• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 05 Ağustos 2020 14:40

Satıcılar Mutlu Ayrıldı

Satıcılar Mutlu Ayrıldı
Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, düve ve inek kesim oranlarında artış yaşanmadığını belirtti.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, düve ve inek kesim oranlarında artış yaşanmadığını belirtti.

 Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı'nda kesilen hayvan sayısı 2 milyon 800 bini küçükbaş, 850 bini büyükbaşı olmak üzere toplam 3 milyon 650 bin olarak gerçekleşirken bu yıl pandemi nedeniyle bu sayılar aşılamadı. Artan yem fiyatları nedeniyle zarar eden besiciler geçtiğimiz bayramda olduğu gibi bu bayramda da inek ve düve kesimine devam etti. Ancak Antalya bu konuda başarılı bir sınav ortaya koydu. Tarım İl Müdürlüğünce ve STK’lar tarafından alınan önlemler sayesinde hayvancılık sektörünün fabrikası durumundaki inek ve düvelerin kesimi geçen yılın altına indi.

 Düşüş devam etti

Antalya’nın sektör olarak çok hassas davrandığının altını çizen Yardımcı, 2018 Kurban Bayramı’nda 1 milyon civarında büyükbaş, 2 buçuk milyon civarında da küçükbaş hayvan satışının gerçekleştiğini, geçtiğimiz bayramdaysa 800 bin büyükbaş, 2 milyon 300 bin küçükbaş hayvan kesildiğini belirtti. Son 2 bayramdaki veriler ışığında yorumlarda bulunan Yardımcı, artan üretim maliyetleri nedeniyle besicilerin inek ve düve kesimi için bayramı fırsata çevirdiğini, bu nedenle Kurban bayramlarinda besicilik sektörünün fabrikası olarak nitelendirilen düve ve inek kesimlerinin arttığını hatırlattı. Antalya’nın bu noktada geçtiğimiz yıl başarılı bir sınav ortaya koyduğunu ve bu başarısını bu yıl da sürdürdüğünü vurgulayan Yardımcı, “Geçtiğimiz bayramda ilimiz genelinde kesilen kurbanlıklar arasında inek oranı yüzde 10,  düve oranı yüzde 5 seviyelerinde kalmıştı. Bu yıl alınan önlemler ve yapılan desteklemeler sayesinde bu rakamlar daha aşağı seviyelere çekildi. Çok büyük bir düşüş yaşanmadı; ama geçtiğimiz yıl kesilen hayvan sayılarının altında kalmayı başardık” diye konuştu.

Önüne geçilmesi lazım

Besicilik sektörünün zorlu günlerden geçtiğine dikkat çeken Yardımcı, “Kurban Bayramı’nda başarılı bir sınav verdik. Ama besicilerin yaşadığı sıkıntılar göz ardı edilmemeli. Korana virüs salgını dolayısıyla bir finansmana erişim sıkıntı mevcut. Ayrıca kesime giden hayvanların yerine yenileri gelmiyor. İleride kırmızı et ithal etmek istemiyorsak bu konuda hassas davranmamızda büyük fayda bulunmakta. Gıda sektörü artık pandemi nedeniyle stratejik bir sektör haline geldi. Pandemi nedeniyle turizm durdu, restoranlar, lokantalar kapalı kaldı. Besicilerin ve kasapların en büyük müşterileri bir süre kepenkleri kapalı bekledi, bunun sonucunda ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşadık. Pandemi domino etkisi yarattı ve tüm sektörleri etkiledi. Girdilerdeki artış besiciyi zarar ettirdi, piyasadaki iş yokluğu da eklenince esnaf da payına düşeni aldı. Diğer taraftan süt fiyatlarının üreticiyi ayakta tutmaması nedeniyle insanlar yine hayvanlarını kesime götürmek zorunda kaldılar. İnek ve düve fabrikadır. Süt verirler para kazandırırlar, yavrularlar hayvan nüfusuna katkı koyarlar. Bu nedenle inek ve düve kesimlerinin önüne geçmemiz lazım” diye konuştu.

  Besiciler mutlu ayrıldı

Antalya’ya gelen besicilerin şehirden mutlu olarak ayrıldığını da aktaran Yardımcı, “Bayramda ilimizde gerçekleşen kurbanlık sayısı geçtiğimiz yılın altında kalmadı. Pandemi nedeniyle bu konuda besicilerin büyük endişesi vardı; ancak endişelerin yersiz olduğu gözlendi. Pandemi nedeniyle ülke genelinde birçok şehirde kurbanlıklar besicilerin elinde kaldı; fakat Antalya’da böyle bir durum söz konusu değil. Antalya’ya satılmak için getirilen büyükbaş kurbanlıkların tamamı satılırken çok az miktar küçükbaş hayvan besicilerin elinde kaldı. Haliyle satış yapmak için Antalya’yı tercih eden besiciler buradan mutlu ayrıldılar” ifadelerini kullandı.

 ESK alacak

Elde kalan hayvanların akıbetiyle ilgili bilgi veren Yardımcı, “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kurbanlıklarını satamayan yetiştiricileri mağdur etmeyeceklerini açıkladı. Satılamayan hayvanların tamamını Et ve Süt Kurumu (ESK) alacak. Canlı ağırlık tartımlarından yüzde 8 tokluk firesi düşülmesi sonucu 400 kilogram ve üzeri olan besi kondisyonu yüksek erkek kasaplık sığırların canlı alım birim fiyatı 19 lira olacak. Canlı ağırlık tartımlarından yüzde 8 tokluk firesi düşülmesi sonucu 320-399 kilogram arası olan besi kondisyonu yüksek erkek kasaplık sığırların canlı alım birim fiyatı 18 lira olacak. İkinci ve üçüncü kalite dişi kesimlik sığırlarsa canlı olarak alınmayıp ESK mevcut cari alım kriterleri ve fiyatlarıyla satın alınacak. Küçükbaş hayvanlarda tokluk firesi düşülmeden tokluların canlı kilogram alım fiyatının 17 lira olacak. Koyunlar canlı olarak kilogramı 15 lira, keçiler canlı olarak kilogramınıysa 13 lira üzerinden satın alınacak” açıklamasında bulundu. Yardımcı, kesime getirilecek elde kalan kurbanlık hayvanların, tarım il müdürlüklerince hayvan pazarlarında görevlendirilen veteriner hekimler tarafından verilen sevk belgelerini ibraz edilmesi gerektiğini belirterek sözlerine son verdi.
Yalçın KÜÇÜK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.