• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 10 Mayıs 2022 11:33

Probiyotikler Aynı Zamanda Psikobiyotik mi?

Probiyotikler Aynı Zamanda Psikobiyotik mi?
Sindirim sistemi ve beyin arasında çift yönlü bağlantı olması, bağırsakların ikinci beyin olarak adlandırılmasına neden olmuştur.

Sindirim sistemi ve beyin arasında çift yönlü bağlantı olması, bağırsakların ikinci beyin olarak adlandırılmasına neden olmuştur. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin bağırsaklarda üretilmesi de bunu kanıtlar nitelikte. Peki ‘mutlu bağırsak mutlu ruh hali’ ne anlama geliyor?

 

Uzmanlara göre, bağırsak sağlığının iyileştirilmesi bağırsak beyin aksının dengesi açısından çok önemli. Bağırsaklarda salgılanan serotonin gibi hormonların direkt olarak beyin fonksiyonları üzerinde etkili kimyasallar olması, bağırsak beyin aksının dengesinde probiyotiklerin rol alabileceğini gösteriyor. Medline uzmanlarından Dr. Ferit Şeyhzade yapılan çalışmalara göre, bazı kişilerde probiyotiklerin bilişsel (düşünsel) işlevler üzerine olumlu etkileri olduğunu belirtiyor. Dr. Ferit Şeyhzade şöyle devam ediyor: ‘Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. İşte tüm bu sebepler nedeniyle bazı probiyotikler psikobiyotik olarak da adlandırılabilir.’

 

Probiyotikler ruh halimizi olumlu yönde etkiler mi?

 

Bilimsel çalışmalar probiyotiklerin duygularımız üzerinde iyileştirme etkileri olabileceğini gösteriyor. Bu da probiyotiklerin neden psikobiyotik olarak anıldığını açıklıyor. Ruh sağlığına fayda sağlayan canlı organizmalar olarak nitelendirilen probiyotikler yeterli miktarlarda alındığında ruh sağlığı konusunda sıkıntı yaşayan kişilerde düzelmeler olduğu ortaya konuyor. Yaşamın erken dönemlerindeki stres, travma ve benzeri olaylar uzun vadede bağırsak bakterilerini değiştirebiliyor. Düzenli probiyotik kullanan kişilerde ise bu stresin etkileri ve anksiyetenin azaldığı gözlemleniyor.

 

Hem bağışıklığa hem ruhumuza iyi geliyor

 

Probiyotik tedavi, kişilerin hem bilişsel işlevlerini hem de bağışıklığını aynı anda tamir ediyor ve normalleştiriyor. Birçok çalışma probiyotiklerin yani psikobiyotiklerin davranışsal ve bağışıksal sağlığın iyileşmesini sağladığını hatta antiinflamatuar yani anti enfeksiyonel olduğunu ortaya koyuyor. Bilim insanlarına göre probiyotikler vücutta stres etkilerini kontrol altına alarak duygudurum ve davranışların modülasyonunu sağlıyor.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.