Yeterli ve dengeli beslenme, vücudun büyümesi, gelişmesi ve sağlığın korunabilmesi için kişilerin boy, kilo, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine uygun miktarda ve çeşitte besin almasıdır.
Yeterli ve dengeli beslenme, vücudun büyümesi, gelişmesi ve sağlığın korunabilmesi için kişilerin boy, kilo, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine uygun miktarda ve çeşitte besin almasıdır. Günlük hayatta genel olarak bunlara dikkat etmemize rağmen Ramazan ayı geldiğinde bildiğimiz bu kurallar unutuyor, yanlış beslenme ve sağlığımıza dikkat etmemizden dolayı birçok sorun yaşıyoruz. Oysaki Ramazan ayının amacı bütün gün aç kalıp daha sonra bunun acısını çıkarırcasına yemek değil, bütün bir yıl boyunca yorulan sindirim sistemimizi dinlendirmektir. Ancak maalesef iftar ve sahurda dengesiz ve çok yemek yiyerek vücudumuzu çok daha fazla yoruyoruz.
Ramazan ayında yaşanan sorunların çoğu yanlış beslenmeden kaynaklanır ve bunlar ülser, mide kanaması gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve diğer bazı hastalıklara neden olur.
İftar ve sahurda en çok yapılan hatalar;
Beyine doyma iletisi 20 dakika gibi bir sürede iletildiğinden hızlı yemek yiyenler doygunluk hissini algılayamazlar ve gerektiğinden fazla yemek yerler. Bunu önlemek için günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmemiz gerekiyorsa Ramazanda da bunu sürdürmeliyiz. Oruçluyken gün boyu alamadığımız besin ihtiyacımızı iftar ve sonrasında karşılamak zorundayız. Bu amaçla orucumuzu ikindi öğünü yer gibi hafif gıdalarla ( çorba ve peynir, ekmek-pide, zeytin gibi) açmalı, 1-2 saat kadar ara verip akşam yemeği olarak da etli sebze yemeği, bol salata, yoğurt, az miktarda makarna veya pilav gibi yemeklerle devam etmeliyiz. Mide ve bağırsakları zorlayıcı kızartma türü, yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmalıyız. Yediklerimizi hazmettikten sonra ara öğün olarak meyve, süt-yoğurt yine haftada 2-3 kez sütlü tatlı yiyebiliriz.