satışta geçerli olmadığını sözlerine ekleyen Başkan Alkan, "1 Ocak 2024 tarihinden sonra ilk defa yapılan tescil işlemlerinde ve plaka değişikliğine getirilen her işlem neticesinde üzerinde karekod ve 12 haneli seri numarası bulunan plakaların kullanılması sağlanacak. Bu durumda da halihazırda araçlarda kullanılan tescilli plakaların değiştirilmek gibi bir zorunluluğu bulunmamakta" şeklinde konuştu.

AĞIR HASARLI OLANLAR DEĞİŞECEK

TÜVTÜRK’e giden ve ağır kusuru olarak geçen plakalar değişeceğinin altını çizen Mehmet Ali Alkan, "Plakalarda yer alacak karekod, 15x15 mm ebatlarında ve plakanın il plaka kodu ile harf grubunun arasında yer alarak, üretildiği tarihi seri numarası ve üretim yeri gibi bilgileri içererek elektronik ortamda kaydedilecek ve yetkili kişiler tarafından sorgulanabilecek" dedi.

SAHTECİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Başkan Mehmet Ali Alkan, "Plakalarda karekod uygulamasının amacı ise trafikle ilgili sahteciliğin ve suçları önlemek amacıyla hayata geçirildiği bilgisi verilirken, plakalarda karekod uygulaması daha güvenli ve şeffaf bir motorlu taşıt plaka sistemi sağlanmasını amaçlıyor. Plakalarda karekod uygulaması sahte plaka kullanımını önleyeceği gibi araç takibi ve kontrolerin daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesine olanak tanıyacak" açıklamasında bulundu.

DAHA KOLAY TAKİP OLACAK

Alkan ayrıca, "Karekod plakanın bilgilerini her zaman güncel olmasını sağlayarak, bu sayede araçlar daha kolay takip edilebilir ve kontrol edilebilir bir hale gelecek. Trafik güvenliğinin artmasına da katkı sağlayacak olan yeni uygulama sahte plaka kullanımının önlenmesine ve araç takibini kolaylaştırılmasına trafik güvenliğinin artmasına katkı sağlamış olacak" ifadelerine yer verdi.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK