RECEP TAYYİP ERDOĞANDAN ÖNCE HZ OSMANDAN SONRA

  • SUR YAPIIIIIII

Allah-u Teâlâ kuran-ı kerimde Adiyat suresi 8 ayette şöyle buyuruyor: Hiç şüphesiz o(İnsan), mal sevgisi sebebiyle çok katıdır. Bu ayetin anlam çerçevesinde

   Bugün; Hz Osman ve Recep Tayyip Erdoğan özelinde inanan toplumun değişen şartlar karşısındaki savruluşunun arka planı analiz etmeye çalışacağım. Makam, mevki ve maddiyata olan meylin toplumsal başkaldırıda oynadığı rolü tarihi verilerle irdeleyeceğim. Genelleme yapamayacağımız için muhakkak ki bu çerçevenin dışında olan nice insanlar olacaktır.

    Hz Osman ve recep Tayyip Erdoğan İslam coğrafyası ve tarihi üzerinde etkili iki şahsiyet. Biri ona tabi olanlarla birlikte sevabıyla günahıyla imtihanını tamamlamış ve rabbine kavuşmuştur. Diğeri ise bizler gibi hala imtihan alanındadır. Hz Osman bilindiği gibi Hz Ömer den sonra halife olmuş, halifelik dönemi 12 yıl sürmüştür. Tarihçiler bu halifelik sürecini ilk 6 yıl ve son 6 yıl olmak üzere iki ayrı bölümde incelerler.  Hz Osmanın Hz Ömer den sonra halifelik makamına oturmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardı. Görebildiğimiz kadar avantajları; sağlam bir mali yapı düzenli ordu ve tıkır tıkır işleyen idari bir yapı. Dezavantajlar ise Hz Ömer de olupta Hz Osman da olmayan bazı hasletler(disipli.sertlik ).Hz  Osmanı bekleyen en büyük tehlike ise ayette belirtilen KATILAŞMIŞ MAL SEVGİSİNİN AÇIĞA ÇIKMASI.

   . Hz ömer sert disiplinli ve kuralcı bir yönetici olmanın yanında onun halifelik zamanında insanlar ekonomik olarak çok rahattılar. Şikâyetçi olmalarına rağmen Hz Ömerin sertliğine ve yönetimine ses çıkarmamalarının belki de en büyük sebebi bu olmasının yanında yakın zamanda çektikleri sıkıntıları unutmamış olmalarıdır. Hz Osman. Hz Ömer e göre mülayim yumuşak huylu bir kişiliği vardı. İlk 6 yıllık döneminde birçok olumsuzluklar olmasına rağmen halk halinden memnundu. Hz Osmanın halifeliğinin ilk 6 yılında Hz Ömer döneminden daha fazla refaha sahiptiler. Müreffeh bir hayat  dün yaşanan sıkıntıların unutulmasını beraberinde  getirmişti. İkinci 6 yıla baktığımız zaman aynı hatalar aynı doğrular devam ettiğini görüyoruz. Hatta hatalar yanlışlar dahada azalıyor doğrular çoğalıyor. Buna rağmen dün içinde bulunduğu sıkıntıları, zilleti unutan halk isyan bayrağını açıyor; Başkaldırı başlıyor. Eften püften şeyler yüzünden ortalık karışıyor. İlk 6 yıldan sonra hareket ve tutum olarak iyiye doğru değişen bir siyaset olmasına rağmen; ilk dönemde olupta ikinci dönemde olmayan tek şey var. O da para. Bu dönemde para musluğu kısılmaya başlıyor. Parası azalan refah seviyesi düşen halk bu sefer diş göstermeye başlıyor. Görünen  sebep akrabalarını kollaması, görünmeyen sebep para musluklarının kısılması. Hz Osman ilk dönemindede akrabalarını yönetime geçirdiği tarihle sabit olmasına rağmen çoğunluk cebine giren paranın çokluğundan dolayı hayatlarından memnundu. Ne zamanki  gelirler azaldı bir kısım insanların aklına din diyanet vatan vs sevgisi gelmeye başladı. Sanki tek kendileri din diyanet biliyorlardı; Hz Osman din diyanet bilmez Allah tan korkmazmış gibi hareket ediyorlardı.

   Kuran- Kerimin ifadesiyle Allah-u Teâlâ insanı aynı fıtratta yarattığına göre(zümer/6) dünkü insanlar ölmelerine rağmen düşünce yapısı günümüz insanında devam etmektedir. Dün Hz Osmanın yaşadığı toplum ile, bugün Recep Tayyip Erdoğanın yaşadığı toplum arasında hiçbir fark yok. Belki de Recep Tayyip Erdoğan insanların bu fıtratını bildiği için 18 yıldır insanların refah seviyesini yükseltmek için çalışıyor. Allah korusun Ne zaman insanların cebine giren para azalmaya ve makam mevki ve başka beklentiler ağır basmaya  başlarsa o zaman bir kısım insanların aklına yine din diyanet vs vs gelecek..

   Dünkü Müslümanlar üç kuruş Dünyalık makam mevki beklentileri için Hz Osman üzerinden İslam coğrafyasının kaos’a sürüklenmesine ve onbinlerce insanın ölmesine kapı nasıl araladıysalar; Bugünkü Müslümanlarda bilerek veya bilmeyerek aynı kapının aralanması için çaba sarf eder oldular. Dün sebep Hz Osmanın akrabalarının yönetimde olmasıydı. Bugünkü sebep ise İstanbul sözleşmesi. Kurdun bahanesi farklı olmasına rağmen amacı kuzuyu yemek. Dün Hz Osmanın bir yanlışı yüzünden yeniden bütünleşmeye çalışan İslam Ümmeti parçalandıysa; Bugünde Recep Tayyip Erdoğan’ın bir yanlışı olan İstanbul sözleşmesi bahane edilerek ümmetin bütünlük çabasına  dur demeye çalışıyorlar.DÜN HZ OSMANIN HATASINI DÜZELTMESİNE FIRSAT VERMEDİNİZ.BARİ AYNI HATAYI BUGÜN YAPMAYIN.  Sevgililer sevgilisi(s.a.v) Buyurmuyor mu:"(Akıllı ve olgun) Mü'min aynı delikten iki defa sokulmaz, ısırılmaz." (Buhârî, Edeb, 83; Müslim, Zühd, 63)

BİZ BUGÜN DE AYNI TUZAĞA DÜŞÜYORSAK YA AKILLI DEĞİLİZ YA DA OLGUN.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.